Energetska efikasnost

Veliko interesovanje za Energy Wood III program u Crnoj Gori

Veliko interesovanje za Energy Wood III program u Crnoj Gori

Sika: Pixabay

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od polovine sredstava namenjenih za program Energy Wood III koji omogućava beskamatne kredite građanima za kupovinu i ugradnju savremenih sistema za grejanje na biomasu – pelet i briket, do sada je odobreno.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je obezbedilo sredstva za realizaciju ovog programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva, u ukupnom iznosu od 85,000 evra, saopštilo je da je više od 130 kredita odobreno od 16. oktobra, kada je počelo njegovo sprovođenje.

“Energy Wood program III omogućava građanima da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pellet i briket”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Program omogućava građanima da zamene stare sisteme za grejanje modernim, efikasnim tehnologijama koje imaju manji operativni trošak i značajno manji negativni uticaj na živtonu sredinu, pod povoljnim uslovima – kroz kredite bez kamate, sa otplatom na pet godina.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća