Životna sredina

EBRD, GCF pustili UniCredit Leasingu Srbija liniju klimatskog finansiranja

lizing klima EBRD GEFF GCF

Foto: DarkWorkX, Pixabay

Objavljeno

10.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj ili EBRD saopštila je da je njena saradnja sa Fondom za zelenu klimu i vladom Luksemburga dovela do podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Naime, otkrila je da su odvojili 20 miliona evra preko UniCredit Leasinga Srbija Doo za projekte ublažavanja posledica klimatskih promena i otpornost na njih.

Lokalna finansijska kuća je prva u svom sektoru u zemlji ušla u liniju lizinga za finansiranje zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility – GEFF Leasing). Firme iz kategorije poznate po akronimu MSP na raspolaganju imaju sredstva za investicije u tehnologiju velike efikasnosti u korišćenju energije, vode i zemljišta. Fond za zelenu klimu, poznatiji kao GCF, učestvuje uz podršku Luksemburga sa pet miliona evra koncesionog finansiranja.

Korisnici mogu da se opredele za rešenja za energetski efikasnu poljoprivrednu, komercijalnu ili opremu za navodnjavanje i prikupljanje kišnice. Tehnologije koje su vezane za klimatske promene su u bazi podataka Selector Technology, a tim za tehničku pomoć iz GEFF Serbia Leasinga je tu da se nađe onima koji odabiraju.

GEFF se sprovodi kroz mrežu od više od 140 lokalnih finansijskih institucija u preko 26 zemalja, i do sada je zabeleženo više od 130,000 klijenata, navedeno je u izjavi. EBRD je do sada putem ovog programa plasirao skoro 4,2 milijarde evra. Ti projekti su doveli do godišnjeg smanjenja emisije ugljen-dioksida za preko sedam miliona tona, tvrdi međunarodna finansijska institucija.

GCF je podržao EBRD-ove programe vredne više od 830 miliona dolara odnosno 749 miliona evra, a ukupni projekti su se popeli na preko 3,6 millijardi dolara, navodi se u saopštenju. To je najveći klimatski fond na planeti u podršci naporima zemalja u razvoju da odgovore na izazov klimatskih promena, dodato je.

Banka je uložila više od pet milijardi evra u 250 projekata u Srbiji. EBRD je naglasio da podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

10. decembar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

10. decembar 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

10. decembar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

10. decembar 2019. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.