x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD prvi put u Albaniji odobrio GEFF kreditnu liniju za projekte energetske efikasnosti

08.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
EBRD prvi put u Albaniji odobrio GEFF kreditnu liniju za projekte energetske efikasnosti

Union banka u Albaniji će iz kreditne linije od 6 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti visokih performansi u stambenim objektima u privatnom vlasništvu. Kreditnu liniju je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, saopštio je EBRD.

Klijenti Union banke će moći da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama i stanovima ulaganjem u izolaciju, solarne panele, efikasne kotlove i druge zelene tehnologije, navoodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je prva kreditna linija koju EBRD odobrava u okviru programa GEFF u Albaniji, zahvaljujući kojoj će finansiranje biti dostupno građanima i dobavljačima zelenih tehnologija, izjavio je Henry Russell, EBRD direktor za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Belorusije, Moldavije i Ukrajine.

U saradnji sa EBRD, Union banka je već uspešno sprovela nekoliko projekata, a zahvaljujući najnovijoj kreditnoj liniji u okviru programa GEFF, moći će da podrži investicije u projekte za poboljšanje energetske efikasnosti u privatnim stambenim objektima, rekao je Gazmend Kadriu, izvršni direktor albanske banke.

GEFF, u okviru kog je za Zapadni Balkan dostupno 85 miliona evra, je zajednička inicijativa Evropske unije (EU), bilateralnih donatora i zemalja koje sarađuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Austrijsko federalno Ministarstvo finansija će obezbediti podsticaje i tehničku saradnju kao podršku investicijama u zelene tehnologije.

GEFF obezbeđuje finansiranje za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava kroz mrežu više od 130 lokalnih finansijskih institucija u 24 zemlje, uz podršku EBRD fondova od skoro 4 milijarde evra, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je prethodno pokrenut u Bosni i Hercegovini (BiH), na Kosovu*, u Makedoniji i Srbiji.

EBRD je do sad investirao 1,023 milijarde evra u oko 82 projekta u Albaniji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.