Životna sredina

Drveće umanjuje broj smrtnih slučajeva od vrućine, zasadi drvo!

zeleni gradovi

Foto: djedj from Pixabay

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Po rezultatima nedavnog istraživanja Instituta za globalno zdravlje u Barseloni ISGlobal, skoro 40 odsto smrtnih slučajeva pripisanih visokim temperaturama u urbanim sredinama moglo biti izbegnuto uz pomoć drveća. Sve manje zelenih površina i sve više trotoara, zgrada i drugih površina koje apsorbuju i zadržavaju toplotu čine gradove toplijima u odnosu na njihovo ruralno okruženje. Naučnici ovaj fenomen nazivaju urbanim toplotnim ostrvima.

Efekat urbanih toplotnih ostrva ima niz negativnih posledica. Povećava troškove energije za klimatizaciju, zagađenje vazduha, tope kardiovaskularnih i plućnih bolesti, broj prijema u bolnicu i, na kraju, broj smrtnih slučajeva od vrućine.

urbana toplotna ostrva
Foto: ISGlobal

Međunarodni tim na čelu sa Markom Njuvenhojsenom, direktorom Inicijative za urbanizam, životnu sredinu i zdravlje u ISGlobalu, uradio je procenu stope smrtnosti stanovnika starijih od 20 godina u 93 evropska grada. Istraživanje sprovedeno od juna do avgusta 2015. godine dovelo je do zaključka da je 6.700 smrtnih slučajeva posledica efekta urbanog toplotnog ostrva. Studija je objavljena prošle godine u časopisu Journal of Forestry Research.

Naučnici su uporedili stope mortaliteta u toplijim urbanim područjima sa stopama mortaliteta u hladnijim neurbanim područjima. Za svaki porast temperature od jednog stepena Celzijusa, rizik od smrti se povećava između jedan i tri odsto.

Studija pokazuje da bi se broj smrtnih slučajeva smanjio za 40 odsto kada bi se površina pod drvećem povećala za 30 odsto.

„Naš cilj je da informišemo lokalne donosioce odluka o prednostima integracije zelenih površina u sva naselja u cilju promovisanja održivije, otpornije i zdravije urbane sredine“, rekao je Njuvenhojsen.

30 odsto više drveca, efekti
Foto: ISGlobal

Alternativna rešenja

Gradovi sa najvišim brojem smrtnih slučajeva zbog visokih temperatura nalaze se u južnoj i istočnoj Evropi, zaključeno je. Većina je imala nisku pokrivenost drvećem i trpi najveći efekat urbanih toplotnih ostrva.

Neki gradovi su projektovani tako da nema mnogo mesta za zelenilo. Autori u tom slučaju predlažu zelene krovove i druge alternative, poput svetlijih boja na krovovima i zidovima zgrada.

Automobili proizvode velike količine toplote. Njuvenhojsen predlaže da u gradovima budu zastupljeniji bicikli i šetnja, kako bi se smanjile emisije toplote.

Postoji još jedan izazov. Oko polovine sadnica se osuši u roku u prve dve godine. Pored toga, potrebno je 50 godina da drvo potpuno izraste. Zato autori ističu da je jako bitno očuvanje postojećih stabala.

Ozelenjavanje gradova, bilo drvećem, zelenim krovovima i zidovima, ima brojne prednosti za stanovništvo. U zelenim naseljima je životni vek duži, javlja se manje problema sa mentalnim zdravljem, a kognitivne funkcije su bolje, navodi se u studiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

6. mart 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

6. mart 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

6. mart 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine