Električna energija

Električna energija za privredu u Republici Srpskoj poskupljuje sa 31,3 na 35 evrocenti za MWh

Elektricna-energija-privreda-Republika-Srpska-poskupljenje

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Električna energija za 28 najvećih potrošača u privredi biće povećana od 1. septembra sa 31,3 evrocenti po MWh, na 35 evrocenti, dok će ugovori o snabdevanju biti promenjeni za ukupno oko 200, saopštila je Vlada Republike Srpske.

Od 1. septembra 1.174 kupaca na naponskim nivoima 110 kV, 35 kV i 10 kV ima obavezu da pronađe svog snabdevača, pa im je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nedavno poslala nove ugovore. Električna energija, kako su preneli mediji, trebalo je da poskupi u proseku oko 20%.

Biće promenjeni ugovori o snabdevanju za 200 firmi

Privrednici su tražili da se poskupljenje odloži, a žalili su se i na više odredbi ugovora, pa je održan sastanak sa predstavnicima ERS-a u Privrednoj komori RS. Posle sastanka premijer RS Radovan Višković izjavio je da je nova cena električne energije za 28 najvećih potrošača, koji troše više od 5 MWh, od 1. septembra 35 evra po MWh. On je naveo i da će doći do izmene ugovora za električnu energiju za ukupno 200 firmi.

Premijer je rekao je da će privrednici u RS i dalje imati konkurentnu cenu električne energije.

„Cena MWh u FBiH je 50 evra, u Srbiji 58 evra, a u Crnoj Gori 45“, dodao je on.

Predsednik Privredne komore RS Borko Đurić je istakao da je dogovoreno da povećanje cene sa 31,3 na 35 evra važi u narednih 16 meseci.

„Očekujemo da će biti ispoštovano sve što smo dogovorili, da neće biti povećanja cene u tom periodu“, rekao je Đurić.​

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, pre nekoliko dana je izjavio da u RS 24 firmi ima licencu za snabdevanje električnom energijom, kao i da ova kompanija želi da zadrži svih 1.174 kupaca. On je tada rekao da je ERS poslao ugovore sa većim cenama za oko 200 kupaca.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdevanje za domaćinstva bude tržišno.

Petrović je u martu izjavio da je pred ovom kompanijom ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.