Životna sredina

Ekstremna zagađenost vazduha zabeležena širom Srbije

zagađenje vazduha

Foto: Freepik

Objavljeno

01.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kvalitet vazduha je u prethodna 24 sata kod čak 50 mernih stanica u Srbiji bio u poslednjoj kategoriji, izuzetno loš.

Zagađenje vazduha je u poslednja 24 sata bilo ekstremno u Beogradu, Novom Pazaru, Obrenovcu, Kraljevu, Nišu, Užicu, Smederevu, Valjevu i Čačku, sa koncentracijom praškastih materija tipa PM2.5 iznad stotinu mikrograma po kubnom metru vazduha.

U Srbiji u malo boljem rangu, loš, nije nijedno mesto sem Bora. Kvalitet vazduha se proglašava veoma lošim kada je koncentracija čestica PM2.5, mikroskopske prašine, između 50 i 75 mikrograma po kubnom metru. Kategorija izuzetno loš je iznad 75 mikrograma.

PM10, zagađenje vazduha
Foto: xEco

Preporučena maksimalna dnevna koncentracija PM2.5 bezbedna za zdravlje ljudi je 15 mikrograma po kubiku vazduha. Čak 39 mernih stanica je jutros u 9.00 sati je zabeležilo koncentraciju veću od 75 mikrograma.

Kako sati odmiču, situacija nije ništa bolja.

PM2.5
Foto: xEco

Dozvoljena dnevna vrednost koncentracije PM10 čestica od najviše 50 mikrograma premašena je za više od tri puta u Beogradu oko mernih stanica Zemun Ugrinovačka, Leštane, Mladenovac i Zemun Tošin bunar, kao i u Šapcu, Užicu i Obrenovcu.

PM 10
Foto: xEco

S obzirom na izuzetno loš kvalitet vazduha, preporučuje se izbegavanje ili smanjenje aktivnosti na otvorenom za osetljivu populaciju. Pod osetljivom populacijom podrazumevaju se odrasli i deca sa respiratornim problemima i odrasli sa srčanim oboljenjima.

Preporuka za opštu populaciju je smanjenje intenzivnih aktivnosti na otvorenom ukoliko postoje simptomi kao što su bol u očima, grlu ili kašalj.

Sarajevo, Beograd i Zagreb su među 10 gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu

Situacija ni u regionu nije mnogo bolja. Prema podacima IQAir aplikacije, Beograd je trenutno na osmoj poziciji po zagađenosti na na spisku velikih gradova sveta u kojima se ta situacija prati. U top 10 nalazi se i Sarajevo, na visokom petom mestu, a Zagreb je na desetom.

najzagađeniji glavni gradovi na svetu
Foto: IQAir
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

1. februar 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

1. februar 2024. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. februar 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu