Električna energija

Električna energija za privredu u Republici Srpskoj poskupljuje sa 31,3 na 35 evrocenti za MWh

Elektricna-energija-privreda-Republika-Srpska-poskupljenje

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Električna energija za 28 najvećih potrošača u privredi biće povećana od 1. septembra sa 31,3 evrocenti po MWh, na 35 evrocenti, dok će ugovori o snabdevanju biti promenjeni za ukupno oko 200, saopštila je Vlada Republike Srpske.

Od 1. septembra 1.174 kupaca na naponskim nivoima 110 kV, 35 kV i 10 kV ima obavezu da pronađe svog snabdevača, pa im je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nedavno poslala nove ugovore. Električna energija, kako su preneli mediji, trebalo je da poskupi u proseku oko 20%.

Biće promenjeni ugovori o snabdevanju za 200 firmi

Privrednici su tražili da se poskupljenje odloži, a žalili su se i na više odredbi ugovora, pa je održan sastanak sa predstavnicima ERS-a u Privrednoj komori RS. Posle sastanka premijer RS Radovan Višković izjavio je da je nova cena električne energije za 28 najvećih potrošača, koji troše više od 5 MWh, od 1. septembra 35 evra po MWh. On je naveo i da će doći do izmene ugovora za električnu energiju za ukupno 200 firmi.

Premijer je rekao je da će privrednici u RS i dalje imati konkurentnu cenu električne energije.

“Cena MWh u FBiH je 50 evra, u Srbiji 58 evra, a u Crnoj Gori 45”, dodao je on.

Predsednik Privredne komore RS Borko Đurić je istakao da je dogovoreno da povećanje cene sa 31,3 na 35 evra važi u narednih 16 meseci.

“Očekujemo da će biti ispoštovano sve što smo dogovorili, da neće biti povećanja cene u tom periodu”, rekao je Đurić.​

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, pre nekoliko dana je izjavio da u RS 24 firmi ima licencu za snabdevanje električnom energijom, kao i da ova kompanija želi da zadrži svih 1.174 kupaca. On je tada rekao da je ERS poslao ugovore sa većim cenama za oko 200 kupaca.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdevanje za domaćinstva bude tržišno.

Petrović je u martu izjavio da je pred ovom kompanijom ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.