Životna sredina

Grčka firma preselila stotine stabala masline i sačuvala ih od seče

Slika: ErgOSE

Objavljeno

23.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U vremenu kada svakodnevno svedočimo seči šuma kao i drveća u urbanim sredinama i opštoj nebrizi za životnu sredinu, jedno državno preduzeće u Grčkoj postavlja primer korporativne društvene odgovornosti tako što usmerava svoje resurse u spasavanje maslina, među kojima su stabla stara vekovima.

ErgOSE, koji posluje u okviru državnog operatera železnice TrainOSE, početkom godine je preselio 71 drvo masline u Atini i širom Grčke. Osam stabala je bilo staro po više stoleća. To je bila druga faza poduhvata koji je obuhvatio 114 maslina, a finansiran je iz Zelenog fonda Ministarstva životne sredine i energetike, uz saradnju s opštinskim vlastima.

Lokalni i državni zvaničnici i zvaničnice, predstavnici vrha ove projektantske i građevinske firme i građani prisustvovali su dopremanju nekoliko najstarijih stabala na nove lokacije. Spasavaju se masline koje su na trasi radova na železnici ili mestima izgradnje drugih objekata.

ErgOSE je za projekat izdvojio 60.000 evra iz svog programa za korporativnu društvenu odgovornost, za kojeg u kompaniji kažu da je prvi u Grčkoj. Dosad je preselio više od pet stotina stabala masline. Nedavno je tako u lučkom gradu Patri spaseno četiristo godina staro stablo i smešteno u jednom parku.

Grcka firma ErgOSE preselila stotine maslina umesto posece
Slika: ErgOSE

Treba pomenuti da su 2002. organizatori Olimpijskih igara u Atini sklonili 656 maslina sa gradilišta hipodroma u predgrađu Markopulo presadili ih dve godine kasnije, pre otvaranja, u istom kraju. Mnoga stabla su bila stara više stoleća. Polovina je vraćena na hipodrom. Zvaničnici su tada rekli da je operacija koštala 175.000 evra, ali da je to bila tek trećina onoga što bi potrošili da su morali da kupuju takve masline na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

23. mart 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

23. mart 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

23. mart 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. mart 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja