Električna energija

Evropska komisija odobrila dodatna sredstva za geotermalno postrojenje u Hrvatskoj

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

19.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odlučila da prvo geotermalno energetsko postrojenje u Hrvatskoj može da konkuriše za dodatno finansiranje uz već odobrena sredstva za podršku projektu HR GEOc Geothermae. Odluka komisije je doneta pošto je Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir zatražila dodatna sredstva za geotermalno energetsko postrojenje u Međimurju uz detaljno obrazloženje zahteva.

Dodatna finansijska podrška je namenjena za naprednu geotermalnu centralu. Projekat kogenerativnog postrojenja jedan je od strateških nacionalnih  projekata u Hrvatskoj.

Taj projekat je dobio nagradu Evropske komisije kao jedan od najinventivnijih projekata koji su aplicirali za sredstva u okviru programa NER300 kojim se obezbeđuje sufinansiranje inovativnih tehnologija na polju obnovljivih izvora energije i skladištenja ugljenika. Za projekat su odobrena sredstva od 14,7 miliona evra.

Veći broj projekata za koja su odobrena sredstva nije došao do investicione faze i ta sredstva su postala dostupna za druge projekte. U ovom trenutku ima ukupno 553 miliona evra slobodnih sredstava po prvom konkursu za NER300. Evropska komisija je saopštila da će ta sredstva biti dostupna u poslednjem kvartalu ove godine.

Odluka o dodeli preostalog novca je usvojen na nedavnoj sednici odbora za klimatske promene. Postojeći projekti koji su već u fazi implementacije će dobiti sredstva a nove aplikacije se mogu podnosti i za program InnovFin EDP program, objasnio je Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije d.o.o.

Procene su da je ovaj projekat vredan 75,4 miliona evra i da će geotermalna elektrana proizvoditi 18 megavata električne energije i 89 megavata toplotne energije. Postoje i planovi da se sagradi centar za medicinski turizam i mreža za daljinsko grejanje u gradu Prelog.

Energetsko postrojenje u Međimurje je jedan od 19 projekata koji se finansira iz programa za borbu protiv klimatskih promena u ovom delu Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. jun 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. jun 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. jun 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. jun 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji