Energetska efikasnost

Klimatski projekat GCF podržaće investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Klimatski projekat GCF podrzace investicije vredne 100 miliona dolara u Srbiji

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Program, koji sprovode Green Climate Fund (GCF) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u Srbiji će podržati investicije vredne 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, izjavili su predstavnici EBRD-a za Balkan Green Energy News portal.

EBRD i GCF organizovali su program vredan 1,4 milijarde dolara za klimatsko finansiranje privatnog sektora preko partnerskih finansijskih institucija u deset zemalja.

GCF, koju su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započinje sprovođenje svoje najveće investicije u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Jordanu, Moldaviji, Mongoliji , Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

„Očekuje se da u Srbiji GCF-EBRD program podrži investicije vredne oko 100 miliona dolara u visoko produktivne tehnologije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Finansiranje bi trebalo da bude dostupno tokom petogodišnjeg perioda preko tri do pet partnerskih finansijskih institucija, koje tek treba da budu izabrane“, saopštio je EBRD, i dodao da se prve investicije očekuju 2019. godine.

Banka očekuje da investicije iz ovog programa smanje emisije ugljen-dioksida u Srbiji za tri miliona tona.

EBRD i GCF potpisali su sporazum o programu pre nekoliko dana na marginama sastanka COP 23 u Bonu.

“Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru”, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Novac za energetsku efikasnost, OIE, smanjivanje uticaja klimatskih promena

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

24. novembar 2017. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

24. novembar 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

24. novembar 2017. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

24. novembar 2017. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja