Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Fond za Zapadni Balkan pozvao OCD da se prijave za bespovratna sredstva za projekte održivog razvoja i drugih oblasti

Foto: Facebook/Fond za Zapadni Balkan

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za Zapadni Balkan (WBF) raspisao je poziv za bespovratna sredstva za finansiranje projekata održivog razvoja, kulturne saradnje i obrazovne i naučne razmene, u cilju promovisanja prekogranične i regionalne saradnje, kao i podrške integraciji regiona u Evropsku uniju, navodi se pozivu objavljenom na sajtu fonda.

Bespovratna sredstva. u maksimalnom iznosu od 12.000 evra po projektu, će se dodeljivati za finansiranje do 80% vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti korisnici kroz sopstveno finansiranje, finansijsku pomoć od drugih donatora ili nefinansijska sredstva. Planirani ukupni budžet u okviru ovog poziva je 260.000 evra.

Projekti održivog razvoja koji mogu biti finansirani kroz ovaj poziv uključuju one čiji je cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, podrška regionalnim konferencijama kao što su skupovi startapa i forumi venture capital fondova i promovisanje inicijativa koje za cilj imaju inkluzivni i održivi ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je 13. decembar 2018. godine, a kandidati moraju biti obavešteni o ishodu ocene njihovih prijava do kraja aprila 2019. godine. Ugovor o bespovratnim sredstvima mora biti potpisan u roku od mesec dana od obaveštenja o dodeljivanju sredstava.

Kandidati moraju formirati partnerstva sa najmanje tri člana

Kandidati za bespovratna sredstva moraju formirati partnerstva koja će se sastojati od jednog vodećeg člana i najmanje dva partnera. Vodeći član mora biti neprofitna organizacija civilnog društva (OCD) osnovana u regionu Zapadnog Balkana (WB6) ili organizacija koja spada u neku od sledećih kategorija: poslovni klasteri, poljoprivredne asocijacije, privredne komore, turističke asocijacije, univerziteti, škole, biblioteke, akademije nauka i umetnosti, muzeji, umetničke galerije, pozorišta, udruženja kulturnih institucija i sportska udruženja.

Jedna organizacija može dostaviti samo jednu prijavu u svojstvu vodećeg člana partnerstva i najviše dve prijave u svojstvu partnera. Planirano trajanje projekta ne sme biti duže od 12 meseci, a aktivnosti na projektu treba da se odvijaju u regionu WB6, koji pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Ovo je drugi poziv za bespovratna sredstva koja Fond za Zapadni Balkan dodeljuje u ove svrhe. U okviru prvog poziva, koji je objavljen u novembru 2017. godine, dodeljena su bespovratna sredstva za 18 najboljih projekata, čija je primena započeta u maju ove godine, podseća se u novom pozivu. U prvom pozivu, fond je dobio ukupno 351 prijavu od oko 1.300 organizacija koje su učestvovale ili kao vodeći partner ili kao partner na projektu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma