Energetska efikasnost

EBRD prvi put u Albaniji odobrio GEFF kreditnu liniju za projekte energetske efikasnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Union banka u Albaniji će iz kreditne linije od 6 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti visokih performansi u stambenim objektima u privatnom vlasništvu. Kreditnu liniju je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, saopštio je EBRD.

Klijenti Union banke će moći da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama i stanovima ulaganjem u izolaciju, solarne panele, efikasne kotlove i druge zelene tehnologije, navoodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je prva kreditna linija koju EBRD odobrava u okviru programa GEFF u Albaniji, zahvaljujući kojoj će finansiranje biti dostupno građanima i dobavljačima zelenih tehnologija, izjavio je Henry Russell, EBRD direktor za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Belorusije, Moldavije i Ukrajine.

U saradnji sa EBRD, Union banka je već uspešno sprovela nekoliko projekata, a zahvaljujući najnovijoj kreditnoj liniji u okviru programa GEFF, moći će da podrži investicije u projekte za poboljšanje energetske efikasnosti u privatnim stambenim objektima, rekao je Gazmend Kadriu, izvršni direktor albanske banke.

GEFF, u okviru kog je za Zapadni Balkan dostupno 85 miliona evra, je zajednička inicijativa Evropske unije (EU), bilateralnih donatora i zemalja koje sarađuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Austrijsko federalno Ministarstvo finansija će obezbediti podsticaje i tehničku saradnju kao podršku investicijama u zelene tehnologije.

GEFF obezbeđuje finansiranje za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava kroz mrežu više od 130 lokalnih finansijskih institucija u 24 zemlje, uz podršku EBRD fondova od skoro 4 milijarde evra, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je prethodno pokrenut u Bosni i Hercegovini (BiH), na Kosovu*, u Makedoniji i Srbiji.

EBRD je do sad investirao 1,023 milijarde evra u oko 82 projekta u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

8. novembar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

8. novembar 2018. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

8. novembar 2018. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

8. novembar 2018. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra