x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Domaćinstva i mali potrošači dobijaju zvaničan portal za poređenje cena električne energije

20.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Regulatorna komisija za energetiku Republike Makedonije
Domaćinstva i mali potrošači dobijaju zvaničan portal za poređenje cena električne energije

Portal switch.mk za poređenje ponuda snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače biće operativan početkom 2019. godine kada će i ove kategorije kupaca u Makedoniji dobiti mogućnost da izaberu dobavljača.

Domaćinstva i mali potrošači će, u zavisnosti od načina potrošnje i drugih svojih karakteristika, uz pomoć ovog internet alata moći da dobiju relevantne informacije i da upoređuju ponude dobavljača električnom energijom. To će im, kako navode u makedonskoj Regulatornoj komisiji za energetiku, pomoći da donesu najprikladniju odluka pri izboru dobavljača koji će ih snabdevati.

Osim ponuda od komercijalnih snabdevača, switch.mk će pružati i informacije o ponudama garantovanog (univerzalnog) snabdevača i rezervnog snabdevača, koji imaju status regulisane energetske delatnosti. Portal će, takođe, sadržati i informacije o postupku promene dobavljača, pravima i obavezama potrošača, uštedi energije, ali i drugim aspektima funkcionisanja maloprodajnog tržišta električne energije.

Portal switch.mk pripremile su Regulatorna komisija za energetiku u saradnji sa američkom Nacionalnom asocijacijom regulatornih komisija (National Association of Regulatory Utility Commissions NARUC), i uz finansijsku podršku USAID-a. Dve institucije tokom 2018. godine realizuju projekat za podizanje svesti potrošača u procesu tranzicije na konkurentno i funkcionalno maloprodajno tržište kroz razvoj alata za upoređivanje cena.

Izrada switch.mk je, kako navode u Regulatornoj komisiji, u finalnoj fazi. Na sastanku, održanom početkom novembra, kojem su prisustvovali predstavnici Regulatorne komisije, američkog NARUC-a, dobavljača električne energije i operatora distributivnog sistema predstavljena je preliminarna verzija svitch.mk, odnosno njegova funkcionalnost, sadržaj, pregled, opcije pretraživanja i upravljanje podacima, kako bi se dobile povratne informacije i pristupilo završetku posla.

Inače, Vlada Makedonije u maju je usvojila novi Zakon o energetici, u koji su uključena i pravila Trećeg energetskog paketa i pravo na izbor snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače, čime se nastavlja liberalizacija tržišta. U skladu sa novim Zakonom, sredinom septembra raspisan je i tender za izbor garantovanog snabdevača, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.