Energetska efikasnost

Dani energije – energetska tranzicija u rukama građana Evrope

Slika: EUSEW 2017

Objavljeno

01.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru Evropske nedelje održive energije (EUSEW) širom Evrope tokom maja i juna organizuju se Dani energije kao podsticaj za prelazak na čistu, sigurnu i efikasnu energiju.

Ovi događaji, koje organizuju građani i zainteresovane strane u Evropi, inspirišu potrošače, preduzeća, investitore i buduće lidere da štede energiju i promovišu energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Gotovo svaka aktivnost može biti Dan energije – ovogodišnji događaji kreću se u rasponu od informativnih sesija i konferencija do takmičenja, otvorenih dana i obilazaka – a očekuje se da doprinesu širenju podrške energetskoj tranziciji Evrope među hiljadama posetilaca.

Svi događaji se održavaju tokom maja i juna, a mnogi od njih se dešavaju u Briselu kao dopuna konferenciji o EUSEW politikama koja se održava od 20. do 22. juna.

Organizatori mogu da registruju svoj Dan energije na sajtu EUSEW i tako dobiju maksimalan publicitet. Neke aktivnosti su već registrovane onlajn poput obilaska Barselone hibridnim i električnim autobusima kako bi se podigla svest o lokalnim akcijama za čistiji vazduh.

Više informacija o događajima može se naći na Mapi dana energije EUSEW.

Zvanični sajt EUSEW obezbeđuje podršku svima koji žele da organizuju svoj Dan energije. Sajt pruža smernice i promotivni materijal koji će doprineti da Dan energije bude uspešan, kao i formular za registraciju koji lak za korišćenje.

Dani energije

Ove aktivnosti se održavaju širom Evrope tokom maja i juna 2017. godine kao dopuna Evropskoj nedelji održive energije, a organizuju ih građani, udruženja potrošača, državni organi, gradske mreže, agencije za energetiku, trgovinske i industrijske organizacije, preduzeća i nevladine organizacije u cilju promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One su usmerene na različitu publiku, od porodica koje su zainteresovane za uštedu energije do industrija koji žele da pređu na zelene tehnologije.

Bilo koja aktivnost može biti Dan energije, pod uslovom da okuplja grđane i energetske aktere na izgradnji Energetske unije. Događaji se mogu organizovati u bilo kom regionu EU ili zemlji koja učestvuju u programu Horizont 2020. Događaji mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko nedelja.

Čista energija za sve Evropljane

Tema ovogodišnjeg EUSEW 2017 je „Čista energija za sve Evropljane“, a inspirisana je paketom predloga Evropske komisije u kome su potrošači i rast u središtu održive energetske tranzicije.

Mere  iz tog paketa odnose se na energetska tržišta, eko-dizajn i energetsko označavanje, zgradarstvo, transport, inovacije i investicije, kako bi se sproveli ciljevi Energetske unije. Cilj je da energetska efikasnost bude na prvom mestu, da EU bude globalni lider u obnovljivim izvorima energije i da se obezbedi fer dogovor za potrošače, tako da mogu imati koristi od pouzdanog i pristupačnog snabdevanja čistom energijom.

Evropska nedelja održive energije

Dani energije su glavni deo Evropske nedelje održive energije, niza aktivnosti koje se odvijaju u periodu od mesec dana u cilju izgradnje sigurne energetske budućnosti Evrope. EUSEW, koja je pokrenuta 2006. godine, organizuje Izvršna agencije za mala i srednja preduzeća (EASME) u saradnji sa Generalnim direktoratom za energetiku. Okuplja javne institucije i vlasti, privatne kompanije, nevladine organizacije i potrošače u cilju promocije inicijative za uštedu energije i prelazak na obnovljive izvore energije.

Na ovogodišnjoj konferenciji o EUSEW politici koja će se održati u Briselu od 20. do 22. juna, raspravljaće se o razvoju politika, najboljim praksama, inicijativama i idejama u vezi sa održivom energijom, sa fokusom na potrošačima i građanima. Biće organizovano i Selo umrežavanja kao dopuna konferenciji o EUSEW politici, koje će pružiti priliku da se razmotre politike i projekti sa relevatnim akterima i predstavnicima institucija Evropske unije, a biće i prilika za susret istomišljenika koji bi mogli da ubuduće saradnju.

Prvog dana centralne konferencije biće dodeljene i EU nagrade za održivu energetiku. Tim nagradama se odaje prizanje za izuzetne inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorim. Pobednici će biti izabrani iz užeg izbora najuspešnijih projekata za čistu, sigurnu i efikasnu energije. Nagrade dodeljuje stručni žiri u četiri kategorije (biznis, javni sektor, potrošači i energetska ostrva). Nagrada će biti dodeljena i po izboru evropskih građana putem javnog glasanja.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike