Električna energija

ERS traži promenu Zakona o PDV-u da bi se ubrzao razvoj prozjumera u BiH

Zakon o PDV-u koči instalaciju solarnih panela na krovovima kuća u Republici Srpskoj

Foto: Julita from Pixabay

Objavljeno

05.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zatražila je hitnu izmenu Zakona o porezu na dodatnu vrednost (PDV) kako bi mogla da se nastavi i ubrza instalaciju solarnih panela na krovovima kuća u Republici Srpskoj.

Prema postojećem Zakonu o PDV-u Republike Srpske građani prozjumeri bi morali da plate PDV na svu energija koju bi preuzeli od ERS-a, objasnio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, prenosi Glas Srpske.

Potrebno je platiti PDV samo za razliku u proizvedenim i potrošenim kiovat-satima

„To nije naša namjera, već nam je cilj samo da plate razliku u proizvedenim i potrošenim kilovat-satima. Poslali smo prijedlog izmjena i očekujemo da po hitnom postupku ono što smo tražili bude usvojeno na dobrobit građana i Srpske i BiH“, rekao je Petrović.

ERS je prošle godine uputilo javni poziv domaćinstvima da se prijave za program finansiranja ugradnje krovnih fotonaponskih sistema za proizvodnju struje za sopstvene potrebe. Na javni poziv za učešće u projektu, koji je bio otvoren od 15. avgusta do 15. oktobra, prijavilo se oko 5.000 domaćinstava.

To je mali broj, s obzirom da je u prvoj fazi projekta predviđeno čak 50.000 domaćinstava, odnosno 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata.

Izmene zakona o PDV-u su neophodne

Petrović je pojasnio da je potrebna većina u Parlamentu BiH kako bi se izglasale izmene koje su neophodne za nastavak pomenutog projekta.

Nakon okončanja procedura u Parlamentu na nivou BiH, biće raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji bi instalirali solarne panele na krovove kuća.

Glasanje o izmenamo možda tek u seprembru

Ukoliko sve procedure ne budu okončane u julu, onda će se glasanje održati u septembru, zbog godišnjih odmora koji sada počinju, rekao je Petrović. On je naveo da od okončanja procedure u Parlamentu zavisi kada će solarni paneli biti zaista i postavljeni na krovove domaćinstava koja su ispunila sve uslove.

Sa istim problemom su se suočili i prozjumeri u Srbiji tokom prošle godine. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u oni od januara plaćaju PDV na razliku između isporučene i preuzete energije, a ne na svu preuzetu struju.

Zbog toga su njihovi računi umanjeni za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

5. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

5. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

5. jul 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

5. jul 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu