Električna energija

EP potvrdio postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025.

EP-ukidanje-subvencija-za-fosilna-goriva

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je četiri nova propisa kojima se uređuje tržište električne energije Evropske unije, čime je formalno zaokružio paket Čista energija za sve Evropljane. Predviđeno je postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025. godine.

EP je usvojio četiri nova propisa koja su neformalno usaglašena sa ministrima EU krajem 2018. godine, čime je zaokružen paket Čista energija za sve Evropljane i potvrđeno postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva do 2025. godine, što će onemogućiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva sa najvećim emisijama CO2 u Evropi.

Ove propise sada treba zvanično da odobre ministri EU i treba da budu objavljeni u Službenom glasniku EU da bi stupili na snagu.

Postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva

Pravila EU trenutno omogućavaju članicama EU da plaćaju elektranama kroz tzv. mehanizam kapaciteta da bi bile u pripravnosti za slučaj vršne potražnje električne energije. Novim pravilima se uvode oštrija ograničenja za članice koje subvencionišu elektrane, što će sprečiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva, uključujući ugalj, koje najviše zagađuju životnu okolinu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Ove mere će se odnositi na sve nove elektrane od dana stupanja na snagu novog propisa, a na postojeće od 2025. godine. Nova pravila neće uticati na ugovore o kapacitetu mehanizma zaključene pre 31. decembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Bolji položaj potrošača

Potrošači će imati velike koristi od novih pravila, kao što su pristup pametnim brojilima, dinamično određivanje cena i mogućnost promene snabdevača bez ikakvog troška, a u roku od najviše tri nedelje (24 sata od 2026. godine).

Energetsko siromaštvo i regulisane cene

Članice EU će i dalje, mada pod pooštrenim uslovima, moći da privremeno regulišu cene u cilju pružanja pomoći energetski siromašnim ili ugroženim domaćinstvima. Ipak, sistemi socijalne pomoći treba da su primarni način rešavanja energetskog siromaštva, navodi se.

Veći prekogranični protok električne energije

Jedan od glavnih ciljeva novih pravila je da se omogući da najmanje 70% električne energije može da bude u slobodnoj prekograničnoj trgovini, što će olakšati prekograničnu trgovinu energijom iz obnovljivih izvora i podržati napore da se dostigne obavezujući cilj Evropske unije da udeo obnovljivih izvora energije dostigne 32% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke