Električna energija

EPCG će prodati udeo od 10 odsto strateškom partneru

EPCG prodati udeo 10 odsto strateskom investitoru

Foto: EPCG

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je saopštila da će tražiti strateškog partnera za deonice bez prava glasa državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje čine 10 odsto akcijskog kapitala. Tržišna vrednost tog udela je 42,3 miliona evra.

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija EPCG-a, a ima 98 odsto glasačkih prava, jer kompanija drži deset odsto vlastitih deonica. Ovaj proizvođač uglja i operater termoelektrane Pljevlja i hidroelektrana kupio je 2019. taj udeo, 11,8 miliona akcija, pošto je iskoristio put opciju koja mu je omogućila da isplati dotadašnjeg manjinskog vlasnika A2A iz Italije.

Deonice koje su u pitanju ne nose pravo glasa, a kompanija ima obavezu da ih do 26. septembra proda ili otpiše. EPCG je za taj udeo bivšem suvlasniku A2A dao 52,9 miliona evra. Upisana vrednost je 77 miliona evra, ali samo 42,3 miliona ako se računa prema sadašnjoj ceni običnih akcija kompanije na berzi u Podgorici.

Vlada je ranije odbila predlog odbora direktora da sama kupi taj udeo, pa je sada ovlastila Ministarstvo kapitalnih investicija da oformi pregovarački tim koji će zastupati EPCG u potrazi za strateškim partnerom. Kompaniji je naloženo da angažuje referentnog ovlašćenog obrađivača za izradu elaborata o proceni „investicione, fer tržišne i tržišne vrijednosti sopstvenih akcija“.

Pre nego što je EPCG akvirirao pomenuti udeo, otpisao je prethodni paket od 13,1 milion akcija kojeg je kupio od A2A.

Vlada je prošle godine saopštila da će tražiti strane partnere za kompanijine projekte vetroelektrana i solarnih parkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

22. april 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

22. april 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

22. april 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

22. april 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi