Energetska efikasnost

Crnoj Gori potrebni stabilni i inovativni načini finansiranja energetske efikasnosti

Slika: Green Home

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Crnoj Gori postoji dobra zakonska osnova za implementaciju mera energetske efikasnosti, ali u primeni ima više prepreka, uključujući nedostatak sredstava, ocenjeno je na skupu o energetskoj efikasnosti u Crnoj Gori koji je u okviru Evropske nedjelje održive energije (EUSEW) organizovala nevladina organizacija Green Home. Kao moguća rešenja na skupu su predstavljeni  javno-privatno partnerstvo (JPP) i ESCO modeli.

Na skupu je ocenjeno je da su glavne barijere u implementaciji mera energetske efikasnosti nedovoljni administrativni i stručni kapaciteti na državnom i lokalnom nivou i saradnja nadležnih tela i koordinacija aktivnosti.

Kao izazov je izdvojena i nedovoljna finansijska podrška koju obezbeđuje država za realizaciju akcionog plana energetske efikasnosti. Konstatovano je da je Crna Gora uložila značajna sredstva u energetsku efikasnost ali da nedostaje fond na nacionalnom nivou koji bi na održivi način i u kontinuitetu obezbedio dalja investiranja u tu oblast.

JPP kao rešenje za nedostatak sredstava

Izvršni direktor GGE Crna Gora Siniša Janjušević rekao je da bi nedostatak sredstava mogao biti prevaziđen uključivanjem privatnog sektora koji kroz transparentne investicije može da pomogne javnom sektoru u unapređenju energetske efikasnosti.

On je rekao da su netačne tvrdnje da su JPP samo dobra prilika za privatni biznis već da država kroz takvu saradnju sebi stvara prilike za uštede, investicije i uključivanje i svojih preduzeća, poput inženjeringa. Dodao je da Crna Gora tek treba da usvoji zakon o JPP.

„Mi kao ESCO partner garantujemo uštede. Ako mi promašimo (planirani cilj ušteda), mi plaćamo penale“, rekao je Janjušević.

On je dodao da se u Češkoj 90 odsto projekata energetske efikasnosti sprovodi u saradnji sa ESCO kompanijama.

Najveći projekat u Crnoj Gori u kojoj učestvuje GGE, jeste prelazak čuvene vinarije Plantaže AD na biomasu ugrađivanjem parnog kotla na biomasu i korišćenjem orezine vinove loze kao goriva, istakao je Janjušević.

Skup „Energetska efikasnost u Crnoj Gori, izazovi i problematika sprovođenja politike energetske efikasnosti“ je organizovan kako bi se, između ostalog, zainteresovane javnosti informisale o ESCO ugovorima i JPP.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava, Ministarstva ekonomije, Agencije za zaštitu životne sredine, međunarodne organizacije GIZ, predstavnici biznis sektora i civilnog društva.

Na skupu je istaknuto da se ulaganjem u energetsku efikasnost može značajno uticati i na realizaciju ciljeva klimatskih politika s obzirom da sektor zgradarstva doprinosi sa 33 odsto emisije ugljen-dioksida.

Učesnici su ukazali na potrebu integrisanja daljih planova u procesu planiranja klimatskih i energetskih politika.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Čist vazduh za Crnu Goru“ koji je finansijski podržao Evropski fond za klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja