OIE

Hrvatska odbila zahteve za gradnju elektrana snage 2,5 GW

hrvatska energetska odobrenja ministarstvo mingor

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska je konačno krenula da reguliše veliki broj prijava za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je objavilo spisak projekata koji nisu dobili energetsko odobrenje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je saopštilo da je odbilo 33 zahteva za izdavanje energetskog odobrenja za elektrane ukupne snage 2,5 gigavata (GW).

Potez Ministarstva dolazi u trenutku kada su investitori nezadovoljni zbog dugog čekanja na odobrenje za gradnju. Oni su do februara ove godine podneli 216 zahteva, ali je Ministarstvo tek pre dve nedelje izdalo prvo energetsko odobrenje.

Bez odobrenja su ostale solarne elektrane snage 1,5 GW

Zahtevi su odbijeni, kako je navelo Ministarstvo, u skladu sa članom 133. Zakona o tržištu električne energije.

Među odbijenim zahtevima je 26 projekata solarnih elektrana, pet vetroparkova, jedna hidroelektrana i jedno postrojenja za kogeneraciju. Bez energetskog odobrenja ostala su fotonaponska postrojenja snage 1.510 MW, vetroelektrane snage 684 MW, hidroelektrane kapaciteta 150 MW i kogeneracijska postrojenja snage 85 MWa.

Inače, prema novom Zakonu u tržištu električne energije investitori su bili dužni da do 19. januara ove godine predaju zahtev za energetsko odobrenje, što je neophodan korak u razvoju projekata za zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

28. oktobar 2022. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

28. oktobar 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

28. oktobar 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

28. oktobar 2022. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta