x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U EU već od 2025. neće biti subvencija za elektrane na ugalj sa najvećim emisijama CO2

19.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
U EU već od 2025. neće biti subvencija za elektrane na ugalj sa najvećim emisijama CO2

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) i zemlje članice Evropske unije (EU) postigle su privremeni sporazum o izmenama uredbe i direktive o unutrašnjem tržištu električne energije, čime su zaključili političke pregovore o paketu Čista energija za sve Evropljane. Privremeni sporazum predviđa ukidanje subvencija kroz mehanizme kapaciteta za elektrane na fosilna goriva koje emituju više of 550 gr CO2 po kWh u 2025. – čak 10 godina ranije nego što se očekivalo.

Ova dva propisa, koja tek treba formalno da usvoje Savet i EP, uređuju funkcionisanje tržišta električne energije EU u budućnosti i predstavljaju ključne elemente paketa Čista energija za sve Evropljane, navodi se u saopštenjima evropskih institucija.

Postignut je neformalan sporazum o izmenama pravila tržišta električne energije Evropske unije, koje treba da doprinesu uklanjanju barijera prekograničnoj trgovini električnom energijom i formiranju pravog evropskog tržišta električne energije, na kom će 70% električne energije moći slobodno da prelazi granice unutar EU. To će doprineti lakšoj integraciji obnovljivih izvora energije (OIE) u mrežu i time dostizanju obavezujućeg cilja EU od 32% udela OIE do 2030. godine.

Prioritetni dispečing za postojeće kapacitete, fer pravila ograničavanja za nove kapacitete OIE

Pregovarači iz EP i Saveta složili su se da će prioritetni dispečing (dispatch) nastaviti da se primenjuje na postojeće kapacitete OIE, dok bi se na nove kapacitete OIE primenjivala fer i transparentna pravila o ograničavanju isporučene energije (curtailment), u šta bi spadala kompenzacija za izgubljene prihode u zemljama u kojima redispečing nije tržišno zasnovan, saopštilo je udruženje WindEurope iz Brisela, koje promoviše energiju vetra u Evropi.

Operatori prenosnog sistema će morati da podnose izveštaje o redispečingu, a moraće i da prate preporuke energetskih regulatora za efikasniji redispečing i izbegavanje ograničavanja isporučene električne energije iz OIE. Zahvaljujući ovim odredbama, eventualne obaveze preuzimanja od konvencionalnih elektrana, zbog kojih se ograničava isporuka OIE u mrežu, biće transparentnije, navodi WindEurope.

Ukidaju se subvencije elektranama na ugalj sa najvećim emisijama CO2

Oštrija pravila za članice EU koje su spremne da subvencionišu elektrane kroz mehanizam kapaciteta imaju za cilj da spreče davanje državne pomoći elektranama na ugalj koje najviše zagađuju životnu sredinu Evrope. Od 1. jula 2025. godine, elektrane koje emituju više od 550 gr CO2 po kWh i prosečno 350 kg CO2 godišnje po instalisanom kW neće više moći da dobijaju državne subvencije da bi bile u pripravnosti za slučaj vršne potražnje električne energije. Ove mere će se primenjivati na sve nove mehanizme kapaciteta od dana stupanja uredbe na snagu, a na postojeće od 2025. godine.

Nove odredbe će doprineti dostizanju klimatskih ciljeva EU, kao i sigurnosti investicija, zahvaljujući klauzuli o stečenim pravima koja se odnosi na ugovore o kapacitetima zaključenim pre 31. decembra 2019. godine.

Značajne koristi za potrošače

 Potrošači će imati značajne koristi zahvaljujući novim pravilima, kao što su:

  • Prelazak kod drugog snabdevača, što će snabdevači morati da obezbede u roku od tri nedelje od podnošenja zahteva (u roku od 24 sata od 2026.)
  • Pamentna brojila – potrošači će imati pravo da dobiju pametna brojila za kontrolu potrošnje, osim ako analize u određenoj članici EU pokažu da bi trošak uvođenja pametnog brojila bio veći od koristi;
  • Poređenje cena: potrošači će imati besplatan pristup portalu za poređenje cena;
  • Ugovor o dinamičnom određivanju cena: potrošači će moći da se opredele za ugovor o dinamičnom određivanju cena sa energetskim kompanijama sa više od 200.000 korisnika.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.