Energetska efikasnost

Cenu grejanja za domaćinstva određuju vrsta energenta i energetska efikasnost

Objavljeno

06.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Uporedna analiza različitih energenata u Crnoj Gori pokazala je da je grejanje drvetom najpovoljnije, a grejanje električnom energijom najskuplje. Rešenje je u energetskoj efikasnosti i promeni zastarelih sistema grejanja.

Studija koju je uradila Dragica Sekulić, direktorka Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, pokazala je da na troškove grejanja utiču geografski region, potrebe i način grejanja prostora, željeni komfor i dostupnost određenih vrsta energenata na lokaciji.

Prosečno domaćinstvo u Crnoj Gori za grejanje koristi količinu energije koja se može dobiti od 11 kubika drva, ili pet tona uglja, ili tri tone drvnog peleta, ili 12,96 MWh električne energije ako se prostor greje pomoću termoakumulacione peći ili grejalica.

„Najjeftinije je grejanje na drvo i ugalj, slede klima uređaji i savremeni sistemi grejanja na pelet, a najskuplje je grejanje električnom energijom“, podvukla je Dragica Sekulić.

U Crnoj Gori, za jednu sezonu, troškovi grejanja na drvo iznose 330 evra, na ugalj 450 evra, na klima uređaje 520 evra, na drvni pelet 540 evra. Međutim, troškovi grejanja električnom energijom, pomoću termoakumulacione peći ili grejalice, mogu dostići 1.296 evra, navedeno je u analizi.

Sekulić je naglasila da su cene uglja i drveta značajno veće na jugu zemlje, ali i da treba uzeti u obzir i nivo komfora prilikom korišćenja različitih tipova energenata.

Pre ugradnje novih sistema grejanja potrebno je smanjiti potrošnju podizanjem nivoa energetske efikasnosti, kako zamenom uređaja i osvetljenja, tako i izolacijom fasade i promenom stolarije (vrata i prozora). Time se smanjuje potrebna količina energije za grejanje što dodatno smanjuje cenu instalacije novog sistema manjeg kapaciteta.

Alternativa može biti i zamena klasičnog klima uređaja, split sistemom sa inverterom za uštedu energije, ali i ugradnja solarnih kolektora koja se u Crnoj Gori isplati za četiri do šest godina, kaže Sekulić.

Uz pomoć države ugrađeno 773 sistema za grejanje na pelet i briket

Ministarstvo ekonomije Crne Gore realizovalo je projekat beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase (pelet i briket), pod nazivom Energy Wood.

U okviru projekta građani su mogli da apliciraju za beskamatne kredite do 3.500 evra, sa periodom otplate do pet godina. Krediti su bili namenjeni za kupovinu i ugradnju peći i kotlova na pelet i brikete.

U prvoj fazi, realizovanoj u saradnji sa luksemburškom Vladom, ugrađeno je 243 sistema u domove, dok je u drugoj, uz pomoć vlade Norveške, ugrađeno 530 sistema prenosi portal CDM pisanje Pobjede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. oktobar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. oktobar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. oktobar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. oktobar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.