Životna sredina

Crveni alarm za zagađenje vazduha upalio se i u Pirotu, Kosjeriću, Boru

Crveni alarm zagadenje vazduha Pirotu Kosjericu Boru

Foto: Pirot (Vilena66 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode)

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zagađenost opasnom mikroskopskom prašinom tipa PM10 premašila je u Pirotu i Kosjeriću dozvoljenih 35 dana od početka godine. Valjevo i Novi Pazar su tu granicu prekoračili još pre mesec dana. Bor je od 1. januara tri dana imao prekomerne nivoe sumpor-dioksida u vazduhu, što je zakonski limit.

Novi Pazar i Valjevo su još početkom februara ispunili kvotu od 35 dana prekomerne zagađenosti česticama PM10 i u međuvremenu dostigli po 53 dana od ukupno 60 od početka godine. Crveni alarm se nedavno upalio i za Pirot i Kosjerić, koji su zabeležili 39 odnosno 37 dana, pokazuju podaci sa državnih mernih stanica prikupljeni preko aplikacije xEco vazduh.

Uređaj u Gradskom parku u Boru je zabeležio tri dana prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom od početka godine, što je maksimalni broj dozvoljen Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Novi Pazar ima najzagađeniji vazduh u Srbiji i po kriterijumu za azot-dioksid, sa tri dana prekoračenja. Sledi stanica Beograd Mostar sa dva dana u crvenom, a u teoriji se ne toleriše nijedan.

Zagadenost vazduha zakonske limite 2021 Pirotu Kosjericu Boru

Opštine i gradovi su u ovim slučajevima dužni da donesu dugoročne lokalne planove za poboljšanje kvaliteta vazduha. Ali i da ih sprovedu!

Ta procedura se pokazala neefikasnom. Zagađenost vazduha u najboljem slučaju stagnira u sredinama u kojima uopšte postoji merenje, a nije pokriveno 17 od 29 gradova Srbije s više od 50.000 stanovnika.

U susednim zemljama lokalne vlasti odmah reaguju na skokove u zagađenosti

I lokalne i državne vlasti će morati da se prenu da bismo spasli živote građana i građanki, prvenstveno male dece i osoba sa zdravstvenim tegobama. U neposrednoj okolini, Severna Makedonija, prestonica Bugarske Sofija i glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo već dugo imaju mehanizme za hitno reagovanje tokom onih dana kada zagađenost vazduha prekorači dozvoljene nivoe, uz stalno sprovođenje mera za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Lekić: Rezultati merenja nisu doveli do promene politike

„Bilo kakvo merenje bilo kakvoj nauci, u bilo kakvoj oblasti služi za to da vi vidite kakav je nivo implementacije onoga što vodite kao politiku. U ovom slučaju taj lanac ne postoji, taj krug zbog kojega se merenje pravi da bi se menjala politika, sprovodile mere. Jednostavno se ne događa ništa“, izjavio je tvorac aplikacije xEco vazduh Dejan Lekić.

Bor je blizu granice po još jednom osnovu za SO2

Zagađenost PM česticama je obično mnogo viša tokom grejne sezone, kao i početkom jeseni kada nesavesni ljudi spaljuju poljoprivredni otpad na otvorenom. Ne zaboravimo da ni aktuelna grejna sezona nije završena, a da sledeća počinje već početkom oktobra. Azotni oksidi, označeni simbolom NOx, dolaze uglavnom iz motora s unutrašnjim sagorevanjem, dakle saobraćaja, ali i iz hemijske industrije i drugih izvora.

Slično i štetni prizemni ozon, O3, potiče najviše iz izduvnih gasova. U Srbiji je zasad od početka 2022. jedan zvanični uređaj, kod kliničko-bolničkog centra Dr. Dragiša Mišović na Dedinju, registrovao prekoračenje od sto mikrograma po kubiku u toku jednog dana, a uredba ne toleriše nijedan dan u crvenom.

Užice se gotovo izvesno već priključilo grupi gradova s prekoračenim brojem dana prevelike zagađenosti česticama PM, ali merna stanica je neko vreme u kvaru

Postoje kriterijumi i za nedozvoljene nivoe sumpor-dioksida i azot-dioksida po satu. Stanovnici Bora su od početka godine 22 puta pretrpeli prekoračenje za SO2, dok je dozvoljeno samo 24. Novi Pazar je na vrhu spiska kad je reč o nedozvoljenim koncentracijama NO2 po satu, sa 12 takvih slučajeva od 18, koliko je dozvoljeno godišnje. Sledi Valjevo, sa pet epizoda.

Što se tiče ostatka vrha tabele za zagađenost vazduha česticama PM10, Užicu fali samo jedan dan do granice od 35, Obrenovcu dva dana, Čačku četiri, a dvema stanicama u Smederevu šest odnosno sedam dana. Pritom je u Užicu sistem za merenje PM čestica već danima u kvaru, pa je gotovo izvesno da se taj grad pridružio Novom Pazaru, Valjevu, Pirotu i Kosjeriću u grupi u kojoj je prekoračen dozvoljeni nivo zagađenosti za celu godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

2. mart 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

2. mart 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

2. mart 2022. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

2. mart 2022. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke