Električna energija

Kina uvela sistem za trgovanje emisijama CO2

kina uvela sistem za trgovinu emisijama co2

Slika: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovina emisijama ugljen-dioksida odnosi se na 2.225 kompanija, koje upravljaju termoelektranama na ugalj, i zasniva se na limitima za emisije, koje im je odredila država.

Posle višegodišnje pripreme Kina je pokrenula sistem za trgovinu CO2 kako bi smanjila emisije, s obzirom da je najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, i dostigla cilj da 2060. godine bude klimatski neutralna.

Cilj je u septembru postavio kineski predsednik Si Đinping tokom svog govora na 75. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dve trećine potrošnje električne energije obezbeđuje se iz termoelektrana na ugalj, koje su odgovorne za 40 odsto emisija

Kako je prenela agencija Xinhua, privremena pravila za upravljanje trgovinom emisijama CO2 u Kini stupila su na snagu 1. februara, što označava ključni korak u uspostavljanju jedinstvenog nacionalnog sistema za trgovanje emisijama kao deo napora da se ispuni cilj da 2060. bude klimatski neutralna.

Elektrane su dobile kvote za emisije ugljen-dioksida

Agencija dodaje da je limit za emisije CO2 određen za ukupno 2.225 elektroenergetskih kompanija. Elektrana koje su ispod imita mogu prodati svoje kvote, dok one koje su iznad moraju ih kupiti.

Na kraju 2019. instalirani kapacitet kineskih elektrana na ugalj iznosio je 1,04 TW, i one proizvode električnu enegiju za dve trećine potrošača. Termoelektrane su odgovorne za oko 40 odsto ukupnih emisija CO2, i takođe, su jedan od glavnih uzroka zagađenja vazduha u zemlji.

Najveće tržište emisijama sada nije više u EU

Sada će u Kini biti i najveće tržište CO2 za proizvođače električne energije, čime je dosad mogla da se pohvali Evropska unija koja je 2005. godine uvela Sistem za trgovanje emisijama (eng. Emissions Trading System – ETS). Inače, tona CO2 na evropskom tržištu juče je dostigla rekordnih 37,38 evra.

Namera je da se u nacionalni sistem osim energetike uključe i drugi sektori

Ovo je prvi put da je Kina definisala odgovornost preduzeća za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će pomoći u jačanju zelenog razvoja i suzbijanju klimatskih promena, izjavio je Li Gao, šef odseka za rešavanje klimatskih promena u Ministarstvu ekologije i životne sredine.

Li je rekao da će stabilna trgovina emisijama između energetski firmi otvoriti put za postepeno širenje nacionalnog sistema ETS-a i na druge industrije.

Kako je objavio portal Climate change news, elektrane će retroaktivno dobiti dozvole za zagađenje za prvi regulatorni period, koji je započeo 1. januara i odnosi se na emisije CO2 u 2019. i 2020. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. februar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. februar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

4. februar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

4. februar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu