Vesti

Green Climate Fund odobrio svoj najveći klimatski projekat, uključena i Srbija

Green Climate Fund odobrio svoj najveci klimatski projekat, ukljucena i Srbija

Photo: GCF

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Green Climate Fund (GCF), koji su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započeo je svoje najveće ulaganje u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Republici Moldaviji, Mongoliji, Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

Ulaganje sufinansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i GFC. Dve strane potpisale su sporazum u utorak na marginama sastanaka COP 23 u Bonu. Program povezuje Aziju, Evropu i Afriku.

„Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru“, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Finansiranje će pratiti pružanje tehničke pomoći, kako lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, tako i zajmoprimcima.

Green Climate Fund su 2010. godine osnovale 194 zemlje koje su članice United Nations Framework Convention on Climate Change kako bi podržale napore zemalja u razvoju da odgovore na izazov klimatskih promena.

Investicije Fonda mogu biti u obliku donacija, kredita, kapitala ili garancija.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

16. novembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

16. novembar 2017. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

16. novembar 2017. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

16. novembar 2017. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.