OIE

Hrvatska nije primenila Direktivu o obnovljivim izvorima energije EU

hrvatska-direktiva-eu

Foto: Dušan Cvetanović from Pixabay

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija zatražila je finansijske sankcije za Hrvatsku jer nije uskladila zakonodavstvo sa Direktivom o obnovljivim izvorima energije (RED) Evropske unije. Ista mera se zahteva i za Mađarsku i Portugaliju.

Evropska komisija ističe da je obnovljiva energija ključni element Evropskog zelenog dogovora, kao i glavni stub plana REPowerEU, te da zato preduzima pravne mere kako bi se obezbedio razvoj obnvljivih izvora širom EU, smanjile emisije štetnih gasova i energetska zavisnost i oborile cene energije.

Evropska komisija je odlučila da preko Evropskog suda pravde zatraži finansijske sankcije za Hrvatsku, Mađarsku i Portugaliju zbog toga što nisu primenile Direktivu o obnovljivim izvorima energije.

Zemlje članice EU bile su u obavezi da direktivu primene do 30. juna 2021. godine.

Hrvatska nije na adekvatan način obavestila Evropsku komisiju o tome kako su odredbe Direktive prenete u domaće zakonodavstvo

Komisija je saopštila da pruža stalnu podršku zemljama članicama kako bi primenile propise iz direktive, ali da Hrvatska, Mađarska i Portugalija do sada nisu obavestile komisiju na adekvatan način o tome kako su svaku od odredbi direktive prenele u domaće zakonodavstvo.

U julu 2021. godine, komisija je poslala službenu opomenu svim zemljama članicama.

U maju 2022. godine, nakon analize mera o kojima su je ove tri zemlje obavestile, komisija je poslala obrazloženo mišljenje zahtevajući da tri zemlje ispune svoju obavezu i na dovoljno jasan i precizan način naznače sve mere sprovedene na nacionalnom nivou za koje smatraju da predstavljaju primenu direktive.

Direktiva o obnovljivim izvorima energije je usvojena 2018.

Hrvatska, Mađarska i Portugalija su jedine tri članice EU koje do danas nisu poslale dokumenta u kojima se objašnjava gde su konkretno primenile svaku od odredbi direktive, navodi komisija.

Inače, Direktiva o obnovljivim izvorima energije, koja je usvojena 2018. godine, daje pravni okvir za korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, grejanju i hlađenju i saobraćaju u EU tokom ove decenije.

U njoj je postavljen i obavezujući cilj da se do 2030. godine dostigne udeo obnovljivih izovra od najmanje 32%, a direktiva takođe promoviše i proizvodnju za sopstvene potrebe i osnivanje energetskih zadruga koje koriste obnovljive izvore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

17. februar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

17. februar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

17. februar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

17. februar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU