OIE

Energy Wood III – preostalo još 10.000 evra za beskamatne kredite

Veliko interesovanje za Energy Wood III program u Crnoj Gori

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Realizacija treće faze projekta Energy Wood, koja je oktobra prošle godine počela u Crnoj Gori, nastaviće se i u 2018, dok ne bude utrošeno preostalih 10.000 evra.

U protekla tri meseca, odobreno je više od 200 beskamatnih kredita za savremene sisteme grejanja na biomasu, odnosno pelet i briket, ali je od ukupnog budžeta za Energy Wood III koji je iznosio 85.000 evra, preostalo još 10.000 evra, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo ekonomije. Tako je do sada utrošeno oko 90 sredstava namenjenih ovom projektu.

Energy Wood program III počeo je 16. oktobra 2017, a građanima nudi mogućnost da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pelet i briket.

Od četiri banke, koje su partneri u realizaciji programa (Atlas banka, Hipotekarna banka, NLB banka i Prva banka), najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita u okviru Energy Wood III ostalo je u Atlas banci, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rok za završetak ovog projekta je kalendarski bio kraj 2017, ali ga je Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je i obezbedilo sredstva za program, produžilo zbog preostalih sredstava.

Ministarstvo je pozvalo građane da u što kraćem roku iskoriste povoljnosti koje ovaj program omogućava. iskoriste mogućnost kredita i preostala sredstva za realizaciju programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

8. januar 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

8. januar 2018. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

8. januar 2018. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

8. januar 2018. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana