OIE

Hrvatska odbila zahteve za gradnju elektrana snage 2,5 GW

hrvatska energetska odobrenja ministarstvo mingor

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je konačno krenula da reguliše veliki broj prijava za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je objavilo spisak projekata koji nisu dobili energetsko odobrenje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je saopštilo da je odbilo 33 zahteva za izdavanje energetskog odobrenja za elektrane ukupne snage 2,5 gigavata (GW).

Potez Ministarstva dolazi u trenutku kada su investitori nezadovoljni zbog dugog čekanja na odobrenje za gradnju. Oni su do februara ove godine podneli 216 zahteva, ali je Ministarstvo tek pre dve nedelje izdalo prvo energetsko odobrenje.

Bez odobrenja su ostale solarne elektrane snage 1,5 GW

Zahtevi su odbijeni, kako je navelo Ministarstvo, u skladu sa članom 133. Zakona o tržištu električne energije.

Među odbijenim zahtevima je 26 projekata solarnih elektrana, pet vetroparkova, jedna hidroelektrana i jedno postrojenja za kogeneraciju. Bez energetskog odobrenja ostala su fotonaponska postrojenja snage 1.510 MW, vetroelektrane snage 684 MW, hidroelektrane kapaciteta 150 MW i kogeneracijska postrojenja snage 85 MWa.

Inače, prema novom Zakonu u tržištu električne energije investitori su bili dužni da do 19. januara ove godine predaju zahtev za energetsko odobrenje, što je neophodan korak u razvoju projekata za zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

28. oktobar 2022. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

28. oktobar 2022. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

28. oktobar 2022. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

28. oktobar 2022. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom