Životna sredina

Federacija BiH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana

FBiH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana

Foto: BGEN

Objavljeno

02.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH usvojila je predlog Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim se zaustavlja izdavanje dozvola za gradnju malih hidroelektrana (MHE) snage do 10 megavata (MW).

Vlada Federacije BiH je na predlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Predlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da je vlada pre dve nedelje obećala da će obaviti dopunu Zakona o električnoj energiji u cilju zabrane gradnje malih hidroelektrana, a tome je predhodila javna rasprava.

Novi propis definiše i pojam male hidroelektrane

Predlog Zakona određuje šta znači pojam mala hidroelektrana i u drugom članu se definiše obustava izdavanja energetskih dozvola, rekao je Džindić.

Inače, juna 2020. Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je deklaraciju o zaštiti reka i glasao da se zabrane male hidroelektrane. Tada je rečeno da Vlada FBiH ima tri meseca da predloži izmene zakona i zabranu.

Vlada FBiH je sada saopštila da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije navelo da su razlozi za donošenje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH sadržani u zaključku Vlade FBiH od 26. novembra 2020. koji se odnosi na pomenutu odluku Predstavničkog doma iz juna iste godine.

Mogu se graditi jedino MHE na gravitacionim vodovodima

Vlada FBiH je saopštila da se dopunom člana 3. Zakona dodata definicija po kojoj je mala hidroelektrana hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Novim stavom u članu 78. precizirano je da i se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima, saopštila je Vlada.

Nova je i odredba po kojoj se podnosioci zahteva za izdavanje energetske dozvole, koji do stupanja na snagu ovog Zakona s nadležnim organom imaju zaključene ugovore o dodeli koncesije, izuzimaju od primene člana 78. stav 6, s tim da su dužni da u roku od tri godine kompletiraju zahtev za izdavanje energetske dozvole.

Evropska komisija je podržala granicu od 10 MW

Sadašnji Zakon, kako se navodi, nema preciznu definiciju pojma male hidroelektrane, a granična snaga se razlikuje od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija, saopštila je Vlada FBiH.

Inače, FBIH je prva u regionu koja se odlučila da obustavi izdavanje dozvola za gradnju malih hidroelektrana. I Narodna skupština Republike Srpske, drugog entiteta BiH, usvojila je februara 2021. Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se od Vlade RS traži da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana (MHE). To se nije desilo, ali je usvojen novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim su ukinute subvencije za male hidroelektrane snage veće od 150 kW.

Vlada Crne Gore je najavila da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana, a Albanija da neće biti gradnje novih hidroelektrana na reci Vjosi.

Početkom aprila nevladine organizacije Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i češka Arnika zatražile su od vlada Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske da izmene zakone o koncesijama kako bi zabranile gradnju malih hidroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. maj 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. maj 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. maj 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

2. maj 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane