Životna sredina

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Slika: YuDae Song from Pixabay

Objavljeno

30.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Naučnici iz Indije i Rusije osmislili su jestivu foliju od algi kao novo rešenje za pakovanje hrane – pekarskih proizvoda, živine, mesa i morskih plodova – koje bi trebalo da zameni plastičnu foliju za pakovanje, jedan od najvećih zagađivača prirode.

Novo rešenje za pakovanje hrane se sastoji od prirodnih sastojaka koji su bezbedni za životnu sredinu i ljude.

Plastika je jedan od materijala koji najviše zagađuje životnu sredinu, dobrim delom zato što se veoma slabo reciklira – podaci govore da je samo devet odsto od dosad proizvedenih 9,2 milijardi tona reciklirano. Plastična ambalaža najzastupljenija je u otpadu od plastike jer se čak 35 odsto godišnje proizvodnje primarne plastike iskoristi u ovu svrhu.

plasticna folija od algi otpad proizvodnja plastike

Istraživanje, koje je objavljeno u naučnom časopisu Journal of Food Engineering, opisuje tri vrste prehrambene folije zasnovane na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu – jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Molekuli smeđih algi su sposobni da stvaraju foliju

Molekuli ovih algi sposobni su da stvaraju jedinjenja od kojih se pravi folija, izjavio je Rammohan Aluru, koautor istraživanja i viši istraživač u laboratoriji za organsku sintezu na Uralskom saveznom univerzitetu. On ističe da je najveća prednost natrijum alginata to što se pretvara u tečni gel kada dospe u vodu. Oko 90 odsto folije se rastvori u vodi u roku od 24 časa.

Molekuli alginata su umreženi sa prirodnim antioksidansom ferulnom kiselinom (derivatom cimetne kiseline), a ukusna kombinacija čini foliju ne samo snažnom, već i homogenom, kručom, čime se produžava trajanje hrane, navode naučnici, preneo je portal Good News Network.

Natrijum alginat je poznati jestivi biopolimer prirodnog porekla

Natrijum alginat je poznati jestivi biopolimer prirodnog porekla koji se koristi kao zgušnjivač i stabilizator, a ferulna kiselina ima širok spektar farmakoloških svojstava, naročito protivupalnih, antitumorskih, antitoksičnih, hepato i kardioprotektivne, antivirusne i antibakterijske, što je uglavnom posledica antioksidativnih svojstava ove kiseline.

Hrana ostaje sveža duže zbog antioksidativnih komponenata koje usporavaju procese oksidacije, objasnio je Grigory Zyryanov, profesor na Odeljenju za organsku i biomolekularnu hemiju na Uralskom saveznom univerzitetu.

Proizvodnja nove folije nije komplikovana

Jestiva folija od algi zamenjuje plasticnu foliju za pakovanje hrane
Slika: 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Autori istraživanja navode da nije potrebna posebna oprema za proizvodnju folija. U industrijskim razmerama to mogu da rade proizvođači prehrambenih proizvoda i folija.

Potrebno je samo da u blizini pogona za proizvodnju bude okean koji je nepresušni izvor algi

Može se proizvesti i u pogonu za proizvodnju polimera, a jedini uslov je da ispunjava standarde koji važe za proizvodnju hrane. Ako je u blizini okean koji je nepresušni izvor algi ovakva folija se može proizvoditi veoma lako, naveo je Zyryanov.

Istraživanje u kojem su učestvovali naučnici sa univerziteta Sri Venkateswara i Sri Padmavati Mahila Viswavidyalayam u Indiji, podržala je Univerzitetska komisija za grantove i Centralni institut za inženjerstvo i tehnologiju plastike, takođe iz Indije.

Komentara: (1)
ja ja / 12.05.2021.

Planeta ne može opstati sa najvećim štetočinama – ljudima. Plastikom uništavamo i kontaminiramo kompletan živi svijet pa i nas same. Sječa šuma i korišćenje papira nije rješenje. Upotreba algi vodi ka poremećajima eko sistema mora i okeana koji, vjerovatno, ne mogu biti NERESUŠAN izvor, kako je navedeno u tekstu. Naša cijela civilizacija svodi se na ad hoc mjere i brze zarade.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

30. april 2021. - Potpisan je ugovor o izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Vranju, vredan 12,5 miliona evra

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

30. april 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

30. april 2021. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

vetroturbine-recikliranje

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

30. april 2021. - Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala