Električna energija

Evropska komisija odobrila dodatna sredstva za geotermalno postrojenje u Hrvatskoj

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

19.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odlučila da prvo geotermalno energetsko postrojenje u Hrvatskoj može da konkuriše za dodatno finansiranje uz već odobrena sredstva za podršku projektu HR GEOc Geothermae. Odluka komisije je doneta pošto je Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir zatražila dodatna sredstva za geotermalno energetsko postrojenje u Međimurju uz detaljno obrazloženje zahteva.

Dodatna finansijska podrška je namenjena za naprednu geotermalnu centralu. Projekat kogenerativnog postrojenja jedan je od strateških nacionalnih  projekata u Hrvatskoj.

Taj projekat je dobio nagradu Evropske komisije kao jedan od najinventivnijih projekata koji su aplicirali za sredstva u okviru programa NER300 kojim se obezbeđuje sufinansiranje inovativnih tehnologija na polju obnovljivih izvora energije i skladištenja ugljenika. Za projekat su odobrena sredstva od 14,7 miliona evra.

Veći broj projekata za koja su odobrena sredstva nije došao do investicione faze i ta sredstva su postala dostupna za druge projekte. U ovom trenutku ima ukupno 553 miliona evra slobodnih sredstava po prvom konkursu za NER300. Evropska komisija je saopštila da će ta sredstva biti dostupna u poslednjem kvartalu ove godine.

Odluka o dodeli preostalog novca je usvojen na nedavnoj sednici odbora za klimatske promene. Postojeći projekti koji su već u fazi implementacije će dobiti sredstva a nove aplikacije se mogu podnosti i za program InnovFin EDP program, objasnio je Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije d.o.o.

Procene su da je ovaj projekat vredan 75,4 miliona evra i da će geotermalna elektrana proizvoditi 18 megavata električne energije i 89 megavata toplotne energije. Postoje i planovi da se sagradi centar za medicinski turizam i mreža za daljinsko grejanje u gradu Prelog.

Energetsko postrojenje u Međimurje je jedan od 19 projekata koji se finansira iz programa za borbu protiv klimatskih promena u ovom delu Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. jun 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

19. jun 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. jun 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. jun 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora