Energetska efikasnost

Hrvatska odobrila 616 projekata energetske obnove zgrada

Photo: Vlada.gov.hr

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je odobrila 616 projekata energetske obnove stambenih zgrada, za čije će sprovođenje biti potrebno 629 miliona kuna (84,4 miliona evra), izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ovi projekti iskoristiće svih 70 miliona evra koji su predviđeni za tu svrhu prema Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za period 2014-2020, a koristiće se i dodatna sredstva.

“Na taj način smanjiće se potrošnja energije i emisija CO2. Podstaći će se građevinski sektor i imaćemo višestruke, konkretne  efekte za naše građane“, rekao je Plenković nakon predstavljanja rezutata javnog poziva za projekte rekonstrukcije zgrada.

Ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije Gabrijela Žalac rekla je da je sprovođenje ovog konkursa pokazalo kako će biti rešen problem finansiranja projekata iz EU fondova. Rezultati javnog poziva saopšteni su svega nekoliko dana nakon objavljivanja studije koja je pokazala da Hrvatska koristi samo deo opredeljenih sredstava EU za energetsku efikasnost.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je da će se iz predviđenih sredstava finansirati 60 odsto vrednosti svakog projekta dok 40 odsto obezbeđuju vlasnici stambenih zgrada, što znači da će u narednih godinu i po do dve biti investirano više od jedne milijarde kuna. Očekuju se energetske uštede od 66,8 odsto i smanjenje emisije CO2 za 20.500 tona.

„Ovi projekti obnove obuhvataju 1,4 miliona kvadrata stambene površine, više od 17.000 domaćinstava. Prosečna starost zgrada je 50 godina”, rekao je Kuščević.  On je naglasio da ovo nije kraj programa energetske obnove. Operativni program Konkurentnost i kohezija takođe izdvaja 30 miliona evra za rekonstrukciju porodičnih kuća.

Ministar je dodao da se 20. februara zatvara konkurs za rekonstrukciju vaspitno-obrazovnih ustanova, za koje je izdvojeno 152 miliona kuna. Takođe je najavio da će na jednoj od narednih sednica Vlade biti usvojen Program energetske obnove zgrada u javnom sektoru.

„To su naše škole, đački i studentski domovi, bolnice i slično. Za taj Program smo, zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja, osigurali 211 miliona evra”, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. februar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

9. februar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

9. februar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje