OIE

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

Foto: ulleo from Pixabay

Objavljeno

16.08.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.08.2022.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) uputila je javni poziv domaćinstvima da se prijave za program finansiranja ugradnje krovnih fotonaponskih sistema za proizvodnju struje za sopstvene potrebe. Program energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi predviđa da 50.000 domaćinstava širom entiteta postanu kupci-proizvođači električne energije (prozjumeri).

Projekat na koji se javni poziv odnosi podrazumeva da ERS finansira nabavku opreme i ugradnju solarnih elektrana, a da korisnik tu investiciju otplati na rate. Mesečni iznos rate bi bio u visini prosečnog mesečnog računa za utrošenu električnu energiju tokom prethodne godine, umanjenog za 10%, osim ukoliko sam korisnik ne želi veću ratu, navodi se u javnom pozivu.

ERS će finansirati postavljane solarnog sistema, a prozjumer će investiciju otplatiti na rate

Javni poziv je objavljen u sklopu Programa energetske održivosti za domaćinstva i privredu. Što se tiče privrede, u planu je da se ponudi podrška za postavljanje 500 fotonaponskih sistema.

U planu je i da se ponudi podrška privredi za instaliranje 500 solarnih sistema

Domaćinstva koja se kvalifikuju za podršku će imati precizne podatke o ceni fotonaponskih sistema, jer ERS radi i na pripremi i objavi tenderske dokumentacije za izvođača radova i isporučioca opreme.

Snaga pojedinačnih krovnih elektrana biće 3 kW do 7 kW

Snaga pojedinačnih fotonaponskih sistema bi bila od 3 kW do 7 kW, a instaliranjem sistema krajnji kupac stiče status prozjumera, koji potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, dok ostvareni višak predaje u distributivnu mrežu, a manjak nadoknađuje preuzimanjem iz mreže.

Tokom i nakon perioda otplate investicije, prozjumer će imati mogućnost kupovine dodatnih količina električne energije od ERS-a ukoliko troši više nego što fotonaponski sistem proizvede, po cenama koje budu važeće u tom trenutku, navodi se u javnom pozivu.

Korisnici koji žele veću proizvodnju iz solarnih panela od svoje prosečne godišnje potrošnje, na primer da bi tu struju koristili za grejanje, imaće nakon dodatne analize mogućnost da se kvalifikuju za veću snagu sistema.

Uslovi za učešće – godišnja potrošnja veća od 3.000 kWh i dobra orijentacija krova

Da bi se kvalifikovalo za učešće u projektu, domaćinstvo mora imati godišnju potrošnju električne energije u periodu april 2021. – mart 2022. godine od preko 3.000 KWh, a računi za struju moraju biti izmireni zaključno sa računom za jun ove godine.

Krov objekta mora da ima orijentaciju ka jugu, jugoistoku ili jugozapadu, pod uglom koji je jednak ili veći od 10°, a krovne površine objekta ne smeju da budu u senci drugih susednih objekata, drveća i slično, navodi se u javnom pozivu.

Crna Gora takođe kreditira građane i firme da postanu prozjumeri, a Srbija daje subvencije

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula je prošle godine projekte pod nazivom Solari 3.000+ i Solari 500+ kroz koje nudi kreditiranje za najmanje 3.500 domaćinstava, firmi i javnih ustanova da instaliraju solarne panele za sopstvenu potrošnju.

Vlada Srbije, preko lokalnih samouprava, dodeljuje subvencije građanima u visini do 50% vrednosti investicije za postavljanje solarnih panela. Država obezbeđuje polovinu sredstava za subvencije, a opštine drugu polovinu.

Komentara: (1)
Milomir Maksimovic / 13.10.2022.

Kako se prijaviti na ovi javni poziv kada ne mogu da otvorim prijavu

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

16. avgust 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

16. avgust 2022. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

16. avgust 2022. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

16. avgust 2022. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice