Životna sredina

Zeleni klimatski fond podržava Programski okvir Zelenih gradova EBRD-a sa 87 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dobila je podršku od Zelenog klimatskog fonda (Green Climate Fund – GCF) u iznosu od 87 miliona evra za sprovođenje Programskog okvira Zelenih gradova u devet zemalja, uključujući Albaniju, Makedoniju i Srbiju. Programskim okvirom Zelenih gradova podstiče se održivi urbani razvoj u cilju borbe protiv klimatskih promena, saopštio je EBRD.

Podrška GCF-a se takođe odnosi na sprovođenje Programskog okvira Zelenih gradova u Jermeniji, Gruziji, Jordanu, Moldaviji, Mongoliji i Tunisu.

Finansiranje EBRD-a i GCF-a pomoći će gradovima i lokalnim komunalnim preduzećima da se uhvate u koštac sa svojim najvećim klimatskim izazovima, poput emisija gasova sa efektom staklene bašte, prilagođavanja klimatskim promenama, energetskog intenziteta, upravljanja čvrstim otpadom, zamene neefikasnog javnog osvetljenja i upravljanja vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju.

Uz podršku Programskog okvira, svaki od gradova na koje se podrška odnosi pripremiće svoj Akcioni plan za zeleni grad (GCAP), koji će identifikovati prioritete i aktivnosti za prevazilaženje ekoloških, društvenih i ekonomskih izazova. Gradovi su odgovorni za oko 70% emisija CO2 na globalnom nivou, što zahteva hitnu reakciju, podseća se u saopštenju.

Podrška GCF-a će se odobravati uz finansiranje EBRD-a kroz koncesiono kreditiranje, investicione grantove i podršku tehničkoj pomoći gradovima u devet zemalja među kojima su i Srbija, Makedonija i Albanija.

Samo u periodu od 2016. do 2018. godine, EBRD očekuje da investira oko 2,5 milijardi evra u opštinske projekte koji smanjuju emisije CO2 za oko 800.000 tona godišnje.

Odobrenih 87 miliona evra predstavlja prvu tranšu ukupne zatražene podrške u iznosu od 228 miliona evra. Ukupan iznos će doneti koristi za procenjenih 23 miliona ljudi i doprineti uštedi CO2 od skoro 12 miliona tona, što je ekvivalentno emisijama gasova sa efektom staklene bašte koje generiše preko 2,3 miliona motornih vozila tokom godinu dana vožnje.

Tirana, Jerevan i Tbilisi su pripremili pilot Akcione planove za zeleni grad (GCAP), dok u ostalim zemljama u kojima se sprovodi Programski okvir Zelenih gradova, GCAP trenutno spremaju Beograd, Kišinjev, Batumi i Gjumri. Priprema GCAP se planira u Amanu i Ulan Batoru u skorijoj budućnosti, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. novembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. novembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike