Životna sredina

U BiH pokrenuta peticija protiv izgradnje malih hidroelektrana

Koalicija za zastitu rijeka i Arnika oslobodite reke, dajte ljudima pravo odlucivanja

Foto: BGEN

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Nevladine organizacije Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i češka Arnika zatražile su od vlada Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske da izmene zakone o koncesijama kako bi zabranile gradnju malih hidroelektrana (MHE) ili barem uključile lokalne zajednice u proceduru odobravanja koncesija.

Koalicija za zaštitu rijeka i Arnika su pozvali građane da potpisom podrže onlajn peticiju za promenu zakona o koncesijama.

Dve organizacije ističu da su lokalne zajednice u BiH najsvesnije negativnih posledica koje donosi izgradnja MHE i žele da njihove reke budu zaštićene – bilo potpunom zabranom izgradnje ili njihovim uključivanjem u proces izdavanja koncesija.

Ignorisanje lokalnih zajednica već je rezultiralo izražavanjem nezadovoljstva građana

Izmena zakona pomogla bi, dodaju, da se spreče sukobi uzrokovani aktuelnom politikom jer je nedostatak konsultacija već rezultirao da javnost izrazi svoj bes kroz skupove, proteste i druge legalne oblike izražavanja nezadovoljstva.

„Neobavještavanje građana o procesu koncesije ne ostavlja im mogućnost da odgovore na vrijeme. Dakle, prisiljava ih da koriste sredstva građanskog neodobravanja. Na primjer, bilo je protesta u Kruščici, skoro dvije godine blokade mosta, pa čak i policijskog nasilja“, kaže Zuzana Vachunova iz Arnike.

Nevladine organizacije traže da se odlučivanje o koncesijama prebaci sa vlada na opštine

Predstavnici nevladinih organizacija kritikuju da se reke – zajedničko prirodno bogatstvo i javno dobro – jednostavno prodaju bez ikakvih konsultacija sa zajednicama. Vlast tako ne poštuje ključni princip međunarodne Arhuske konvencije, koju je BiH potpisala 2008, i koja osigurava prava građana da budu uključeni u donošenje odluka o svom okruženju.

Minimum koji donosioci odluka mogu da obezbede je da proces izdavanja koncesija prebace sa vlada na opštine koje treba da organizuju javne rasprave i da uzmu u obzir mišljenje svojih građana, kako se odluke ne bi mogle donositi bez ljudi koji bi bili direktno pogođeni, saopštile su dve organizacije.

Da bi se postigla puna transparentnost, potrebno je iz temelja izmeniti postojeće zakone, donijeti nove zakone na svim nivoima, istakla je Nina Kreševljaković, pravni savetnik Arhus centra Sarajevo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

7. april 2022. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

7. april 2022. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

7. april 2022. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

7. april 2022. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA