Električna energija

Evropska komesarka Bulc otvorila novi punjač za električna vozila u Skoplju

Zala

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc otvorila je novi punjač za električna vozila tokom samita 100 poslovnih lidera u Skoplju, javili su lokalni mediji. Punjač je postavljen kod hotela Park u centru makedonske prestonice u okviru projekta EDISON eCity.

Bulc je vozila električni automobil od hotela Meriot, gde se održavao Samit100 poslovnih lidera, do hotela Park gde je postavljen punjač koji može da napuni akumulatore električnih vozila za oko tri sata.

Komesarka Bulc je nekoliko dana ranije prisustvovala skupu u slovenačkom gradu Celju kojim je početa nova faza projekta EDISON.

Predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria i jedan od autora projekta EDISON projekta Iztok Seljak izjavio je novinarima na otvaranju stanice za punjenje električnih vozila da je glavni cilj projekta proširivanje električne mobilnosti u celom regionu.

“Posle e-Beograda u aprilu 2017. kada je otvoren e-punjač i e-Celja u septembru, u Skoplju simbolično otvaramo prvi 22-kilovatni punjač koji istovremeno može da puni dva električna vozila. Istovremeno Jurop kar zajedno sa Edisonom tu počinje sa prodajom električnih vozila”, rekao je on, dodajući da će građani Skoplja početkom 2018. godine dobiti prvo električno vozilo za testiranje.

Projekat EDISON je pokrenut u Sloveniji 2015. godine kada je počeli iznajmljivanje električnih automobili tipa BMWi13 za potrebe hendikepirane dece. U Sloveniji je tada postavljeno 10 punjača a planirano je postavljanje punjača duž 2.400 kilometara puteva koji između ostalog povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Skoplje, Tiranu, Prištinu, Dubrovnik, Split, Zadar i Kopar.

Seljak je izjavio da postoji veliki broj gradova koji žele da se uključe u projekat EDISON, dodajući da je slovenačka prestonica Ljubljana odlučila da uvede električne autobuse u gradski prevoz od 2020. godine.

“Radimo i na svetskoj inovaciji na području magnetnog induktivnog bežičnog punjenja sa kojim imamo za cilj da praktično eliminišemo veliki broj baterija iz električnih kola, i da punimo kola direktno iz samog puta, što će biti svetska novost iz regiona”, dodao je Seljak.

Prvi punjač za električna vozila je postavljen u Skoplju 2014. godine u okviru Tehnološkog parka Univerziteta jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte