Mobilnost

Hrvatska pošta zazelenela vozni park novim električnim vozilima

hrvatska-posta-dostavna-vozila-cetverocikli

Foto: Hrvatska pošta

Objavljeno

28.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska pošta je zazelenela svoj vozni park nabavkom 20 električnih četvorocikala kako bi smanjila stopu aerozagađenja, ali i buke, navodi se u saopštenju državnog poštanskog operatora.

U cilju povećanja energetske efikasnosti u transportu, Hrvatska pošta javila se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) projektom „Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila“. Fond je odobrio sufinansiranje nabavke 20 električnih četvorocikala.

Vrednost investicije u nabavku električnih vozila iznosi 1,28 miliona kuna (oko 170.000 evra), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinansira nabavku u iznosu od 400.000 kuna (oko 53.000 evra) bespovratnih sredstava.

Upotrebom električnih četvorocikala za dostavu Hrvatska pošta godišnje će smanjiti emisije CO2 za 7,6 tona

Uvođenje električnih vozila omogućava Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrima pri dostavi pošiljaka i optimizira efikasnost jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Takođe, električna vozila doprinose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske efikasnosti Hrvatske pošte.

Upotrebom električnih četvorocikala za dostavu Hrvatska pošta godišnje će smanjiti emisije CO2 za 7,6 tona.

Proizvođač četvorocikala je italijanska kompanija Ducati Energia SpA. Njihovi električni četvorocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h, a njihov je domet 60 kilometara.

Hrvatska pošta koristiće električna vozila na dostavnim područjima u užim gradskim jezgrima zbog praktičnosti i lakoće upravljanja. Dvadeset novih vozila doprineće smanjenju zagađenosti vazduha i buke prouzrokovane gradskim prometom.

Uz dvadeset novih električnih vozila Hrvatska pošta u svom voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala koji su zamenili stare mopede. Zamenom mopeda električnim biciklima smanjena je emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje. I nabavka e-bicikala sufinansirana je bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

I u Sloveniji ozelenjavanje voznog parka Pošte

Ovo nije jedini primer ozelenjavanja voznog parka poštanskog operatora u regionu. Pošta Slovenije je prošle godine potpisala ugovor o poslovnoj saradnji na polju e-mobilnosti i zelenih dostavnih rešenja sledeće generacije sa GEN-I, kompanijom koja se bavi trgovinom električnom energijom i gasom, a partnerstvo ima za cilj i potpunu elektrifikaciju voznog parka poštanskog operatora.

Sa druge strane, Pošta Srbije je nedavno nabavila čak 257 novih dostavnih vozila, ali nijedno električno. Svih 257 vozila je tipa Fiat Doblo Cargo 1.3 MJT, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

 

poste-srbije-dostavna-vozila

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. maj 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. maj 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

28. maj 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

28. maj 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW