Životna sredina

Fond za Zapadni Balkan pozvao OCD da se prijave za bespovratna sredstva za projekte održivog razvoja i drugih oblasti

Foto: Facebook/Fond za Zapadni Balkan

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za Zapadni Balkan (WBF) raspisao je poziv za bespovratna sredstva za finansiranje projekata održivog razvoja, kulturne saradnje i obrazovne i naučne razmene, u cilju promovisanja prekogranične i regionalne saradnje, kao i podrške integraciji regiona u Evropsku uniju, navodi se pozivu objavljenom na sajtu fonda.

Bespovratna sredstva. u maksimalnom iznosu od 12.000 evra po projektu, će se dodeljivati za finansiranje do 80% vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti korisnici kroz sopstveno finansiranje, finansijsku pomoć od drugih donatora ili nefinansijska sredstva. Planirani ukupni budžet u okviru ovog poziva je 260.000 evra.

Projekti održivog razvoja koji mogu biti finansirani kroz ovaj poziv uključuju one čiji je cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, podrška regionalnim konferencijama kao što su skupovi startapa i forumi venture capital fondova i promovisanje inicijativa koje za cilj imaju inkluzivni i održivi ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je 13. decembar 2018. godine, a kandidati moraju biti obavešteni o ishodu ocene njihovih prijava do kraja aprila 2019. godine. Ugovor o bespovratnim sredstvima mora biti potpisan u roku od mesec dana od obaveštenja o dodeljivanju sredstava.

Kandidati moraju formirati partnerstva sa najmanje tri člana

Kandidati za bespovratna sredstva moraju formirati partnerstva koja će se sastojati od jednog vodećeg člana i najmanje dva partnera. Vodeći član mora biti neprofitna organizacija civilnog društva (OCD) osnovana u regionu Zapadnog Balkana (WB6) ili organizacija koja spada u neku od sledećih kategorija: poslovni klasteri, poljoprivredne asocijacije, privredne komore, turističke asocijacije, univerziteti, škole, biblioteke, akademije nauka i umetnosti, muzeji, umetničke galerije, pozorišta, udruženja kulturnih institucija i sportska udruženja.

Jedna organizacija može dostaviti samo jednu prijavu u svojstvu vodećeg člana partnerstva i najviše dve prijave u svojstvu partnera. Planirano trajanje projekta ne sme biti duže od 12 meseci, a aktivnosti na projektu treba da se odvijaju u regionu WB6, koji pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Ovo je drugi poziv za bespovratna sredstva koja Fond za Zapadni Balkan dodeljuje u ove svrhe. U okviru prvog poziva, koji je objavljen u novembru 2017. godine, dodeljena su bespovratna sredstva za 18 najboljih projekata, čija je primena započeta u maju ove godine, podseća se u novom pozivu. U prvom pozivu, fond je dobio ukupno 351 prijavu od oko 1.300 organizacija koje su učestvovale ili kao vodeći partner ili kao partner na projektu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. novembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

19. novembar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. novembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. novembar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić