Električna energija

EP potvrdio postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025.

EP-ukidanje-subvencija-za-fosilna-goriva

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je četiri nova propisa kojima se uređuje tržište električne energije Evropske unije, čime je formalno zaokružio paket Čista energija za sve Evropljane. Predviđeno je postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2025. godine.

EP je usvojio četiri nova propisa koja su neformalno usaglašena sa ministrima EU krajem 2018. godine, čime je zaokružen paket Čista energija za sve Evropljane i potvrđeno postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva do 2025. godine, što će onemogućiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva sa najvećim emisijama CO2 u Evropi.

Ove propise sada treba zvanično da odobre ministri EU i treba da budu objavljeni u Službenom glasniku EU da bi stupili na snagu.

Postepeno ukidanje državne pomoći za fosilna goriva

Pravila EU trenutno omogućavaju članicama EU da plaćaju elektranama kroz tzv. mehanizam kapaciteta da bi bile u pripravnosti za slučaj vršne potražnje električne energije. Novim pravilima se uvode oštrija ograničenja za članice koje subvencionišu elektrane, što će sprečiti pružanje državne pomoći elektranama na fosilna goriva, uključujući ugalj, koje najviše zagađuju životnu okolinu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Ove mere će se odnositi na sve nove elektrane od dana stupanja na snagu novog propisa, a na postojeće od 2025. godine. Nova pravila neće uticati na ugovore o kapacitetu mehanizma zaključene pre 31. decembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Bolji položaj potrošača

Potrošači će imati velike koristi od novih pravila, kao što su pristup pametnim brojilima, dinamično određivanje cena i mogućnost promene snabdevača bez ikakvog troška, a u roku od najviše tri nedelje (24 sata od 2026. godine).

Energetsko siromaštvo i regulisane cene

Članice EU će i dalje, mada pod pooštrenim uslovima, moći da privremeno regulišu cene u cilju pružanja pomoći energetski siromašnim ili ugroženim domaćinstvima. Ipak, sistemi socijalne pomoći treba da su primarni način rešavanja energetskog siromaštva, navodi se.

Veći prekogranični protok električne energije

Jedan od glavnih ciljeva novih pravila je da se omogući da najmanje 70% električne energije može da bude u slobodnoj prekograničnoj trgovini, što će olakšati prekograničnu trgovinu energijom iz obnovljivih izvora i podržati napore da se dostigne obavezujući cilj Evropske unije da udeo obnovljivih izvora energije dostigne 32% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. april 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. april 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. april 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. april 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji