x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Klimatski projekat GCF podržaće investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

24.11.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Klimatski projekat GCF podržaće investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Program, koji sprovode Green Climate Fund (GCF) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u Srbiji će podržati investicije vredne 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, izjavili su predstavnici EBRD-a za Balkan Green Energy News portal.

EBRD i GCF organizovali su program vredan 1,4 milijarde dolara za klimatsko finansiranje privatnog sektora preko partnerskih finansijskih institucija u deset zemalja.

GCF, koju su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započinje sprovođenje svoje najveće investicije u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Jordanu, Moldaviji, Mongoliji , Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

“Očekuje se da u Srbiji GCF-EBRD program podrži investicije vredne oko 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Finansiranje bi trebalo da bude dostupno tokom petogodišnjeg perioda preko tri do pet partnerskih finansijskih institucija, koje tek treba da budu izabrane”, saopštio je EBRD, i dodao da se prve investicije očekuju 2019. godine.

Banka očekuje da investicije iz ovog programa smanje emisije ugljen-dioksida u Srbiji za tri miliona tona.

EBRD i GCF potpisali su sporazum o programu pre nekoliko dana na marginama sastanka COP 23 u Bonu.

“Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru”, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Novac za energetsku efikasnost, OIE, smanjivanje uticaja klimatskih promena

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.