Voda

EU odobrila 128 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

EU-odobrila-128-miliona-evra-za-preciscavanje-otpadnih-voda-u-Hrvatskoj

Objavljeno

14.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je ulaganje u iznosu od 128 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju infrastrukture za vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u gradskom području Splita-Solina.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 228 miliona evra, a dodatna sredstva obezbediće hrvatska država.

Projekat obuhvata izgradnju 60 kilometara i modernizaciju 4,3 kilometara vodovodne mreže, izgradnju 14 pumpnih stanica i 1.243 pojedinačnih priključaka. Ukupno će 4.011 građana dobiti pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda.

Ukupno 4.011 građana dobiće pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi, dok će 25.000 dobiti adekvatno prečišćavanje otpadnih voda

Osim koristi za životnu sredinu, unapređenje infrastrukture ua vodosnabdevanje će, takođe, pomoći podsticanje lokalne ekonomije jačanjem turizma, što je glavna ekonomska aktivnost regiona, navodi se u saopštenju EK.

Projekat će vodnu infrastrukturu urbanog područja Split-Solin uskladiti s direktivama EU

Projekat će, kako je navela EU, uskladiti infrastrukturu urbanog područja Split-Solin sa direktivama EU o vodama, pijaćoj vodi i otpadnim vodama.

Elisa Ferreira, komesarka za koheziju i reforme, izjavila je da je voda jedan od naših najdragocjenijih resursa, kao i da nemaju svi jednak pristup pijaćoj vodi.

“Zahvaljujući ovoj investiciji EU, hrvatski građani će efikasnije koristiti vodne resurse, što garantuje bolji kvalitet pijaće vode i bolju preradu otpadnih voda, što će na kraju smanjiti zagađenje mora i podzemnih voda“, rekla je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.