Energetska efikasnost

Crnoj Gori potrebni stabilni i inovativni načini finansiranja energetske efikasnosti

Slika: Green Home

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Crnoj Gori postoji dobra zakonska osnova za implementaciju mera energetske efikasnosti, ali u primeni ima više prepreka, uključujući nedostatak sredstava, ocenjeno je na skupu o energetskoj efikasnosti u Crnoj Gori koji je u okviru Evropske nedjelje održive energije (EUSEW) organizovala nevladina organizacija Green Home. Kao moguća rešenja na skupu su predstavljeni  javno-privatno partnerstvo (JPP) i ESCO modeli.

Na skupu je ocenjeno je da su glavne barijere u implementaciji mera energetske efikasnosti nedovoljni administrativni i stručni kapaciteti na državnom i lokalnom nivou i saradnja nadležnih tela i koordinacija aktivnosti.

Kao izazov je izdvojena i nedovoljna finansijska podrška koju obezbeđuje država za realizaciju akcionog plana energetske efikasnosti. Konstatovano je da je Crna Gora uložila značajna sredstva u energetsku efikasnost ali da nedostaje fond na nacionalnom nivou koji bi na održivi način i u kontinuitetu obezbedio dalja investiranja u tu oblast.

JPP kao rešenje za nedostatak sredstava

Izvršni direktor GGE Crna Gora Siniša Janjušević rekao je da bi nedostatak sredstava mogao biti prevaziđen uključivanjem privatnog sektora koji kroz transparentne investicije može da pomogne javnom sektoru u unapređenju energetske efikasnosti.

On je rekao da su netačne tvrdnje da su JPP samo dobra prilika za privatni biznis već da država kroz takvu saradnju sebi stvara prilike za uštede, investicije i uključivanje i svojih preduzeća, poput inženjeringa. Dodao je da Crna Gora tek treba da usvoji zakon o JPP.

„Mi kao ESCO partner garantujemo uštede. Ako mi promašimo (planirani cilj ušteda), mi plaćamo penale“, rekao je Janjušević.

On je dodao da se u Češkoj 90 odsto projekata energetske efikasnosti sprovodi u saradnji sa ESCO kompanijama.

Najveći projekat u Crnoj Gori u kojoj učestvuje GGE, jeste prelazak čuvene vinarije Plantaže AD na biomasu ugrađivanjem parnog kotla na biomasu i korišćenjem orezine vinove loze kao goriva, istakao je Janjušević.

Skup „Energetska efikasnost u Crnoj Gori, izazovi i problematika sprovođenja politike energetske efikasnosti“ je organizovan kako bi se, između ostalog, zainteresovane javnosti informisale o ESCO ugovorima i JPP.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava, Ministarstva ekonomije, Agencije za zaštitu životne sredine, međunarodne organizacije GIZ, predstavnici biznis sektora i civilnog društva.

Na skupu je istaknuto da se ulaganjem u energetsku efikasnost može značajno uticati i na realizaciju ciljeva klimatskih politika s obzirom da sektor zgradarstva doprinosi sa 33 odsto emisije ugljen-dioksida.

Učesnici su ukazali na potrebu integrisanja daljih planova u procesu planiranja klimatskih i energetskih politika.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Čist vazduh za Crnu Goru“ koji je finansijski podržao Evropski fond za klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. jun 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

22. jun 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

22. jun 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

22. jun 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike