Energetska efikasnost

Veliko interesovanje za Energy Wood III program u Crnoj Gori

Veliko interesovanje za Energy Wood III program u Crnoj Gori

Sika: Pixabay

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od polovine sredstava namenjenih za program Energy Wood III koji omogućava beskamatne kredite građanima za kupovinu i ugradnju savremenih sistema za grejanje na biomasu – pelet i briket, do sada je odobreno.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je obezbedilo sredstva za realizaciju ovog programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva, u ukupnom iznosu od 85,000 evra, saopštilo je da je više od 130 kredita odobreno od 16. oktobra, kada je počelo njegovo sprovođenje.

“Energy Wood program III omogućava građanima da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pellet i briket”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Program omogućava građanima da zamene stare sisteme za grejanje modernim, efikasnim tehnologijama koje imaju manji operativni trošak i značajno manji negativni uticaj na živtonu sredinu, pod povoljnim uslovima – kroz kredite bez kamate, sa otplatom na pet godina.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.