x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energy Wood III – preostalo još 10.000 evra za beskamatne kredite

08.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Energy Wood III – preostalo još 10.000 evra za beskamatne kredite

Realizacija treće faze projekta Energy Wood, koja je oktobra prošle godine počela u Crnoj Gori, nastaviće se i u 2018, dok ne bude utrošeno preostalih 10.000 evra.

U protekla tri meseca, odobreno je više od 200 beskamatnih kredita za savremene sisteme grejanja na biomasu, odnosno pelet i briket, ali je od ukupnog budžeta za Energy Wood III koji je iznosio 85.000 evra, preostalo još 10.000 evra, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo ekonomije. Tako je do sada utrošeno oko 90 sredstava namenjenih ovom projektu.

Energy Wood program III počeo je 16. oktobra 2017, a građanima nudi mogućnost da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pelet i briket.

Od četiri banke, koje su partneri u realizaciji programa (Atlas banka, Hipotekarna banka, NLB banka i Prva banka), najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita u okviru Energy Wood III ostalo je u Atlas banci, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rok za završetak ovog projekta je kalendarski bio kraj 2017, ali ga je Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je i obezbedilo sredstva za program, produžilo zbog preostalih sredstava.

Ministarstvo je pozvalo građane da u što kraćem roku iskoriste povoljnosti koje ovaj program omogućava. iskoriste mogućnost kredita i preostala sredstva za realizaciju programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.