Električna energija

Električna energija za privredu u Republici Srpskoj poskupljuje sa 31,3 na 35 evrocenti za MWh

Elektricna-energija-privreda-Republika-Srpska-poskupljenje

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Električna energija za 28 najvećih potrošača u privredi biće povećana od 1. septembra sa 31,3 evrocenti po MWh, na 35 evrocenti, dok će ugovori o snabdevanju biti promenjeni za ukupno oko 200, saopštila je Vlada Republike Srpske.

Od 1. septembra 1.174 kupaca na naponskim nivoima 110 kV, 35 kV i 10 kV ima obavezu da pronađe svog snabdevača, pa im je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nedavno poslala nove ugovore. Električna energija, kako su preneli mediji, trebalo je da poskupi u proseku oko 20%.

Biće promenjeni ugovori o snabdevanju za 200 firmi

Privrednici su tražili da se poskupljenje odloži, a žalili su se i na više odredbi ugovora, pa je održan sastanak sa predstavnicima ERS-a u Privrednoj komori RS. Posle sastanka premijer RS Radovan Višković izjavio je da je nova cena električne energije za 28 najvećih potrošača, koji troše više od 5 MWh, od 1. septembra 35 evra po MWh. On je naveo i da će doći do izmene ugovora za električnu energiju za ukupno 200 firmi.

Premijer je rekao je da će privrednici u RS i dalje imati konkurentnu cenu električne energije.

“Cena MWh u FBiH je 50 evra, u Srbiji 58 evra, a u Crnoj Gori 45”, dodao je on.

Predsednik Privredne komore RS Borko Đurić je istakao da je dogovoreno da povećanje cene sa 31,3 na 35 evra važi u narednih 16 meseci.

“Očekujemo da će biti ispoštovano sve što smo dogovorili, da neće biti povećanja cene u tom periodu”, rekao je Đurić.​

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, pre nekoliko dana je izjavio da u RS 24 firmi ima licencu za snabdevanje električnom energijom, kao i da ova kompanija želi da zadrži svih 1.174 kupaca. On je tada rekao da je ERS poslao ugovore sa većim cenama za oko 200 kupaca.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdevanje za domaćinstva bude tržišno.

Petrović je u martu izjavio da je pred ovom kompanijom ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.