x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Divlje deponije truju izvorište pijaće vode za snabdevanje Novog Sada

20.06.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: JPK Vodovod i kanalizacija
Divlje deponije truju izvorište pijaće vode za snabdevanje Novog Sada

Javno-komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija saopštilo je da se pojavila još jedna divlja deponija pored izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada i upozorilo da bi to moglo da izazove katastrofalne posledice po snabdevanje Novosađana pijaćom vodom.

U saopštenju preduzeća se navodi da osim deponija pored izvorišta postoji i “divlje naselje”, koje nema kanalizaciju, i jedan ugostiteljski objekat.

Deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije

U novosadskom preduzeću kažu da su još u martu skrenuli pažnju javnosti, pre svega sugrađanima, da ljudski faktor sve više negativno utiče na zaštitu izvorišta pitke vode. Ali, kako se navodi, necivilizovano ponašanje pojedinica se ponovilo.

Deponovanje otpada, kako se ističe, dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije. U Vodovodu i kanalizaciju kažu da rade sve, u okviru svoje nadležnosti, da zaštite izvorišta vode, pa su s tim u vezi postavljene i upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima.

Vodovod i kanalizacija će obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji

“Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, koja predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Zone sanitarne zaštite unete su u Prostorni plan Novog Sada, zavedene u urbanističku dokumentaciju i samim tim zakonski su pravosnažne”, navodi ova firma.

Novosadsko preduzeće apeluje na pojedince da se odgovorno i savesno ponašaju, jer će u suprotnom posledice biti katastrofalne kako za nas tako i za našu budućnost. Vodovod i kanalizacija će, takođe, obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.