Energetska efikasnost

EBRD prvi put u Albaniji odobrio GEFF kreditnu liniju za projekte energetske efikasnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Union banka u Albaniji će iz kreditne linije od 6 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti visokih performansi u stambenim objektima u privatnom vlasništvu. Kreditnu liniju je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, saopštio je EBRD.

Klijenti Union banke će moći da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama i stanovima ulaganjem u izolaciju, solarne panele, efikasne kotlove i druge zelene tehnologije, navoodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je prva kreditna linija koju EBRD odobrava u okviru programa GEFF u Albaniji, zahvaljujući kojoj će finansiranje biti dostupno građanima i dobavljačima zelenih tehnologija, izjavio je Henry Russell, EBRD direktor za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Belorusije, Moldavije i Ukrajine.

U saradnji sa EBRD, Union banka je već uspešno sprovela nekoliko projekata, a zahvaljujući najnovijoj kreditnoj liniji u okviru programa GEFF, moći će da podrži investicije u projekte za poboljšanje energetske efikasnosti u privatnim stambenim objektima, rekao je Gazmend Kadriu, izvršni direktor albanske banke.

GEFF, u okviru kog je za Zapadni Balkan dostupno 85 miliona evra, je zajednička inicijativa Evropske unije (EU), bilateralnih donatora i zemalja koje sarađuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Austrijsko federalno Ministarstvo finansija će obezbediti podsticaje i tehničku saradnju kao podršku investicijama u zelene tehnologije.

GEFF obezbeđuje finansiranje za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava kroz mrežu više od 130 lokalnih finansijskih institucija u 24 zemlje, uz podršku EBRD fondova od skoro 4 milijarde evra, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je prethodno pokrenut u Bosni i Hercegovini (BiH), na Kosovu*, u Makedoniji i Srbiji.

EBRD je do sad investirao 1,023 milijarde evra u oko 82 projekta u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

8. novembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

8. novembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike