Životna sredina

Građani iskopali otpad u Perlezu i odneli ga gradonačelniku Zrenjanina

otpad Perlezu gradonacelniku Zrenjanina

Slika: Eko straža

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlasti u Zrenjaninu ne reaguju na kršenje zakona, poručili su građani i građanke i organizacije za zaštitu životne sredine. Oni su kod kanala za navodnjavanje u Perlezu iskopali otpad za koji kažu da ga je tu ostavila kineska fabrika za reciklažu plastike i doneli ga do zgrade gradske uprave.

Ekološki aktivisti su spustili nekoliko džakova i velikih komada plastičnog i metalnog otpada kod ulaza u Gradsku kuću u Zrenjaninu. Oni su optužili kinesku firmu za preradu plastike FeitianSuye da je ilegalno zakopala smeće kod kanala za navodnjavanje u Perlezu.

Namera im je bila da otpad koji su iskopali na protestu kod fabrike poklone gradonačelniku Simu Salapuri. Na skupu u selu je bilo stotinak ljudi. Meštani su gostima pokazali kanal koji ide iz postrojenja i rekli da zagađuje vodu koju paori sprovode u njive.

otpad Perlezu odneli gradonacelniku Zrenjanina
Slika: Otpadne vode iz fabrike za preradu plastike FeitianSuye (Eko straža)

Inspekcija za zaštitu životne sredine Zrenjanina je u aprilu fabrici privremeno zabranila rad. Po rečima lokalaca, aktivnosti su ipak nastavljene, a početkom meseca je pogon posetio zamenik gradonačelnika Saša Santovac i izjavio da je „investitor uložio sredstva kako bi nedostaci u procesu proizvodnje bili otklonjeni“.

Teodora Gavran iz ekološkog društva Belorepan kazala je tokom akcije ispred Gradske kuće da je ujutru uočila policajce i da su je pratili od Perleza do Zrenjanina. „Oni umesto da recikliraju, oni zakopavaju. Zagadili su nam kanal za navodnjavanje koji se nalazi 300 metara od crpne stanice“, rekla je dok je komunalna policija legitimisala okupljene.

Na protestu u Perlezu je bilo policije u civilu, kazala je Gavran. „Ustav nam garantuje da prirodu moramo da branimo,“ naglasila je.

Aktivisti i aktivistkinje će, ukoliko nadležni ne ispune njihove zahteve, za nedelju dana blokirati sve ulaze u fabriku, upozorila je Teodora Gavran.

iskopali otpad Perlezu gradonacelniku Zrenjanina
Slika: Eko straža

FeitianSuye je zatrpavao otpad kojeg ne preradi umesto da ga odnosi, rekao je Dušan Kokot, predsednik Upravnog odbora Građanskog preokreta. „To što su juče videli ljudi, sigurno su videli i inspektori, ali niko nije reagovao“, kazao je za naš portal.

Ništa se nije promenilo, nego je samo jednim jednim rešenjem zabranjen rad, a drugim je data dozvola, dok je kanal sad neupotrebljiv i mora da se očisti, izjavio je.

„Budite ujedinjeni. Budite zajedno svi. Šteta što ima ovoliko malo stanovnika ovog sela ovde, sad, u ovom trenutku, jer njihove probleme niko drugi neće da odnese i da sredi osim njih samih“, poručio je na protestu kod fabrike pevač Partibrejkersa Zoran Kostić Cane. Između ostalih, učestvovali su i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke stare planine i Bojan Simišić iz Eko straže.

FeitianSuye je pogon, koji se zvao Begej-plast, kupio 2018. od nemačke firme Eos Matrix.

U Zrenjaninu je drugi investitor iz Kine, Linglong, bez građevinske dozvole gradio objekte na parceli od 4,7 hektara za fabriku guma, a u Građanskom preokretu kažu da je posle toga izdata građevinska dozvola i da su zbog toga podneli tužbu. Ta organizacija je pre toga podnela krivičnu prijavu zbog izgradnje bez dozvole.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je a organizatori protesta protiv ugrožavanja životne sredine „imaju neozbiljan i neodgovoran pristup“. On je rekao da Srbija neće dozvoliti da Linglong ode i da će od njega da žive i Zrenjanin i ceo srednji Banat. „To je užas, koliko se neprijatno osećam pred ljudima koji treba da ulože u našu zemlju 850 miliona evra“, dodao je Vučić.

Komentara: (1)
Miodrag M / 16.06.2021.

Taj kanal je zagadjen fekalijama a ne od fabrike

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1