Životna sredina

Divlje deponije truju izvorište pijaće vode za snabdevanje Novog Sada

Divlje-deponije-izvorista-pijace-vode-Novi-Sad

Slika: JPK Vodovod i kanalizacija

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija saopštilo je da se pojavila još jedna divlja deponija pored izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada i upozorilo da bi to moglo da izazove katastrofalne posledice po snabdevanje Novosađana pijaćom vodom.

U saopštenju preduzeća se navodi da osim deponija pored izvorišta postoji i „divlje naselje“, koje nema kanalizaciju, i jedan ugostiteljski objekat.

Deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije

U novosadskom preduzeću kažu da su još u martu skrenuli pažnju javnosti, pre svega sugrađanima, da ljudski faktor sve više negativno utiče na zaštitu izvorišta pitke vode. Ali, kako se navodi, necivilizovano ponašanje pojedinica se ponovilo.

Deponovanje otpada, kako se ističe, dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda jer se prilikom padavina, koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada, rastvaraju i štetne materije. U Vodovodu i kanalizaciju kažu da rade sve, u okviru svoje nadležnosti, da zaštite izvorišta vode, pa su s tim u vezi postavljene i upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima.

Vodovod i kanalizacija će obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji

„Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, koja predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Zone sanitarne zaštite unete su u Prostorni plan Novog Sada, zavedene u urbanističku dokumentaciju i samim tim zakonski su pravosnažne“, navodi ova firma.

Novosadsko preduzeće apeluje na pojedince da se odgovorno i savesno ponašaju, jer će u suprotnom posledice biti katastrofalne kako za nas tako i za našu budućnost. Vodovod i kanalizacija će, takođe, obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. jun 2019. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. jun 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

20. jun 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. jun 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama