Električna energija

EPCG će prodati udeo od 10 odsto strateškom partneru

EPCG prodati udeo 10 odsto strateskom investitoru

Foto: EPCG

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je saopštila da će tražiti strateškog partnera za deonice bez prava glasa državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje čine 10 odsto akcijskog kapitala. Tržišna vrednost tog udela je 42,3 miliona evra.

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija EPCG-a, a ima 98 odsto glasačkih prava, jer kompanija drži deset odsto vlastitih deonica. Ovaj proizvođač uglja i operater termoelektrane Pljevlja i hidroelektrana kupio je 2019. taj udeo, 11,8 miliona akcija, pošto je iskoristio put opciju koja mu je omogućila da isplati dotadašnjeg manjinskog vlasnika A2A iz Italije.

Deonice koje su u pitanju ne nose pravo glasa, a kompanija ima obavezu da ih do 26. septembra proda ili otpiše. EPCG je za taj udeo bivšem suvlasniku A2A dao 52,9 miliona evra. Upisana vrednost je 77 miliona evra, ali samo 42,3 miliona ako se računa prema sadašnjoj ceni običnih akcija kompanije na berzi u Podgorici.

Vlada je ranije odbila predlog odbora direktora da sama kupi taj udeo, pa je sada ovlastila Ministarstvo kapitalnih investicija da oformi pregovarački tim koji će zastupati EPCG u potrazi za strateškim partnerom. Kompaniji je naloženo da angažuje referentnog ovlašćenog obrađivača za izradu elaborata o proceni „investicione, fer tržišne i tržišne vrijednosti sopstvenih akcija“.

Pre nego što je EPCG akvirirao pomenuti udeo, otpisao je prethodni paket od 13,1 milion akcija kojeg je kupio od A2A.

Vlada je prošle godine saopštila da će tražiti strane partnere za kompanijine projekte vetroelektrana i solarnih parkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

22. april 2022. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

22. april 2022. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

22. april 2022. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

22. april 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023