OIE

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem kao i sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim. Oba zvaničnika su izrazila podršku Srbiji u sprovođenju energetske tranzicije.

„Ovaj električni kabl nije samo električni kabl, već je ovo električni kabal kojim možemo da udvostručimo brzinu za trgovanje električnom energijom između EU i Srbije,“ izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji na prezentaciji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora. Tom događaju je prisustvovao u sklopu svoje posete Srbiji.

Evropska unija je odobrila paket bespovratnih sredstava od 31 miliona evra za taj projekat, iz svog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Varhelji je kazao da se nada da aktivnosti mogu da se ubrzaju i dodao da će ovo nadograđivanje mreže ojačati bezbednost snabdevanja i omogućiti Srbiji da mnogo brže pređe na obnovljive izvore energije. Podsetio je da je EU pripremila 165 miliona evra direktne budžetske pomoći zemlji za ublažavanje posledica energetske krize.

EU Energy Community extend support Serbia energy transition

Srbija će najkasnije 2050. prestati da koristi ugalj

Varhelji se sastao s ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, koja je tom prilikom izjavila da je Srbiji potrebna snažnija elektromreža, da bi više trgovala električnom energijom sa svojim susedima. Ona je otkrila da je na uvoz struje prošlog meseca potrošeno 40 miliona evra i da se očekuje da će ceh u decembru iznositi 50 miliona, a narednog meseca još više.

Đedović je rekla da je vlada odlučna da smanji potrošnju fosilnih goriva i da najkasnije 2050. obustavi upotrebu uglja u proizvodnji električne energije.

Srbija je preko Transbalkanskog elektroenergetskog koridora već povezana sa Rumunijom, a u toku je izgradnja veza velikog kapaciteta sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, koju pritom podmorski kabl povezuje s Italijom.

Đedović: Srbija je čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju

Đedović je održala sastanak i sa delegacijom iz Sekretarijata Energetske zajednice, na čelu sa direktorom Arturom Lorkovskim, o saradnji u sprovođenju energetske tranzicije, reformama i prilagođavanju zakonodavnog okvira pravnom nasleđu EU te o energetskoj bezbednosti i pristupačnosti energenata u finansijskom smislu.

EU Energetska Srbiji u energetskoj tranziciji Lorkovski

„Uprkos izazovima u borbi s energetskom krizom, jasno vidim da je Srbija potpuno posvećena nastavljanju reformi energetskog sektora i energetskoj tranziciji. Sekretarijat će nastaviti da čini sve što je u njegovoj moći da podrži Srbiju na njenom putu dekarbonizacije u energetici i u ostvarivanju opipljivih beneficija za svoje građane“, izjavio je Lorkovski.

Jedan od prioriteta su reforme u energetskom sektoru i glavnim kompanijama

Srbija je čvrsto posvećena zelenoj energetskoj tranziciji, naglasila je Đedović i obećala blisku saradnju s Energetskom zajednicom u povećavanju udela energije iz obnovljivih izvora i smanjivanju emisija gasova s efektom staklene bašte.

“Sprovođenje ciljeva u oblasti energetike i klime podrazumeva da sačuvamo našu energetsku stabilnost, istovremeno ostvarujući ciljeve zelene tranzicije koja treba da bude finansijski i socijalno održiva i pravedna i doprinese da dugoročno imamo snažan i održiv energetski sistem”, izjavila je ministarka. Jedan od prioriteta je da se reformiše energetski sektor uključujući povećanje efikasnosti funkcionisanja preduzeća u tom domenu, kazala je Đedović.

Sastanak je održan i u kontekstu priprema za Ministarski savet Energetske zajednice, koji 15. decembra zaseda u Beču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

2. decembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

2. decembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

2. decembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

2. decembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem