Energetska efikasnost

EBRD prvi put u Albaniji odobrio GEFF kreditnu liniju za projekte energetske efikasnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Union banka u Albaniji će iz kreditne linije od 6 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti visokih performansi u stambenim objektima u privatnom vlasništvu. Kreditnu liniju je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, saopštio je EBRD.

Klijenti Union banke će moći da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama i stanovima ulaganjem u izolaciju, solarne panele, efikasne kotlove i druge zelene tehnologije, navoodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je prva kreditna linija koju EBRD odobrava u okviru programa GEFF u Albaniji, zahvaljujući kojoj će finansiranje biti dostupno građanima i dobavljačima zelenih tehnologija, izjavio je Henry Russell, EBRD direktor za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Belorusije, Moldavije i Ukrajine.

U saradnji sa EBRD, Union banka je već uspešno sprovela nekoliko projekata, a zahvaljujući najnovijoj kreditnoj liniji u okviru programa GEFF, moći će da podrži investicije u projekte za poboljšanje energetske efikasnosti u privatnim stambenim objektima, rekao je Gazmend Kadriu, izvršni direktor albanske banke.

GEFF, u okviru kog je za Zapadni Balkan dostupno 85 miliona evra, je zajednička inicijativa Evropske unije (EU), bilateralnih donatora i zemalja koje sarađuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Austrijsko federalno Ministarstvo finansija će obezbediti podsticaje i tehničku saradnju kao podršku investicijama u zelene tehnologije.

GEFF obezbeđuje finansiranje za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava kroz mrežu više od 130 lokalnih finansijskih institucija u 24 zemlje, uz podršku EBRD fondova od skoro 4 milijarde evra, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je prethodno pokrenut u Bosni i Hercegovini (BiH), na Kosovu*, u Makedoniji i Srbiji.

EBRD je do sad investirao 1,023 milijarde evra u oko 82 projekta u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

8. novembar 2018. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

8. novembar 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

8. novembar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

8. novembar 2018. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline