Energetska efikasnost

Hrvatska sprema subvencije za korišćenje energije mora

Hrvatska subvencije grejanje hladenje energije mora

Waltteri Paulaharju from Pixabay

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će pokrenuti prvi program subvencija za toplotne pumpe koje koriste morsku vodu za sisteme grejanja i hlađenja. Profesor Neven Duić napominje da bi ta tehnologija mogla da se iskoristi duž jadranske obale i za objekte pored reka i jezera po čitavom Balkanu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU će pre kraja meseca izbaciti javni poziv za korišćenje temperature mora za grejanje i hlađenje, prenosi Jutarnji.hr. To je će biti prvi mehanizam finansiranja namenjen baš za ovu delatnost otkad je Hrvatska počela da povlači sredstva iz Evropske unije, stoji u članku.

Nacrt konkursa se nominalno odnosi na energiju mora u opštem smislu, ali ovog puta će biti podržana samo tehnologija toplotnih pumpi koje koriste morsku vodu, za objekte pored obale, otkriva pomenuta medijska kuća i dodaje da će budžet iznositi 1,5 miliona evra.

Možemo da grejemo dobar deo Balkana

Profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić pohvalio je plan i naglasio da bi se u ovakav program mogli uključiti svi hoteli na jadranskoj obali i gradovi sa sistemom daljinskog grejanja.

„Toplotne pumpe se mogu instalirati na dobrom dijelu obale. Tu tehnologiju možete primijeniti i na rijekama kao što su Sava i Dunav ili na jezerima. Stokholm se zapravo već mnogo godina grije na kanalizaciju. Mogu da se koriste i podzemne vode. Takav sistem je napravio Palace Hotel Zagreb“, rekao je za Balkan Green Energy News.

Korišćenje energije morskih talasa i izmenjivači toplote sa morskom vodom su u Evropskoj uniji još uvek u ranoj fazi razvoja, ali su među rešenjima kojima sledi podrška kroz ogroman finansijski paket u sklopu Evropskog zelenog dogovora. Hrvatska ima dugačku obalu, što čini pomenutu tehnologiju za grejanje i hlađenje posebno korisnom, navode u ministarstvu, kako prenosi navedena medijska kuća.

Lokalna samouprava je među potencijalnim korisnicima sredstava

Investicioni troškovi bi mogli da budu visoki, ali pilot-projekat svejedno treba istražiti, navodi se u nacrtu. U njemu stoji da će, pored drugih korisnika, na konkursu moći da učestvuju opštine i gradovi.

Vanredni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Goran Krajačić napomenuo je da bi vlada trebalo da jasno definiše koncesije i koncesione naknada za zahvatanje morske vode ili da olakša izradu studija uticaja na okolinu za pojedina tipska rešenja. Ali najavljeni poziv će u međuvremenu biti vrlo koristan, izjavio je.

Krajačić je podsetio da je niz takvih projekata još osamdesetih godina prošlog veka bio sproveden od Istre do Dubrovnika.

Kad smo kod Dubrovnika, tamo je pre manje od dve godine urađen jedan poduhvat s toplotnim pumpama sa morskom vodom.

Vlada je za konkurs za naučnike i investitore odvojila milion i po evra, kako piše u nacrtu poziva, a po projektu je moguće dobiti najviše 1,3 miliona ili 50 odsto. U dokumentu se dodaje da ugovori treba da se potpišu najkasnije u maju i da treba da se završe do aprila 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

26. avgust 2021. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

26. avgust 2021. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

26. avgust 2021. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

26. avgust 2021. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta