Vesti

Green Climate Fund odobrio svoj najveći klimatski projekat, uključena i Srbija

Green Climate Fund odobrio svoj najveci klimatski projekat, ukljucena i Srbija

Photo: GCF

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Green Climate Fund (GCF), koji su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započeo je svoje najveće ulaganje u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Republici Moldaviji, Mongoliji, Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

Ulaganje sufinansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i GFC. Dve strane potpisale su sporazum u utorak na marginama sastanaka COP 23 u Bonu. Program povezuje Aziju, Evropu i Afriku.

„Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru“, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Finansiranje će pratiti pružanje tehničke pomoći, kako lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, tako i zajmoprimcima.

Green Climate Fund su 2010. godine osnovale 194 zemlje koje su članice United Nations Framework Convention on Climate Change kako bi podržale napore zemalja u razvoju da odgovore na izazov klimatskih promena.

Investicije Fonda mogu biti u obliku donacija, kredita, kapitala ili garancija.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

Beograd je sampion medu velikim gradovima sveta u aerozagadenju

Beograd je šampion aerozagađenja, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ga prate u stopu

18 октобра 2021 - Balkan je od sinoć u vrhu po zagađenosti vazduha na listi velikih i glavnih gradova u svetu na aplikaciji IQAir

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.