Električna energija

EPCG će prodati udeo od 10 odsto strateškom partneru

EPCG prodati udeo 10 odsto strateskom investitoru

Foto: EPCG

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je saopštila da će tražiti strateškog partnera za deonice bez prava glasa državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje čine 10 odsto akcijskog kapitala. Tržišna vrednost tog udela je 42,3 miliona evra.

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija EPCG-a, a ima 98 odsto glasačkih prava, jer kompanija drži deset odsto vlastitih deonica. Ovaj proizvođač uglja i operater termoelektrane Pljevlja i hidroelektrana kupio je 2019. taj udeo, 11,8 miliona akcija, pošto je iskoristio put opciju koja mu je omogućila da isplati dotadašnjeg manjinskog vlasnika A2A iz Italije.

Deonice koje su u pitanju ne nose pravo glasa, a kompanija ima obavezu da ih do 26. septembra proda ili otpiše. EPCG je za taj udeo bivšem suvlasniku A2A dao 52,9 miliona evra. Upisana vrednost je 77 miliona evra, ali samo 42,3 miliona ako se računa prema sadašnjoj ceni običnih akcija kompanije na berzi u Podgorici.

Vlada je ranije odbila predlog odbora direktora da sama kupi taj udeo, pa je sada ovlastila Ministarstvo kapitalnih investicija da oformi pregovarački tim koji će zastupati EPCG u potrazi za strateškim partnerom. Kompaniji je naloženo da angažuje referentnog ovlašćenog obrađivača za izradu elaborata o proceni „investicione, fer tržišne i tržišne vrijednosti sopstvenih akcija“.

Pre nego što je EPCG akvirirao pomenuti udeo, otpisao je prethodni paket od 13,1 milion akcija kojeg je kupio od A2A.

Vlada je prošle godine saopštila da će tražiti strane partnere za kompanijine projekte vetroelektrana i solarnih parkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

22. april 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

22. april 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

22. april 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. april 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin