Električna energija

Evropska komesarka Bulc otvorila novi punjač za električna vozila u Skoplju

Zala

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc otvorila je novi punjač za električna vozila tokom samita 100 poslovnih lidera u Skoplju, javili su lokalni mediji. Punjač je postavljen kod hotela Park u centru makedonske prestonice u okviru projekta EDISON eCity.

Bulc je vozila električni automobil od hotela Meriot, gde se održavao Samit100 poslovnih lidera, do hotela Park gde je postavljen punjač koji može da napuni akumulatore električnih vozila za oko tri sata.

Komesarka Bulc je nekoliko dana ranije prisustvovala skupu u slovenačkom gradu Celju kojim je početa nova faza projekta EDISON.

Predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria i jedan od autora projekta EDISON projekta Iztok Seljak izjavio je novinarima na otvaranju stanice za punjenje električnih vozila da je glavni cilj projekta proširivanje električne mobilnosti u celom regionu.

“Posle e-Beograda u aprilu 2017. kada je otvoren e-punjač i e-Celja u septembru, u Skoplju simbolično otvaramo prvi 22-kilovatni punjač koji istovremeno može da puni dva električna vozila. Istovremeno Jurop kar zajedno sa Edisonom tu počinje sa prodajom električnih vozila”, rekao je on, dodajući da će građani Skoplja početkom 2018. godine dobiti prvo električno vozilo za testiranje.

Projekat EDISON je pokrenut u Sloveniji 2015. godine kada je počeli iznajmljivanje električnih automobili tipa BMWi13 za potrebe hendikepirane dece. U Sloveniji je tada postavljeno 10 punjača a planirano je postavljanje punjača duž 2.400 kilometara puteva koji između ostalog povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Skoplje, Tiranu, Prištinu, Dubrovnik, Split, Zadar i Kopar.

Seljak je izjavio da postoji veliki broj gradova koji žele da se uključe u projekat EDISON, dodajući da je slovenačka prestonica Ljubljana odlučila da uvede električne autobuse u gradski prevoz od 2020. godine.

“Radimo i na svetskoj inovaciji na području magnetnog induktivnog bežičnog punjenja sa kojim imamo za cilj da praktično eliminišemo veliki broj baterija iz električnih kola, i da punimo kola direktno iz samog puta, što će biti svetska novost iz regiona”, dodao je Seljak.

Prvi punjač za električna vozila je postavljen u Skoplju 2014. godine u okviru Tehnološkog parka Univerziteta jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

26. oktobar 2017. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

26. oktobar 2017. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

26. oktobar 2017. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

26. oktobar 2017. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović