Električna energija

Domaćinstva i mali potrošači dobijaju zvaničan portal za poređenje cena električne energije

Slika: Regulatorna komisija za energetiku Republike Makedonije

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Portal switch.mk za poređenje ponuda snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače biće operativan početkom 2019. godine kada će i ove kategorije kupaca u Makedoniji dobiti mogućnost da izaberu dobavljača.

Domaćinstva i mali potrošači će, u zavisnosti od načina potrošnje i drugih svojih karakteristika, uz pomoć ovog internet alata moći da dobiju relevantne informacije i da upoređuju ponude dobavljača električnom energijom. To će im, kako navode u makedonskoj Regulatornoj komisiji za energetiku, pomoći da donesu najprikladniju odluka pri izboru dobavljača koji će ih snabdevati.

Osim ponuda od komercijalnih snabdevača, switch.mk će pružati i informacije o ponudama garantovanog (univerzalnog) snabdevača i rezervnog snabdevača, koji imaju status regulisane energetske delatnosti. Portal će, takođe, sadržati i informacije o postupku promene dobavljača, pravima i obavezama potrošača, uštedi energije, ali i drugim aspektima funkcionisanja maloprodajnog tržišta električne energije.

Portal switch.mk pripremile su Regulatorna komisija za energetiku u saradnji sa američkom Nacionalnom asocijacijom regulatornih komisija (National Association of Regulatory Utility Commissions NARUC), i uz finansijsku podršku USAID-a. Dve institucije tokom 2018. godine realizuju projekat za podizanje svesti potrošača u procesu tranzicije na konkurentno i funkcionalno maloprodajno tržište kroz razvoj alata za upoređivanje cena.

Izrada switch.mk je, kako navode u Regulatornoj komisiji, u finalnoj fazi. Na sastanku, održanom početkom novembra, kojem su prisustvovali predstavnici Regulatorne komisije, američkog NARUC-a, dobavljača električne energije i operatora distributivnog sistema predstavljena je preliminarna verzija svitch.mk, odnosno njegova funkcionalnost, sadržaj, pregled, opcije pretraživanja i upravljanje podacima, kako bi se dobile povratne informacije i pristupilo završetku posla.

Inače, Vlada Makedonije u maju je usvojila novi Zakon o energetici, u koji su uključena i pravila Trećeg energetskog paketa i pravo na izbor snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače, čime se nastavlja liberalizacija tržišta. U skladu sa novim Zakonom, sredinom septembra raspisan je i tender za izbor garantovanog snabdevača, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor