Energetska efikasnost

Hrvatska iskoristila samo deo sredstava EU za energetsku efikasnost i OIE

Photo: Zelena-akcija.hr

Objavljeno

07.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je iskoristila samo mali deo od predviđenih 531,8 miliona evra iz EU fondova za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Ukupna vrednost tendera koji su raspisani do kraja 2016. je manja od devet odsto sredstava predviđenih Operativnim programom evropske kohezione politike za period 2014-2020, a vrednost potpisanih ugovora je oko dva odsto te sume.

To su nalazi studije pod nazivom “Korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova za finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije”, koju su predstavili ekspertsko Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i nevladina organizacija Zelena akcija.

Prema studiji, korišćenje svih predviđenih sredstava uz stopu sufinansiranja od 40 odsto omogućilo bi instaliranje sistema solarnog grejanja kapaciteta 100 MW i postrojenja za kogeneraciju na biomasu od oko 130 MW. Time bi se udvostručili postojeći instalisani kapaciteti tih sistema.

Velike uštede u potrošnji energije u Hrvatskoj bile bi ostvarene korišćenjem sredstava namenjenih projektima energetske efikasnosti. Do 2020. godine 10.451 domaćinstvo prešlo bi u viši energetski razred.

Godišnja potrošnja primarne energije u javnim zgradama smanjila bi se za 55.100 GWh, a u stambenom sektoru za 167 GWh. Sistemi centralnog grejanja uštedeli bi 1 PJ (petadžul) energije, a javna rasveta koristila bi 6 odsto električne energije manje.

U studiji se navodi da je neophodno poboljšati saradnju nadležnih tela i krajnjih korisnika, uspostaviti sistem praćenja projektnih međuciljeva i sa zainteresovanom javnosti raspraviti ciljeve i očekivane rezultate investicionih prioriteta.

Dugoročno, neophodno je razviti strategiju razvoja do 2050. godine, odrediti prioritete za period finansiranja 2021-2027. i osmisliti projekte koji bi bili finansirani sredstvima iz evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu