Vesti

Green Climate Fund odobrio svoj najveći klimatski projekat, uključena i Srbija

Green Climate Fund odobrio svoj najveci klimatski projekat, ukljucena i Srbija

Photo: GCF

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Green Climate Fund (GCF), koji su osnovale 194 zemlje članice United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), započeo je svoje najveće ulaganje u klimatsko finansiranje kroz projekte u Jermeniji, Egiptu, Gruziji, Republici Moldaviji, Mongoliji, Maroku, Srbiji, Tadžikistanu i Tunisu.

Ulaganje sufinansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i GFC. Dve strane potpisale su sporazum u utorak na marginama sastanaka COP 23 u Bonu. Program povezuje Aziju, Evropu i Afriku.

„Ovaj projekat će obezbediti klimatsko finansiranje putem partnerskih finansijskih institucija u zemljama u razvoju, koje će finansirati više od 20.000 projekata u industrijskom, poslovnom, stambenom, transportnom i poljoprivrednom sektoru“, naveo je GCF u saopštenju.

GCF će obezbediti 378 miliona dolara za ovaj program vredan 1,4 milijarde dolara za podršku hiljadama pojedinačnih investicija u tehnologije koje smanjuju emisije i povećavaju otpornost na klimatske promene.

Sustainable Energy Financing Facilities predstavljaju program za kreditiranje koji omogućava kreditne linije partnerskim finansijskim institucijama kako bi se stvorila samoodrživa tržišta u sektoru energetske efikasnosti, obnovljive energije i smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Partnerske finansijske institucije će sredstva odobravati mikro, malim i srednjim preduzećima, kompanijama sa posebnim namenama i domaćinstvima za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i projektima za smanjivanje uticaja klimatskih promena.

Finansiranje će pratiti pružanje tehničke pomoći, kako lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, tako i zajmoprimcima.

Green Climate Fund su 2010. godine osnovale 194 zemlje koje su članice United Nations Framework Convention on Climate Change kako bi podržale napore zemalja u razvoju da odgovore na izazov klimatskih promena.

Investicije Fonda mogu biti u obliku donacija, kredita, kapitala ili garancija.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

16. novembar 2017. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

16. novembar 2017. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

16. novembar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. novembar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje