Električna energija

Električna energija za privredu u Republici Srpskoj poskupljuje sa 31,3 na 35 evrocenti za MWh

Elektricna-energija-privreda-Republika-Srpska-poskupljenje

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Električna energija za 28 najvećih potrošača u privredi biće povećana od 1. septembra sa 31,3 evrocenti po MWh, na 35 evrocenti, dok će ugovori o snabdevanju biti promenjeni za ukupno oko 200, saopštila je Vlada Republike Srpske.

Od 1. septembra 1.174 kupaca na naponskim nivoima 110 kV, 35 kV i 10 kV ima obavezu da pronađe svog snabdevača, pa im je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nedavno poslala nove ugovore. Električna energija, kako su preneli mediji, trebalo je da poskupi u proseku oko 20%.

Biće promenjeni ugovori o snabdevanju za 200 firmi

Privrednici su tražili da se poskupljenje odloži, a žalili su se i na više odredbi ugovora, pa je održan sastanak sa predstavnicima ERS-a u Privrednoj komori RS. Posle sastanka premijer RS Radovan Višković izjavio je da je nova cena električne energije za 28 najvećih potrošača, koji troše više od 5 MWh, od 1. septembra 35 evra po MWh. On je naveo i da će doći do izmene ugovora za električnu energiju za ukupno 200 firmi.

Premijer je rekao je da će privrednici u RS i dalje imati konkurentnu cenu električne energije.

„Cena MWh u FBiH je 50 evra, u Srbiji 58 evra, a u Crnoj Gori 45“, dodao je on.

Predsednik Privredne komore RS Borko Đurić je istakao da je dogovoreno da povećanje cene sa 31,3 na 35 evra važi u narednih 16 meseci.

„Očekujemo da će biti ispoštovano sve što smo dogovorili, da neće biti povećanja cene u tom periodu“, rekao je Đurić.​

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, pre nekoliko dana je izjavio da u RS 24 firmi ima licencu za snabdevanje električnom energijom, kao i da ova kompanija želi da zadrži svih 1.174 kupaca. On je tada rekao da je ERS poslao ugovore sa većim cenama za oko 200 kupaca.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdevanje za domaćinstva bude tržišno.

Petrović je u martu izjavio da je pred ovom kompanijom ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

29. avgust 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. avgust 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

29. avgust 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

29. avgust 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu