Energetska efikasnost

Cenu grejanja za domaćinstva određuju vrsta energenta i energetska efikasnost

Objavljeno

06.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Uporedna analiza različitih energenata u Crnoj Gori pokazala je da je grejanje drvetom najpovoljnije, a grejanje električnom energijom najskuplje. Rešenje je u energetskoj efikasnosti i promeni zastarelih sistema grejanja.

Studija koju je uradila Dragica Sekulić, direktorka Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, pokazala je da na troškove grejanja utiču geografski region, potrebe i način grejanja prostora, željeni komfor i dostupnost određenih vrsta energenata na lokaciji.

Prosečno domaćinstvo u Crnoj Gori za grejanje koristi količinu energije koja se može dobiti od 11 kubika drva, ili pet tona uglja, ili tri tone drvnog peleta, ili 12,96 MWh električne energije ako se prostor greje pomoću termoakumulacione peći ili grejalica.

„Najjeftinije je grejanje na drvo i ugalj, slede klima uređaji i savremeni sistemi grejanja na pelet, a najskuplje je grejanje električnom energijom“, podvukla je Dragica Sekulić.

U Crnoj Gori, za jednu sezonu, troškovi grejanja na drvo iznose 330 evra, na ugalj 450 evra, na klima uređaje 520 evra, na drvni pelet 540 evra. Međutim, troškovi grejanja električnom energijom, pomoću termoakumulacione peći ili grejalice, mogu dostići 1.296 evra, navedeno je u analizi.

Sekulić je naglasila da su cene uglja i drveta značajno veće na jugu zemlje, ali i da treba uzeti u obzir i nivo komfora prilikom korišćenja različitih tipova energenata.

Pre ugradnje novih sistema grejanja potrebno je smanjiti potrošnju podizanjem nivoa energetske efikasnosti, kako zamenom uređaja i osvetljenja, tako i izolacijom fasade i promenom stolarije (vrata i prozora). Time se smanjuje potrebna količina energije za grejanje što dodatno smanjuje cenu instalacije novog sistema manjeg kapaciteta.

Alternativa može biti i zamena klasičnog klima uređaja, split sistemom sa inverterom za uštedu energije, ali i ugradnja solarnih kolektora koja se u Crnoj Gori isplati za četiri do šest godina, kaže Sekulić.

Uz pomoć države ugrađeno 773 sistema za grejanje na pelet i briket

Ministarstvo ekonomije Crne Gore realizovalo je projekat beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase (pelet i briket), pod nazivom Energy Wood.

U okviru projekta građani su mogli da apliciraju za beskamatne kredite do 3.500 evra, sa periodom otplate do pet godina. Krediti su bili namenjeni za kupovinu i ugradnju peći i kotlova na pelet i brikete.

U prvoj fazi, realizovanoj u saradnji sa luksemburškom Vladom, ugrađeno je 243 sistema u domove, dok je u drugoj, uz pomoć vlade Norveške, ugrađeno 530 sistema prenosi portal CDM pisanje Pobjede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije