Električna energija

Domaćinstva i mali potrošači dobijaju zvaničan portal za poređenje cena električne energije

Slika: Regulatorna komisija za energetiku Republike Makedonije

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Portal switch.mk za poređenje ponuda snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače biće operativan početkom 2019. godine kada će i ove kategorije kupaca u Makedoniji dobiti mogućnost da izaberu dobavljača.

Domaćinstva i mali potrošači će, u zavisnosti od načina potrošnje i drugih svojih karakteristika, uz pomoć ovog internet alata moći da dobiju relevantne informacije i da upoređuju ponude dobavljača električnom energijom. To će im, kako navode u makedonskoj Regulatornoj komisiji za energetiku, pomoći da donesu najprikladniju odluka pri izboru dobavljača koji će ih snabdevati.

Osim ponuda od komercijalnih snabdevača, switch.mk će pružati i informacije o ponudama garantovanog (univerzalnog) snabdevača i rezervnog snabdevača, koji imaju status regulisane energetske delatnosti. Portal će, takođe, sadržati i informacije o postupku promene dobavljača, pravima i obavezama potrošača, uštedi energije, ali i drugim aspektima funkcionisanja maloprodajnog tržišta električne energije.

Portal switch.mk pripremile su Regulatorna komisija za energetiku u saradnji sa američkom Nacionalnom asocijacijom regulatornih komisija (National Association of Regulatory Utility Commissions NARUC), i uz finansijsku podršku USAID-a. Dve institucije tokom 2018. godine realizuju projekat za podizanje svesti potrošača u procesu tranzicije na konkurentno i funkcionalno maloprodajno tržište kroz razvoj alata za upoređivanje cena.

Izrada switch.mk je, kako navode u Regulatornoj komisiji, u finalnoj fazi. Na sastanku, održanom početkom novembra, kojem su prisustvovali predstavnici Regulatorne komisije, američkog NARUC-a, dobavljača električne energije i operatora distributivnog sistema predstavljena je preliminarna verzija svitch.mk, odnosno njegova funkcionalnost, sadržaj, pregled, opcije pretraživanja i upravljanje podacima, kako bi se dobile povratne informacije i pristupilo završetku posla.

Inače, Vlada Makedonije u maju je usvojila novi Zakon o energetici, u koji su uključena i pravila Trećeg energetskog paketa i pravo na izbor snabdevača električnom energijom za domaćinstva i male potrošače, čime se nastavlja liberalizacija tržišta. U skladu sa novim Zakonom, sredinom septembra raspisan je i tender za izbor garantovanog snabdevača, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

Dr.-Peter-Zhou-Huawei-web

Huawei rešenje za smanjenje potrošnje energije pri skladištenju podataka

16 маја 2022 - Kompanija je na prošlonedeljnom sajmu u Minhenu predstavila novi koncept skladištenja podataka Zelena strategija 3+1

Cena struje Nemackoj godinu dana unapred istorijskog rekorda sporova Gazpromom

Cena struje u Nemačkoj za godinu dana unapred blizu istorijskog rekorda usled sporova s Gazpromom

13 маја 2022 - Cena struje u Nemačkoj za isporuku za godinu dana ostala je blizu dosadašnjeg rekorda, postignutog juče, usled odmeravanja snaga s Gazpromom

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu