Energetska efikasnost

EBRD predstavio Program finansiranja zelene ekonomije u Srbiji

EBRD predstavio Program finansiranja zelene ekonomije u Srbiji

Foto: BGEN

Objavljeno

26.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas zvanično predstavila Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji, četvrtom i najvećem tržištu Zapadnog Balkana gde je do sad GEFF započeo rad. Cilj GEFF-a je da obezbedi finansiranje za projekte unapređenja energetske efikasnosti domaćinstvima kroz mrežu partnerskih banaka.

EBRD i partnerske institucije su kroz GEFF opredelile 85 miliona evra za Zapadni Balkan, rekla je na predstavljanju Zsuzsanna Hargitai, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan. Hargitai je nedavno u intervjuu za Balkan Green Energy News izjavila da je za Srbiju od ukupnog finansiranja izdvojeno 25 miliona evra, podržano bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 5 miliona evra.

Samo mali deo građana Srbije je primenio mere energetske efikasnosti, što govori da je potencijal na tržištu ogroman, rekla je Hargitai na današnjem predstavljanju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić se složio sa ovom ocenom i naveo da na domaćinstva odlazi 35% potrošnje energije u Srbiji i da su tu moguće najveće uštede. Antić je podsetio i da je projektima energetske zaštite javnih zgrada koji su sprovedeni u saradnji sa EBRD i nemačkom razvojnom bankom KfW obezbeđena ušteda energije od 40%.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi rekao je da su brojni razlozi zašto treba ulagati u zelenu ekonomiju, a među najvažnijima su borba protiv klimatskih promena, uspostavljanje energetske sigurnosti i smanjenje energetske zavisnosti, kao i uštede za domaćinstva. Fabrizi je dodao da je za Srbiju važno što će energetska efikasnost biti dobra i za pregovarački proces o priključenju EU.

Violeta Kogalniceanu, šef sektora za infrastrukturu i energetsku efikasnost u Sekretarijatu Energetske zajednice, naglasila je da je Srbija najveća zemlja Zapadnog Balkana gde je GEFF započeo rad i da treba da bude predvodnik u unapređenju energetske efikasnosti.

Veronika Spacapan, rukovodilac GEFF programa, je predstavila program i njegove ciljeve, u koje spada predočavanje tržišnog potencijala za zeleno finansiranje stambenog sektora; podsticanje rasta tržišta tehnologija za energetsku efikasnost i konkurencije; podizanje nivoa svesti o rešenjima visokih performansi za energetske uštede; i podrška dijalogu EBRD-a o razvoju pravnog okvira u oblasti energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu.

Na predstavljanju GEFF programa je govorio i Leander Treppel, predstavnik Austrije u bordu direktora EBRD-a, koji je rekao da se očekuje da se još domaćih banaka uključi u GEFF program, nakon što su to učinile Erste banka i UniCredit banka, koje su potpisale kreditne linije pojedinačne vrednosti 600 miliona dinara (oko 5,1 milion evra).

Građani Srbije će moći da apliciraju za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta, saopštio je EBRD.

Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije. Prodavci i proizvođači energetski efikasnih tehnologija namenjenih stambenom sektoru mogu se takođe prijaviti za finansiranje iz GEFF sredstava. Dodatno u okviru programa, obezbeđena je tehnička podrška u vidu usluga provere tehničke prihvatljivosti investicionog predloga i zadovoljavanja energetskih standarda za renoviranje višeetažnih objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. septembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

26. septembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

26. septembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

26. septembar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje