x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Fond za Zapadni Balkan pozvao OCD da se prijave za bespovratna sredstva za projekte održivog razvoja i drugih oblasti

19.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Facebook/Fond za Zapadni Balkan
Fond za Zapadni Balkan pozvao OCD da se prijave za bespovratna sredstva za projekte održivog razvoja i drugih oblasti

Fond za Zapadni Balkan (WBF) raspisao je poziv za bespovratna sredstva za finansiranje projekata održivog razvoja, kulturne saradnje i obrazovne i naučne razmene, u cilju promovisanja prekogranične i regionalne saradnje, kao i podrške integraciji regiona u Evropsku uniju, navodi se pozivu objavljenom na sajtu fonda.

Bespovratna sredstva. u maksimalnom iznosu od 12.000 evra po projektu, će se dodeljivati za finansiranje do 80% vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti korisnici kroz sopstveno finansiranje, finansijsku pomoć od drugih donatora ili nefinansijska sredstva. Planirani ukupni budžet u okviru ovog poziva je 260.000 evra.

Projekti održivog razvoja koji mogu biti finansirani kroz ovaj poziv uključuju one čiji je cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, podrška regionalnim konferencijama kao što su skupovi startapa i forumi venture capital fondova i promovisanje inicijativa koje za cilj imaju inkluzivni i održivi ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je 13. decembar 2018. godine, a kandidati moraju biti obavešteni o ishodu ocene njihovih prijava do kraja aprila 2019. godine. Ugovor o bespovratnim sredstvima mora biti potpisan u roku od mesec dana od obaveštenja o dodeljivanju sredstava.

Kandidati moraju formirati partnerstva sa najmanje tri člana

Kandidati za bespovratna sredstva moraju formirati partnerstva koja će se sastojati od jednog vodećeg člana i najmanje dva partnera. Vodeći član mora biti neprofitna organizacija civilnog društva (OCD) osnovana u regionu Zapadnog Balkana (WB6) ili organizacija koja spada u neku od sledećih kategorija: poslovni klasteri, poljoprivredne asocijacije, privredne komore, turističke asocijacije, univerziteti, škole, biblioteke, akademije nauka i umetnosti, muzeji, umetničke galerije, pozorišta, udruženja kulturnih institucija i sportska udruženja.

Jedna organizacija može dostaviti samo jednu prijavu u svojstvu vodećeg člana partnerstva i najviše dve prijave u svojstvu partnera. Planirano trajanje projekta ne sme biti duže od 12 meseci, a aktivnosti na projektu treba da se odvijaju u regionu WB6, koji pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Ovo je drugi poziv za bespovratna sredstva koja Fond za Zapadni Balkan dodeljuje u ove svrhe. U okviru prvog poziva, koji je objavljen u novembru 2017. godine, dodeljena su bespovratna sredstva za 18 najboljih projekata, čija je primena započeta u maju ove godine, podseća se u novom pozivu. U prvom pozivu, fond je dobio ukupno 351 prijavu od oko 1.300 organizacija koje su učestvovale ili kao vodeći partner ili kao partner na projektu.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.