Električna energija

EP potvrdio postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025.

EP-ukidanje-subvencija-za-fosilna-goriva

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je četiri nova propisa kojima se uređuje tržište električne energije Evropske unije, čime je formalno zaokružio paket Čista energija za sve Evropljane. Predviđeno je postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025. godine.

EP je usvojio četiri nova propisa koja su neformalno usaglašena sa ministrima EU krajem 2018. godine, čime je zaokružen paket Čista energija za sve Evropljane i potvrđeno postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva do 2025. godine, što će onemogućiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva sa najvećim emisijama CO2 u Evropi.

Ove propise sada treba zvanično da odobre ministri EU i treba da budu objavljeni u Službenom glasniku EU da bi stupili na snagu.

Postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva

Pravila EU trenutno omogućavaju članicama EU da plaćaju elektranama kroz tzv. mehanizam kapaciteta da bi bile u pripravnosti za slučaj vršne potražnje električne energije. Novim pravilima se uvode oštrija ograničenja za članice koje subvencionišu elektrane, što će sprečiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva, uključujući ugalj, koje najviše zagađuju životnu okolinu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Ove mere će se odnositi na sve nove elektrane od dana stupanja na snagu novog propisa, a na postojeće od 2025. godine. Nova pravila neće uticati na ugovore o kapacitetu mehanizma zaključene pre 31. decembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Bolji položaj potrošača

Potrošači će imati velike koristi od novih pravila, kao što su pristup pametnim brojilima, dinamično određivanje cena i mogućnost promene snabdevača bez ikakvog troška, a u roku od najviše tri nedelje (24 sata od 2026. godine).

Energetsko siromaštvo i regulisane cene

Članice EU će i dalje, mada pod pooštrenim uslovima, moći da privremeno regulišu cene u cilju pružanja pomoći energetski siromašnim ili ugroženim domaćinstvima. Ipak, sistemi socijalne pomoći treba da su primarni način rešavanja energetskog siromaštva, navodi se.

Veći prekogranični protok električne energije

Jedan od glavnih ciljeva novih pravila je da se omogući da najmanje 70% električne energije može da bude u slobodnoj prekograničnoj trgovini, što će olakšati prekograničnu trgovinu energijom iz obnovljivih izvora i podržati napore da se dostigne obavezujući cilj Evropske unije da udeo obnovljivih izvora energije dostigne 32% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata