Električna energija

Evropska komesarka Bulc otvorila novi punjač za električna vozila u Skoplju

Zala

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc otvorila je novi punjač za električna vozila tokom samita 100 poslovnih lidera u Skoplju, javili su lokalni mediji. Punjač je postavljen kod hotela Park u centru makedonske prestonice u okviru projekta EDISON eCity.

Bulc je vozila električni automobil od hotela Meriot, gde se održavao Samit100 poslovnih lidera, do hotela Park gde je postavljen punjač koji može da napuni akumulatore električnih vozila za oko tri sata.

Komesarka Bulc je nekoliko dana ranije prisustvovala skupu u slovenačkom gradu Celju kojim je početa nova faza projekta EDISON.

Predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria i jedan od autora projekta EDISON projekta Iztok Seljak izjavio je novinarima na otvaranju stanice za punjenje električnih vozila da je glavni cilj projekta proširivanje električne mobilnosti u celom regionu.

“Posle e-Beograda u aprilu 2017. kada je otvoren e-punjač i e-Celja u septembru, u Skoplju simbolično otvaramo prvi 22-kilovatni punjač koji istovremeno može da puni dva električna vozila. Istovremeno Jurop kar zajedno sa Edisonom tu počinje sa prodajom električnih vozila”, rekao je on, dodajući da će građani Skoplja početkom 2018. godine dobiti prvo električno vozilo za testiranje.

Projekat EDISON je pokrenut u Sloveniji 2015. godine kada je počeli iznajmljivanje električnih automobili tipa BMWi13 za potrebe hendikepirane dece. U Sloveniji je tada postavljeno 10 punjača a planirano je postavljanje punjača duž 2.400 kilometara puteva koji između ostalog povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Skoplje, Tiranu, Prištinu, Dubrovnik, Split, Zadar i Kopar.

Seljak je izjavio da postoji veliki broj gradova koji žele da se uključe u projekat EDISON, dodajući da je slovenačka prestonica Ljubljana odlučila da uvede električne autobuse u gradski prevoz od 2020. godine.

“Radimo i na svetskoj inovaciji na području magnetnog induktivnog bežičnog punjenja sa kojim imamo za cilj da praktično eliminišemo veliki broj baterija iz električnih kola, i da punimo kola direktno iz samog puta, što će biti svetska novost iz regiona”, dodao je Seljak.

Prvi punjač za električna vozila je postavljen u Skoplju 2014. godine u okviru Tehnološkog parka Univerziteta jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

Srbija dobila EU grant za dalekovode, pametna brojila

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 224 miliona evra za sedam projekata, od čega 17 miliona za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope