Energetska efikasnost

Klimatski projekat GCF podržaće investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Klimatski projekat GCF podrzace investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Program, koji sprovode Green Climate Fund (GCF) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u Srbiji će podržati investicije vredne 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, izjavili su predstavnici EBRD-a za Balkan Green Energy News portal.

EBRD i GCF organizovali su program vredan 1,4 milijarde dolara za klimatsko finansiranje privatnog sektora preko partnerskih finansijskih institucija u deset zemalja.

GCF, koju su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započinje sprovođenje svoje najveće investicije u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Jordanu, Moldaviji, Mongoliji , Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

„Očekuje se da u Srbiji GCF-EBRD program podrži investicije vredne oko 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Finansiranje bi trebalo da bude dostupno tokom petogodišnjeg perioda preko tri do pet partnerskih finansijskih institucija, koje tek treba da budu izabrane“, saopštio je EBRD, i dodao da se prve investicije očekuju 2019. godine.

Banka očekuje da investicije iz ovog programa smanje emisije ugljen-dioksida u Srbiji za tri miliona tona.

EBRD i GCF potpisali su sporazum o programu pre nekoliko dana na marginama sastanka COP 23 u Bonu.

“Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru”, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Novac za energetsku efikasnost, OIE, smanjivanje uticaja klimatskih promena

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...