x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Cenu grejanja za domaćinstva određuju vrsta energenta i energetska efikasnost

06.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Uporedna analiza različitih energenata u Crnoj Gori pokazala je da je grejanje drvetom najpovoljnije, a grejanje električnom energijom najskuplje. Rešenje je u energetskoj efikasnosti i promeni zastarelih sistema grejanja.

Studija koju je uradila Dragica Sekulić, direktorka Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, pokazala je da na troškove grejanja utiču geografski region, potrebe i način grejanja prostora, željeni komfor i dostupnost određenih vrsta energenata na lokaciji.

Prosečno domaćinstvo u Crnoj Gori za grejanje koristi količinu energije koja se može dobiti od 11 kubika drva, ili pet tona uglja, ili tri tone drvnog peleta, ili 12,96 MWh električne energije ako se prostor greje pomoću termoakumulacione peći ili grejalica.

„Najjeftinije je grejanje na drvo i ugalj, slede klima uređaji i savremeni sistemi grejanja na pelet, a najskuplje je grejanje električnom energijom“, podvukla je Dragica Sekulić.

U Crnoj Gori, za jednu sezonu, troškovi grejanja na drvo iznose 330 evra, na ugalj 450 evra, na klima uređaje 520 evra, na drvni pelet 540 evra. Međutim, troškovi grejanja električnom energijom, pomoću termoakumulacione peći ili grejalice, mogu dostići 1.296 evra, navedeno je u analizi.

Sekulić je naglasila da su cene uglja i drveta značajno veće na jugu zemlje, ali i da treba uzeti u obzir i nivo komfora prilikom korišćenja različitih tipova energenata.

Pre ugradnje novih sistema grejanja potrebno je smanjiti potrošnju podizanjem nivoa energetske efikasnosti, kako zamenom uređaja i osvetljenja, tako i izolacijom fasade i promenom stolarije (vrata i prozora). Time se smanjuje potrebna količina energije za grejanje što dodatno smanjuje cenu instalacije novog sistema manjeg kapaciteta.

Alternativa može biti i zamena klasičnog klima uređaja, split sistemom sa inverterom za uštedu energije, ali i ugradnja solarnih kolektora koja se u Crnoj Gori isplati za četiri do šest godina, kaže Sekulić.

Uz pomoć države ugrađeno 773 sistema za grejanje na pelet i briket

Ministarstvo ekonomije Crne Gore realizovalo je projekat beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase (pelet i briket), pod nazivom Energy Wood.

U okviru projekta građani su mogli da apliciraju za beskamatne kredite do 3.500 evra, sa periodom otplate do pet godina. Krediti su bili namenjeni za kupovinu i ugradnju peći i kotlova na pelet i brikete.

U prvoj fazi, realizovanoj u saradnji sa luksemburškom Vladom, ugrađeno je 243 sistema u domove, dok je u drugoj, uz pomoć vlade Norveške, ugrađeno 530 sistema prenosi portal CDM pisanje Pobjede.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.