Električna energija

EPCG traži kupca za 10 odsto svojih akcija

EPCG kupca 10 odsto svojih akcija

Foto: EPCG

Objavljeno

18.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore sprema prodaju 10 odsto svojih akcija jedinstvenom kupcu. Minimalna cena na nadmetanju je 8,63 evra po akciji, iako kompanijine deonice na berzi vrede samo 3,85 evra.

Nakon što je u aprilu objavila nameru da proda udeo od 10 procenata strateškom partneru, EPCG je sada pozvao zainteresovane energetske kompanije i investicione fondove da se prijave na nadmetanje. Reč je o blok-transakciji, što znači da bi ceo paket preuzeo jedan izabrani kupac.

Vrednost akcija na Montenegroberzi skočila je danas čak 9,7 odsto na 3,85 evra po komadu. Međutim, EPCG za ponuđeni paket traži najmanje 8,63 evra po akciji, što bi bilo ekvivalentno tržišnoj kapitalizaciji od nešto iznad jedne milijarde evra. Radi poređenja, upisano je 770 miliona evra osnovnog kapitala, a po trenutnoj ceni akcija on iznosi samo 455 miliona evra.

U nadmetanju mogu da učestvuju energetske kompanije i investicioni fondovi

U nadmetanju mogu da učestvuju energetske kompanije s najmanje jednim gigavatom instaliranog kapaciteta ili osnovnim kapitalom od barem pola milijarde evra. Zainteresovani investicioni fondovi moraju da se kotiraju na organizovanom tržištu kapitala, imaju pozitivan finansijski rezultat u poslednje tri godine, kapital od najmanje milijardu evra i ulaganje u energetski sektor od barem sto miliona evra u zadnjih pet godina, saopštio je EPCG.

Ponuđači moraju da prilože bankarsku garanciju vrednu pet odsto minimalne cene paketa. Rok za slanje je prvi avgust, za kada je zakazano otvaranje koverata. Ukoliko više učesnika ponudi istu najvišu cenu, najpovoljnijim će se smatrati onaj čija je ponuda stigla prva, stoji u dokumentaciji.

Rok za slanje ponuda  je prvi avgust, za kada je zakazano otvaranje koverata

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija EPCG-a, a ima 98 odsto glasačkih prava, jer kompanija drži deset odsto sopstvenih deonica. Ovaj proizvođač uglja i operater termoelektrane Pljevlja i hidroelektrana kupio je 2019. taj udeo, 11,8 miliona akcija, pošto je iskoristio takozvanu put opciju, koja mu je omogućila da isplati dotadašnjeg manjinskog vlasnika A2A iz Italije.

Deonice koje su u pitanju ne nose pravo glasa, a akcionarsko društvo ima obavezu da ih do 26. septembra proda ili otpiše. EPCG je za taj udeo bivšem suvlasniku dao 52,9 miliona evra. Vlada je prošle godine saopštila da će tražiti strane partnere za kompanijine projekte vetroelektrana i solarnih parkova.

EPCG mora da proda ili otpiše 10 odsto svojih akcija koje je otkupio od bivšeg manjinskog vlasnika A2A

U javnom pozivu za prodaju 10 odsto akcija stoji da EPCG ima 877,4 megavata bruto instalisane snage. Upravlja hidroelektranama Perućica i Piva i malim hidroelektranama Podgor, Rijeka Mušovića, Rijeka Crnojevića, Lijeva rijeka i Šavnik. Između ostalog, u toku su projekti za izgradnju hidroelektrana Komarnica i Kruševo i više gasnih elektrana.

Stoodstotni je vlasnik preduzeća Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Rudnik uglja Pljevlja, EPCG d.o.o iz Beograda i EPCG-solar-gradnja. U firmi Zeta Energy iz Danilovgrada drži 51 odsto. EPCG je na kraju prvog kvartala imao 1.006 zaposlenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

18. jul 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

18. jul 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

18. jul 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

18. jul 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune