Životna sredina

JYSK do 2024. prelazi na reciklirani, održivo proizveden pamuk

jysk odrzivi pamuk BCI Khaula Jamil banner

Slika: BCI Khaula Jamil banner

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija JYSK najavila je da će do kraja 2024. godine sav pamuk koji se koristi za proizvodnju tekstilnih proizvoda biti recikliran ili proizveden na održiviji način s obzirom da tradicionalno uzgajanje pamuka zahteva velike količine vode i pesticida što je loše za životnu sredinu.

JYSK dugi niz godina pokušava da smanji uticaj koji njegovo poslovanje ima na okolinu, a jedna od oblasti o kojoj vode najviše računa su sirovine koje koriste. Pod pamučnim proizvodima kompanija smatra sve proizvode u kojima pamuk čini najmanje 80 odsto težine.

Kompanija svoje proizvode izrađuje od pamuka, koji je prirodni materijal, ali tradicionalan uzgoj zahteva velike količine vode i pesticida, koji su štetni za okolinu, saopštila je ova kompanija.

Kako bi se rešio ovaj problem 2009. godine osnovana je Inicijativa za bolji pamuk (eng. BEtter Cotton Initiative – BCI), koja je najveća svetska inicijativa za održiviji pamuk.

Inicijativa za održiviji pamuk

jysk odrzivi pamuk
Photo: Jysk

Inicijativa ima 2.100 članova, među kojima je i JYSK. BCI podržava poljoprivrednike pamuka u postizanju održivije proizvodnje sa većim prinosom. Inicijativa je u sezoni 2018-2019. obučila 2,3 miliona proizvođača pamuka kako da koriste manje vode i manje pesticida. Oni su proizveli 5,6 miliona tona održivog pamuka što čini 22 odsto svetske proizvodnje.

Pretprošle sezone malo više od petine svetskog pamuka dobijeno u skladu sa standardima održivosti

Pamuk u proizvodima kompanije JYSK, između ostalog, potiče iz Pakistana, navodi se u saopštenju, i dodaje da je i u ovoj zemlji u sezoni 2018-2019. sprovedena obuka poljoprivrednika. Posle obuke oni su trošili u proseku 15 odsto manje vode od poljoprivrednika koji nije prošao obuku i imali su u proseku 11 odsto veće prinose od njih.

Cilj je da se sav pamuk proizvodi održivije

Cilj Inicijative je, kako se navodi, da promeni proizvodnju pamuka na globalnom nivou, tako da se dugoročno sav pamuk proizvodi na održiviji način.

„U JYSK-u smo se obavezali da ćemo do kraja 2024. godine nabavljati 100 odsto održiviji pamuk za sve tekstilne proizvode. Pod održivijim, podrazumevamo da pamuk mora biti organski, recikliran ili proizveden putem programa organizacije Better Cotton Initiative“, kaže Rune Jungberg Pedersen, direktor komunikacija i društveno odgovornog poslovanja u JYSK-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...