OIE

Objavljen poziv za učešće u program Energy Wood III u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne Gore objavilo je javni poziv za distributere i instalatere opreme za grejanje na biomasu za učešće u programu Energy Wood III i uputilo poziv bankama da dostave pismo zainteresovanosti za učešće u ovom projektu.

Ministarstvo ekonomije je obezbedilo 50.000 evra za  treću fazu projekta Energy Wood, u okviru koje će građani tokom jeseni moći da apliciraju za beskamatne kredite u cilju kupovine i ugradnje sistema za grejanje na biomasu (pelet/briket).

Građani će moći da pomoću beskamatnih kredita do 3.500 evra sa periodom otplate do 5 godina zamene stare sisteme grejanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i znatno manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Rok za dostavu ponuda zainteresovanih distributera i instalatera u okviru javnog poziva je 6. septembar 2017.godine, a zainteresovane banke mogu poslati pismo zainteresovanosti za učešće u tom projektu do 28. avgusta 2017.godine.

Projekat Energy Wood III je nastavak dva projekta koji su u prethodne četiri godine sprovedena uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je  775 sistema za grejanje na biomasu.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. avgust 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. avgust 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. avgust 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. avgust 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage