x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU odobrila 128 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

14.01.2020. | Komentari: 0Autor:

EU odobrila 128 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

Evropska komisija odobrila je ulaganje u iznosu od 128 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju infrastrukture za vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u gradskom području Splita-Solina.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 228 miliona evra, a dodatna sredstva obezbediće hrvatska država.

Projekat obuhvata izgradnju 60 kilometara i modernizaciju 4,3 kilometara vodovodne mreže, izgradnju 14 pumpnih stanica i 1.243 pojedinačnih priključaka. Ukupno će 4.011 građana dobiti pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda.

Ukupno 4.011 građana dobiće pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi, dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda

Osim koristi za životnu sredinu, unapređenje infrastrukture ua vodosnabdevanje će, takođe, pomoći podsticanje lokalne ekonomije jačanjem turizma, što je glavna ekonomska aktivnost regiona, navodi se u saopštenju EK.

Projekat će vodnu infrastrukturu urbanog područja Split-Solin uskladiti s direktivama EU

Projekat će, kako je navela EU, uskladiti infrastrukturu urbanog područja Split-Solin sa direktivama EU o vodama, pijaćoj vodi i otpadnim vodama.

Elisa Ferreira, komesarka za koheziju i reforme, izjavila je da je voda jedan od naših najdragocjenijih resursa, kao i da nemaju svi jednak pristup pijaćoj vodi.

“Zahvaljujući ovoj investiciji EU, hrvatski građani će efikasnije koristiti vodne resurse, što garantuje bolji kvalitet pijaće vode i bolju preradu otpadnih voda, što će na kraju smanjiti zagađenje mora i podzemnih voda“, rekla je.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.