Električna energija

Evropska komesarka Bulc otvorila novi punjač za električna vozila u Skoplju

Zala

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc otvorila je novi punjač za električna vozila tokom samita 100 poslovnih lidera u Skoplju, javili su lokalni mediji. Punjač je postavljen kod hotela Park u centru makedonske prestonice u okviru projekta EDISON eCity.

Bulc je vozila električni automobil od hotela Meriot, gde se održavao Samit100 poslovnih lidera, do hotela Park gde je postavljen punjač koji može da napuni akumulatore električnih vozila za oko tri sata.

Komesarka Bulc je nekoliko dana ranije prisustvovala skupu u slovenačkom gradu Celju kojim je početa nova faza projekta EDISON.

Predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria i jedan od autora projekta EDISON projekta Iztok Seljak izjavio je novinarima na otvaranju stanice za punjenje električnih vozila da je glavni cilj projekta proširivanje električne mobilnosti u celom regionu.

“Posle e-Beograda u aprilu 2017. kada je otvoren e-punjač i e-Celja u septembru, u Skoplju simbolično otvaramo prvi 22-kilovatni punjač koji istovremeno može da puni dva električna vozila. Istovremeno Jurop kar zajedno sa Edisonom tu počinje sa prodajom električnih vozila”, rekao je on, dodajući da će građani Skoplja početkom 2018. godine dobiti prvo električno vozilo za testiranje.

Projekat EDISON je pokrenut u Sloveniji 2015. godine kada je počeli iznajmljivanje električnih automobili tipa BMWi13 za potrebe hendikepirane dece. U Sloveniji je tada postavljeno 10 punjača a planirano je postavljanje punjača duž 2.400 kilometara puteva koji između ostalog povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Skoplje, Tiranu, Prištinu, Dubrovnik, Split, Zadar i Kopar.

Seljak je izjavio da postoji veliki broj gradova koji žele da se uključe u projekat EDISON, dodajući da je slovenačka prestonica Ljubljana odlučila da uvede električne autobuse u gradski prevoz od 2020. godine.

“Radimo i na svetskoj inovaciji na području magnetnog induktivnog bežičnog punjenja sa kojim imamo za cilj da praktično eliminišemo veliki broj baterija iz električnih kola, i da punimo kola direktno iz samog puta, što će biti svetska novost iz regiona”, dodao je Seljak.

Prvi punjač za električna vozila je postavljen u Skoplju 2014. godine u okviru Tehnološkog parka Univerziteta jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

26. oktobar 2017. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

26. oktobar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

26. oktobar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

26. oktobar 2017. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom