Voda

EU odobrila 128 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

EU-odobrila-128-miliona-evra-za-preciscavanje-otpadnih-voda-u-Hrvatskoj

Objavljeno

14.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je ulaganje u iznosu od 128 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju infrastrukture za vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u gradskom području Splita-Solina.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 228 miliona evra, a dodatna sredstva obezbediće hrvatska država.

Projekat obuhvata izgradnju 60 kilometara i modernizaciju 4,3 kilometara vodovodne mreže, izgradnju 14 pumpnih stanica i 1.243 pojedinačnih priključaka. Ukupno će 4.011 građana dobiti pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda.

Ukupno 4.011 građana dobiće pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi, dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda

Osim koristi za životnu sredinu, unapređenje infrastrukture ua vodosnabdevanje će, takođe, pomoći podsticanje lokalne ekonomije jačanjem turizma, što je glavna ekonomska aktivnost regiona, navodi se u saopštenju EK.

Projekat će vodnu infrastrukturu urbanog područja Split-Solin uskladiti s direktivama EU

Projekat će, kako je navela EU, uskladiti infrastrukturu urbanog područja Split-Solin sa direktivama EU o vodama, pijaćoj vodi i otpadnim vodama.

Elisa Ferreira, komesarka za koheziju i reforme, izjavila je da je voda jedan od naših najdragocjenijih resursa, kao i da nemaju svi jednak pristup pijaćoj vodi.

“Zahvaljujući ovoj investiciji EU, hrvatski građani će efikasnije koristiti vodne resurse, što garantuje bolji kvalitet pijaće vode i bolju preradu otpadnih voda, što će na kraju smanjiti zagađenje mora i podzemnih voda“, rekla je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

14. januar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

14. januar 2020. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

14. januar 2020. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

14. januar 2020. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika