OIE

Hrvatska odbila zahteve za gradnju elektrana snage 2,5 GW

hrvatska energetska odobrenja ministarstvo mingor

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je konačno krenula da reguliše veliki broj prijava za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je objavilo spisak projekata koji nisu dobili energetsko odobrenje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je saopštilo da je odbilo 33 zahteva za izdavanje energetskog odobrenja za elektrane ukupne snage 2,5 gigavata (GW).

Potez Ministarstva dolazi u trenutku kada su investitori nezadovoljni zbog dugog čekanja na odobrenje za gradnju. Oni su do februara ove godine podneli 216 zahteva, ali je Ministarstvo tek pre dve nedelje izdalo prvo energetsko odobrenje.

Bez odobrenja su ostale solarne elektrane snage 1,5 GW

Zahtevi su odbijeni, kako je navelo Ministarstvo, u skladu sa članom 133. Zakona o tržištu električne energije.

Među odbijenim zahtevima je 26 projekata solarnih elektrana, pet vetroparkova, jedna hidroelektrana i jedno postrojenja za kogeneraciju. Bez energetskog odobrenja ostala su fotonaponska postrojenja snage 1.510 MW, vetroelektrane snage 684 MW, hidroelektrane kapaciteta 150 MW i kogeneracijska postrojenja snage 85 MWa.

Inače, prema novom Zakonu u tržištu električne energije investitori su bili dužni da do 19. januara ove godine predaju zahtev za energetsko odobrenje, što je neophodan korak u razvoju projekata za zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. oktobar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. oktobar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. oktobar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. oktobar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji