Električna energija

ERS traži promenu Zakona o PDV-u da bi se ubrzao razvoj prozjumera u BiH

Zakon o PDV-u koči instalaciju solarnih panela na krovovima kuća u Republici Srpskoj

Foto: Julita from Pixabay

Objavljeno

05.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zatražila je hitnu izmenu Zakona o porezu na dodatnu vrednost (PDV) kako bi mogla da se nastavi i ubrza instalaciju solarnih panela na krovovima kuća u Republici Srpskoj.

Prema postojećem Zakonu o PDV-u Republike Srpske građani prozjumeri bi morali da plate PDV na svu energija koju bi preuzeli od ERS-a, objasnio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, prenosi Glas Srpske.

Potrebno je platiti PDV samo za razliku u proizvedenim i potrošenim kiovat-satima

„To nije naša namjera, već nam je cilj samo da plate razliku u proizvedenim i potrošenim kilovat-satima. Poslali smo prijedlog izmjena i očekujemo da po hitnom postupku ono što smo tražili bude usvojeno na dobrobit građana i Srpske i BiH“, rekao je Petrović.

ERS je prošle godine uputilo javni poziv domaćinstvima da se prijave za program finansiranja ugradnje krovnih fotonaponskih sistema za proizvodnju struje za sopstvene potrebe. Na javni poziv za učešće u projektu, koji je bio otvoren od 15. avgusta do 15. oktobra, prijavilo se oko 5.000 domaćinstava.

To je mali broj, s obzirom da je u prvoj fazi projekta predviđeno čak 50.000 domaćinstava, odnosno 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata.

Izmene zakona o PDV-u su neophodne

Petrović je pojasnio da je potrebna većina u Parlamentu BiH kako bi se izglasale izmene koje su neophodne za nastavak pomenutog projekta.

Nakon okončanja procedura u Parlamentu na nivou BiH, biće raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji bi instalirali solarne panele na krovove kuća.

Glasanje o izmenamo možda tek u seprembru

Ukoliko sve procedure ne budu okončane u julu, onda će se glasanje održati u septembru, zbog godišnjih odmora koji sada počinju, rekao je Petrović. On je naveo da od okončanja procedure u Parlamentu zavisi kada će solarni paneli biti zaista i postavljeni na krovove domaćinstava koja su ispunila sve uslove.

Sa istim problemom su se suočili i prozjumeri u Srbiji tokom prošle godine. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u oni od januara plaćaju PDV na razliku između isporučene i preuzete energije, a ne na svu preuzetu struju.

Zbog toga su njihovi računi umanjeni za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

5. jul 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

5. jul 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

5. jul 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

5. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka