OIE

Hrvatska nije primenila Direktivu o obnovljivim izvorima energije EU

hrvatska-direktiva-eu

Foto: Dušan Cvetanović from Pixabay

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija zatražila je finansijske sankcije za Hrvatsku jer nije uskladila zakonodavstvo sa Direktivom o obnovljivim izvorima energije (RED) Evropske unije. Ista mera se zahteva i za Mađarsku i Portugaliju.

Evropska komisija ističe da je obnovljiva energija ključni element Evropskog zelenog dogovora, kao i glavni stub plana REPowerEU, te da zato preduzima pravne mere kako bi se obezbedio razvoj obnvljivih izvora širom EU, smanjile emisije štetnih gasova i energetska zavisnost i oborile cene energije.

Evropska komisija je odlučila da preko Evropskog suda pravde zatraži finansijske sankcije za Hrvatsku, Mađarsku i Portugaliju zbog toga što nisu primenile Direktivu o obnovljivim izvorima energije.

Zemlje članice EU bile su u obavezi da direktivu primene do 30. juna 2021. godine.

Hrvatska nije na adekvatan način obavestila Evropsku komisiju o tome kako su odredbe Direktive prenete u domaće zakonodavstvo

Komisija je saopštila da pruža stalnu podršku zemljama članicama kako bi primenile propise iz direktive, ali da Hrvatska, Mađarska i Portugalija do sada nisu obavestile komisiju na adekvatan način o tome kako su svaku od odredbi direktive prenele u domaće zakonodavstvo.

U julu 2021. godine, komisija je poslala službenu opomenu svim zemljama članicama.

U maju 2022. godine, nakon analize mera o kojima su je ove tri zemlje obavestile, komisija je poslala obrazloženo mišljenje zahtevajući da tri zemlje ispune svoju obavezu i na dovoljno jasan i precizan način naznače sve mere sprovedene na nacionalnom nivou za koje smatraju da predstavljaju primenu direktive.

Direktiva o obnovljivim izvorima energije je usvojena 2018.

Hrvatska, Mađarska i Portugalija su jedine tri članice EU koje do danas nisu poslale dokumenta u kojima se objašnjava gde su konkretno primenile svaku od odredbi direktive, navodi komisija.

Inače, Direktiva o obnovljivim izvorima energije, koja je usvojena 2018. godine, daje pravni okvir za korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, grejanju i hlađenju i saobraćaju u EU tokom ove decenije.

U njoj je postavljen i obavezujući cilj da se do 2030. godine dostigne udeo obnovljivih izovra od najmanje 32%, a direktiva takođe promoviše i proizvodnju za sopstvene potrebe i osnivanje energetskih zadruga koje koriste obnovljive izvore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

17. februar 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

17. februar 2023. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

17. februar 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

17. februar 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije