x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska u riziku da ne ispuni EU cilj recikliranja 50% komunalnog otpada do 2020.

27.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Hrvatska u riziku da ne ispuni EU cilj recikliranja 50% komunalnog otpada do 2020.

Razvoj cirkularne ekonomije je prioritet Vlade Hrvatske, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sarađuje sa jedinicama lokalne samouprave na izgradnji infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, što bi bilo podržano bespovratnim sredstvima EU, kako bi Hrvatska do 2020. mogla da odvaja minimalno 50% korisnih sirovina, rečeno je u ministarstvu za Hinu, prenose mediji.

Ova izjava je bila reakcija na izveštaj Evropske komisije u kom se navodi da je 14 zemalja članica EU u riziku da ne ispuni cilj recikliranja 50% komunalnog otpada do 2020. godine.

U 2016. godini, građani EU su u proseku proizveli 480 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika, od čega je 46% reciklirano ili kompostirano, dok je četvrtina odložena na deponije, navodi se u izveštaju. Komunalni otpad predstavlja samo oko 10% ukupnog otpada koji nastaje u EU, ali je taj tok otpada izuzetno kompleksan zbog raznolikog sastava, velikog broja lica koji ga generišu i fragmentacije odgovornosti, navodi se u izveštaju.

Procenat komunalnog otpada koji se odlaže na deponije među najvišim u EU

Rani izveštaj komisije o Hrvatskoj navodi da je stopa recikliranja (uključujući kompostiranje) koja je prijavljena Eurostat-u iznosila 21% u 2016. godini. Procenat komunalnog otpada koji je odložen na deponije je iznosio 77%, što je među najvišim stopama u EU. Na osnovu analize postojećih i definitivno planiranih politika na polju upravljanja otpadom, zaključeno je da je Hrvatska u riziku da ne dostigne ciljanu stopu pripreme 50% komunalnog otpada za ponovnu upotrebu/reciklažu do 2020. godine.

Zaključak je da se u Hrvatskoj odvojeno prikupljanje otpada za reciklažu, uključujući biootpada, još uvek ne vrši na efektivan način; da se ekonomski podsticaji za građane i opštine još uvek ne primenjuju; da produžena odgovornost proizvođača u Hrvatskoj ne pokriva u potpunosti troškove odvojenog prikupljanja otpada; i da je potrebno više investicija u projekte koji se ne bave samo tretmanom rezidualnog otpada.

Evropska komisija je predložila mere za svaku od 14 članica koje su u riziku da ne ispune cilj recikliranja za 2020. godinu. Osim Hrvatske, to su i Bugarska, Rumunija, Grčka, Kipar, Estonija, Finska, Mađarska, Letonija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Španija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.