Energetska efikasnost

Hrvatska odobrila 616 projekata energetske obnove zgrada

Photo: Vlada.gov.hr

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je odobrila 616 projekata energetske obnove stambenih zgrada, za čije će sprovođenje biti potrebno 629 miliona kuna (84,4 miliona evra), izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ovi projekti iskoristiće svih 70 miliona evra koji su predviđeni za tu svrhu prema Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za period 2014-2020, a koristiće se i dodatna sredstva.

“Na taj način smanjiće se potrošnja energije i emisija CO2. Podstaći će se građevinski sektor i imaćemo višestruke, konkretne  efekte za naše građane“, rekao je Plenković nakon predstavljanja rezutata javnog poziva za projekte rekonstrukcije zgrada.

Ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije Gabrijela Žalac rekla je da je sprovođenje ovog konkursa pokazalo kako će biti rešen problem finansiranja projekata iz EU fondova. Rezultati javnog poziva saopšteni su svega nekoliko dana nakon objavljivanja studije koja je pokazala da Hrvatska koristi samo deo opredeljenih sredstava EU za energetsku efikasnost.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je da će se iz predviđenih sredstava finansirati 60 odsto vrednosti svakog projekta dok 40 odsto obezbeđuju vlasnici stambenih zgrada, što znači da će u narednih godinu i po do dve biti investirano više od jedne milijarde kuna. Očekuju se energetske uštede od 66,8 odsto i smanjenje emisije CO2 za 20.500 tona.

„Ovi projekti obnove obuhvataju 1,4 miliona kvadrata stambene površine, više od 17.000 domaćinstava. Prosečna starost zgrada je 50 godina”, rekao je Kuščević.  On je naglasio da ovo nije kraj programa energetske obnove. Operativni program Konkurentnost i kohezija takođe izdvaja 30 miliona evra za rekonstrukciju porodičnih kuća.

Ministar je dodao da se 20. februara zatvara konkurs za rekonstrukciju vaspitno-obrazovnih ustanova, za koje je izdvojeno 152 miliona kuna. Takođe je najavio da će na jednoj od narednih sednica Vlade biti usvojen Program energetske obnove zgrada u javnom sektoru.

„To su naše škole, đački i studentski domovi, bolnice i slično. Za taj Program smo, zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja, osigurali 211 miliona evra”, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana