Električna energija

EPCG će prodati udeo od 10 odsto strateškom partneru

EPCG prodati udeo 10 odsto strateskom investitoru

Foto: EPCG

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je saopštila da će tražiti strateškog partnera za deonice bez prava glasa državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje čine 10 odsto akcijskog kapitala. Tržišna vrednost tog udela je 42,3 miliona evra.

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija EPCG-a, a ima 98 odsto glasačkih prava, jer kompanija drži deset odsto vlastitih deonica. Ovaj proizvođač uglja i operater termoelektrane Pljevlja i hidroelektrana kupio je 2019. taj udeo, 11,8 miliona akcija, pošto je iskoristio put opciju koja mu je omogućila da isplati dotadašnjeg manjinskog vlasnika A2A iz Italije.

Deonice koje su u pitanju ne nose pravo glasa, a kompanija ima obavezu da ih do 26. septembra proda ili otpiše. EPCG je za taj udeo bivšem suvlasniku A2A dao 52,9 miliona evra. Upisana vrednost je 77 miliona evra, ali samo 42,3 miliona ako se računa prema sadašnjoj ceni običnih akcija kompanije na berzi u Podgorici.

Vlada je ranije odbila predlog odbora direktora da sama kupi taj udeo, pa je sada ovlastila Ministarstvo kapitalnih investicija da oformi pregovarački tim koji će zastupati EPCG u potrazi za strateškim partnerom. Kompaniji je naloženo da angažuje referentnog ovlašćenog obrađivača za izradu elaborata o proceni „investicione, fer tržišne i tržišne vrijednosti sopstvenih akcija“.

Pre nego što je EPCG akvirirao pomenuti udeo, otpisao je prethodni paket od 13,1 milion akcija kojeg je kupio od A2A.

Vlada je prošle godine saopštila da će tražiti strane partnere za kompanijine projekte vetroelektrana i solarnih parkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU zakonom o podrsci zelenoj industriji krece da osvoji 15 odsto svetskog trzista

EU zakonom o podršci zelenoj industriji kreće da osvoji 15 odsto svetskog tržišta

22. april 2022. - Evropska unija je aktom NZIA uredila uslove za proizvodnju u domenu zelenih tehnologija, s ciljem da ih učini predvidljivim za investitore

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

22. april 2022. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

22. april 2022. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

22. april 2022. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni