Životna sredina

Divlje deponije truju izvorište pijaće vode za snabdevanje Novog Sada

Divlje-deponije-izvorista-pijace-vode-Novi-Sad

Slika: JPK Vodovod i kanalizacija

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija saopštilo je da se pojavila još jedna divlja deponija pored izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada i upozorilo da bi to moglo da izazove katastrofalne posledice po snabdevanje Novosađana pijaćom vodom.

U saopštenju preduzeća se navodi da osim deponija pored izvorišta postoji i “divlje naselje”, koje nema kanalizaciju, i jedan ugostiteljski objekat.

Deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije

U novosadskom preduzeću kažu da su još u martu skrenuli pažnju javnosti, pre svega sugrađanima, da ljudski faktor sve više negativno utiče na zaštitu izvorišta pitke vode. Ali, kako se navodi, necivilizovano ponašanje pojedinica se ponovilo.

Deponovanje otpada, kako se ističe, dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije. U Vodovodu i kanalizaciju kažu da rade sve, u okviru svoje nadležnosti, da zaštite izvorišta vode, pa su s tim u vezi postavljene i upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima.

Vodovod i kanalizacija će obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji

“Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, koja predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Zone sanitarne zaštite unete su u Prostorni plan Novog Sada, zavedene u urbanističku dokumentaciju i samim tim zakonski su pravosnažne”, navodi ova firma.

Novosadsko preduzeće apeluje na pojedince da se odgovorno i savesno ponašaju, jer će u suprotnom posledice biti katastrofalne kako za nas tako i za našu budućnost. Vodovod i kanalizacija će, takođe, obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-strategija-sume-stabla-3-milijarde-sadnja

Strategija za šume EU predviđa sadnju 3 milijarde stabala do 2030.

23 July 2021 - Nova Strategija za šume EU sadrži plan za sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine, čime će se postići da broj novih stabala bude duplo veći nego što bi inače bio.

peticija-karlovacki-vinogradi-ciglana

Peticija za zaštitu karlovačkih vinograda: zabraniti prljave energente i proširenje ciglane

22 July 2021 - Udruženje građana Karlovački vinogradi pokrenulo je peticiju za očuvanje prirode i zaštitu vinogradarstva, voćarstva, pčelarstva i organske proizvodnje u Sremskim Karlovcima.

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

21 July 2021 - Ministar Andrej Vizjak smatra da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor, a ne samo drugi blok nuklearke Krško

Protest Zakona o vodama 26 jula Narodne skupstine

Protest protiv Zakona o vodama 26. jula ispred Narodne skupštine

21 July 2021 - Na protestu u ponedeljak nema mesta za obeležja partija i organizacija, saopštila je šestorka koja je pozvala građane da kažu ne Zakonu o vodama