Otpad

Japan finansirao prvu deponiju u Makedoniji u skladu sa standardima EU

Foto: Facebook/UNDP MK

Objavljeno

05.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonija je završila izgradnju svoje prve sanitarne deponije u skladu sa standardima Evropske unije (EU), koju je sa milion američkih dolara finansirala Vlada Japana i koja će omogućiti opštini Đevđelija na jugoistoku zemlje da zatvori nelegalnu deponiju čiji je kapacitet odavno prevaziđen i koja predstavlja ozbiljan rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Japanska ambasadorka Keiko Haneda upozorila je da se Makedonija suočava sa ozbiljnim izazovima u upravljanju otpadom, dodavši da izgradnja prve deponije u skladu sa standardima EU predstavlja primer koji treba da slede i drugi gradovi i regioni u zemlji. Haneda je rekla da se nada da će ova moderna deponija imati ključnu ulogu u budućem sistemu za integrisano upravljanje otpadom na jugoistoku Makedonije, navodi se u saopštenju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je pomogao izgradnju nove deponije.

Gradonačelnik Đevđelije Sašo Pockov kazao je da će otvaranjem nove deponije konačno biti rešen problem čvrstog otpada u opštini i da će povoljni efekti po životnu sredinu uskoro biti vidljivi. Kada deponije počne sa radom, od građana će se tražiti da sortiraju svoj otpad, rekao je Pockov, i pozvao stanovnike da prihvate “zeleniji” pristup po pitanju otpada.

Birokratske procedure za projekat deponije u Đevđeliji trajale pune dve godine

Stalna predstavnica UNDP u Makedoniji Louisa Vinton pozvala je opštinu Đevđelija da što pre pusti novu deponiju u rad, podsetivši da je bilo potrebno pune dve godine da bi se izborilo sa birokratskim porcedurama i dobile sve potrebne dozvole za projekat.

Sada kada je deponija izgrađena, ministri, gradonačelnici i obični građani će moći lično da se uvere da deponija koja je u skladu sa standardima EU nikako nije obično đubrište. Ona je dodala da se UNDP nada će to ubrzati napredak u projektima izgradnje još pet planiranih regionalnih deponija u Makedoniji.

Deponija u opštini Đevđelija je deo šireg programa UNDP-a, vrednog 2,2 miliona dolara, za podršku opštinama koje su bile najviše pogođene izbegličkom krizom 2015. i 2016. godine.

Pored ove deponije, Japan je takođe finansirao renoviranje pumpne stanice u Đevđeliji, što je dupliralo količine pijaće vode bez arsenika, kao i uređenje korita Lipkovske reke u opštini Kumanovo na severoistoku zemlje, kako bi se smanjio rizik od poplava, navodi se u saopštenju UNDP.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. novembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

5. novembar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. novembar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

5. novembar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo