GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Domaćinstva i mali potrošači dobijaju zvaničan portal za poređenje cena električne energije

Slika: Regulatorna komisija za energetiku Republike Makedonije

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Portal switch.mk za poređenje ponuda snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače biće operativan početkom 2019. godine kada će i ove kategorije kupaca u Makedoniji dobiti mogućnost da izaberu dobavljača.

Domaćinstva i mali potrošači će, u zavisnosti od načina potrošnje i drugih svojih karakteristika, uz pomoć ovog internet alata moći da dobiju relevantne informacije i da upoređuju ponude dobavljača električnom energijom. To će im, kako navode u makedonskoj Regulatornoj komisiji za energetiku, pomoći da donesu najprikladniju odluka pri izboru dobavljača koji će ih snabdevati.

Osim ponuda od komercijalnih snabdevača, switch.mk će pružati i informacije o ponudama garantovanog (univerzalnog) snabdevača i rezervnog snabdevača, koji imaju status regulisane energetske delatnosti. Portal će, takođe, sadržati i informacije o postupku promene dobavljača, pravima i obavezama potrošača, uštedi energije, ali i drugim aspektima funkcionisanja maloprodajnog tržišta električne energije.

Portal switch.mk pripremile su Regulatorna komisija za energetiku u saradnji sa američkom Nacionalnom asocijacijom regulatornih komisija (National Association of Regulatory Utility Commissions NARUC), i uz finansijsku podršku USAID-a. Dve institucije tokom 2018. godine realizuju projekat za podizanje svesti potrošača u procesu tranzicije na konkurentno i funkcionalno maloprodajno tržište kroz razvoj alata za upoređivanje cena.

Izrada switch.mk je, kako navode u Regulatornoj komisiji, u finalnoj fazi. Na sastanku, održanom početkom novembra, kojem su prisustvovali predstavnici Regulatorne komisije, američkog NARUC-a, dobavljača električne energije i operatora distributivnog sistema predstavljena je preliminarna verzija svitch.mk, odnosno njegova funkcionalnost, sadržaj, pregled, opcije pretraživanja i upravljanje podacima, kako bi se dobile povratne informacije i pristupilo završetku posla.

Inače, Vlada Makedonije u maju je usvojila novi Zakon o energetici, u koji su uključena i pravila Trećeg energetskog paketa i pravo na izbor snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače, čime se nastavlja liberalizacija tržišta. U skladu sa novim Zakonom, sredinom septembra raspisan je i tender za izbor garantovanog snabdevača, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine