Energetska efikasnost

Klimatski projekat GCF podržaće investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Klimatski projekat GCF podrzace investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Program, koji sprovode Green Climate Fund (GCF) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u Srbiji će podržati investicije vredne 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, izjavili su predstavnici EBRD-a za Balkan Green Energy News portal.

EBRD i GCF organizovali su program vredan 1,4 milijarde dolara za klimatsko finansiranje privatnog sektora preko partnerskih finansijskih institucija u deset zemalja.

GCF, koju su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započinje sprovođenje svoje najveće investicije u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Jordanu, Moldaviji, Mongoliji , Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

„Očekuje se da u Srbiji GCF-EBRD program podrži investicije vredne oko 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Finansiranje bi trebalo da bude dostupno tokom petogodišnjeg perioda preko tri do pet partnerskih finansijskih institucija, koje tek treba da budu izabrane“, saopštio je EBRD, i dodao da se prve investicije očekuju 2019. godine.

Banka očekuje da investicije iz ovog programa smanje emisije ugljen-dioksida u Srbiji za tri miliona tona.

EBRD i GCF potpisali su sporazum o programu pre nekoliko dana na marginama sastanka COP 23 u Bonu.

“Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru”, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Novac za energetsku efikasnost, OIE, smanjivanje uticaja klimatskih promena

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

24. novembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

24. novembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. novembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.