OIE

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

30.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto pod novim mandatarom Milošem Vučevićem. On je danas predložio da Irena Vujović ostane ministarka zaštite životne sredine, ali i da bude potpredsednica Vlade Srbije.

Nakon decembarskih opštih izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odredio čelnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića za mandatara za sastav vlade. Ovaj je danas objavio imena ljudi koje predlaže da čine njegov kabinet. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka zaštite životne sredine bi i dalje bile na tim pozicijama, s tim što bi potonja postala i potpredsednica vlade.

Vučević je u prethodnoj vladi, pod premijerkom Anom Brnabić, bio potpredsednik vlade i ministar odbrane. Od 2012. do 2022. je bio gradonačelnik Novog Sada.

Za vreme mandata ministarke Đedović Handanović održane su prve aukcije električne energije iz obnovljivih izvora, a EPS je postao akcionarsko društvo

Dubravka Đedović Handanović je ministarka rudarstva i energetike postala u oktobru 2022. godine. Tokom njenog mandata su održane prve aukcije električne energije iz projekata solarnih i vetroelektrana. Osim toga, državno odnosno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije – EPS pretvoreno je u akcionarsko društvo.

Srbija pregovara s kompanijama Hyundai Engineering i UGT Renewables o strateškom partnerstvu za izgradnju grupe solarnih elektrana ukupnog nominalnog kapaciteta iliti pika od 1,2 gigavata, uz baterijska skladišta energije. Taj konzorcijum bi ih zatim predao EPS-u.

Ministarka je prošle nedelje otvorila sistem za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A), najvećem postrojenju na ugalj u Srbiji. Govoriće 13. maja na otvaranju dvodnevnog Beogradskog energetskog foruma, u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

Đedović Handanović ima 18 godina iskustva u međunarodnom bankarstvu.

Pred prelazak na aktuelnu funkciju je bila članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Đedović Handanović je bila visoka zvaničnica EIB-a

Dubravka Đedović Handanović je od 2016. do 2021. bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Do stupanja na tu dužnost u Beogradu je bila menadžerka za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju u sedištu u Luksemburgu, i zadužena za javno-privatna partnerstva i projektno finansiranje u zemljama među kojima su Irska, Francuska, Velika Britanija i region Beneluksa.

Pre početka karijere u bankarstvu, Đedović Handanović se bavila medijima i komunikacijama. Godine 2001. dobila je priznanje Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku Sjedinjenih Država za izveštavanje o ratu u Avganistanu.

Ministarka je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na univerzitetu SDA Bocconi u Milanu i školi mendžmenta UCLA Anderson na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.

Irina Vujović unapređena u vicepremijerku, ali i zadržala dosadašnju funkciju

Dedovic Djedovic Irena Vujovic ministarka
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Irina Vujović iz SNS-a se sprema da započne svoj treći mandat kao ministarka zaštite životne sredine, ali i da bude unapređena u potpredsednicu vlade. Na ovu funkciju je imenovana 2020. godine. Pre toga je bila poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, pomoćnica gradonačelnika Beograda i predsednica Opštine Savski venac.

Ministarka zaštite životne sredine je diplomirala i masterirala ekonomiju na Megatrend univerzitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

30. april 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

30. april 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

30. april 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

30. april 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika