Energetska efikasnost

Hrvatska sprema subvencije za korišćenje energije mora

Hrvatska subvencije grejanje hladenje energije mora

Waltteri Paulaharju from Pixabay

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će pokrenuti prvi program subvencija za toplotne pumpe koje koriste morsku vodu za sisteme grejanja i hlađenja. Profesor Neven Duić napominje da bi ta tehnologija mogla da se iskoristi duž jadranske obale i za objekte pored reka i jezera po čitavom Balkanu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU će pre kraja meseca izbaciti javni poziv za korišćenje temperature mora za grejanje i hlađenje, prenosi Jutarnji.hr. To je će biti prvi mehanizam finansiranja namenjen baš za ovu delatnost otkad je Hrvatska počela da povlači sredstva iz Evropske unije, stoji u članku.

Nacrt konkursa se nominalno odnosi na energiju mora u opštem smislu, ali ovog puta će biti podržana samo tehnologija toplotnih pumpi koje koriste morsku vodu, za objekte pored obale, otkriva pomenuta medijska kuća i dodaje da će budžet iznositi 1,5 miliona evra.

Možemo da grejemo dobar deo Balkana

Profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić pohvalio je plan i naglasio da bi se u ovakav program mogli uključiti svi hoteli na jadranskoj obali i gradovi sa sistemom daljinskog grejanja.

„Toplotne pumpe se mogu instalirati na dobrom dijelu obale. Tu tehnologiju možete primijeniti i na rijekama kao što su Sava i Dunav ili na jezerima. Stokholm se zapravo već mnogo godina grije na kanalizaciju. Mogu da se koriste i podzemne vode. Takav sistem je napravio Palace Hotel Zagreb“, rekao je za Balkan Green Energy News.

Korišćenje energije morskih talasa i izmenjivači toplote sa morskom vodom su u Evropskoj uniji još uvek u ranoj fazi razvoja, ali su među rešenjima kojima sledi podrška kroz ogroman finansijski paket u sklopu Evropskog zelenog dogovora. Hrvatska ima dugačku obalu, što čini pomenutu tehnologiju za grejanje i hlađenje posebno korisnom, navode u ministarstvu, kako prenosi navedena medijska kuća.

Lokalna samouprava je među potencijalnim korisnicima sredstava

Investicioni troškovi bi mogli da budu visoki, ali pilot-projekat svejedno treba istražiti, navodi se u nacrtu. U njemu stoji da će, pored drugih korisnika, na konkursu moći da učestvuju opštine i gradovi.

Vanredni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Goran Krajačić napomenuo je da bi vlada trebalo da jasno definiše koncesije i koncesione naknada za zahvatanje morske vode ili da olakša izradu studija uticaja na okolinu za pojedina tipska rešenja. Ali najavljeni poziv će u međuvremenu biti vrlo koristan, izjavio je.

Krajačić je podsetio da je niz takvih projekata još osamdesetih godina prošlog veka bio sproveden od Istre do Dubrovnika.

Kad smo kod Dubrovnika, tamo je pre manje od dve godine urađen jedan poduhvat s toplotnim pumpama sa morskom vodom.

Vlada je za konkurs za naučnike i investitore odvojila milion i po evra, kako piše u nacrtu poziva, a po projektu je moguće dobiti najviše 1,3 miliona ili 50 odsto. U dokumentu se dodaje da ugovori treba da se potpišu najkasnije u maju i da treba da se završe do aprila 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije