Životna sredina

U BiH pokrenuta peticija protiv izgradnje malih hidroelektrana

Koalicija za zastitu rijeka i Arnika oslobodite reke, dajte ljudima pravo odlucivanja

Foto: BGEN

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Nevladine organizacije Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i češka Arnika zatražile su od vlada Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske da izmene zakone o koncesijama kako bi zabranile gradnju malih hidroelektrana (MHE) ili barem uključile lokalne zajednice u proceduru odobravanja koncesija.

Koalicija za zaštitu rijeka i Arnika su pozvali građane da potpisom podrže onlajn peticiju za promenu zakona o koncesijama.

Dve organizacije ističu da su lokalne zajednice u BiH najsvesnije negativnih posledica koje donosi izgradnja MHE i žele da njihove reke budu zaštićene – bilo potpunom zabranom izgradnje ili njihovim uključivanjem u proces izdavanja koncesija.

Ignorisanje lokalnih zajednica već je rezultiralo izražavanjem nezadovoljstva građana

Izmena zakona pomogla bi, dodaju, da se spreče sukobi uzrokovani aktuelnom politikom jer je nedostatak konsultacija već rezultirao da javnost izrazi svoj bes kroz skupove, proteste i druge legalne oblike izražavanja nezadovoljstva.

„Neobavještavanje građana o procesu koncesije ne ostavlja im mogućnost da odgovore na vrijeme. Dakle, prisiljava ih da koriste sredstva građanskog neodobravanja. Na primjer, bilo je protesta u Kruščici, skoro dvije godine blokade mosta, pa čak i policijskog nasilja“, kaže Zuzana Vachunova iz Arnike.

Nevladine organizacije traže da se odlučivanje o koncesijama prebaci sa vlada na opštine

Predstavnici nevladinih organizacija kritikuju da se reke – zajedničko prirodno bogatstvo i javno dobro – jednostavno prodaju bez ikakvih konsultacija sa zajednicama. Vlast tako ne poštuje ključni princip međunarodne Arhuske konvencije, koju je BiH potpisala 2008, i koja osigurava prava građana da budu uključeni u donošenje odluka o svom okruženju.

Minimum koji donosioci odluka mogu da obezbede je da proces izdavanja koncesija prebace sa vlada na opštine koje treba da organizuju javne rasprave i da uzmu u obzir mišljenje svojih građana, kako se odluke ne bi mogle donositi bez ljudi koji bi bili direktno pogođeni, saopštile su dve organizacije.

Da bi se postigla puna transparentnost, potrebno je iz temelja izmeniti postojeće zakone, donijeti nove zakone na svim nivoima, istakla je Nina Kreševljaković, pravni savetnik Arhus centra Sarajevo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu