Energetska efikasnost

Dani energije – energetska tranzicija u rukama građana Evrope

Slika: EUSEW 2017

Objavljeno

01.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru Evropske nedelje održive energije (EUSEW) širom Evrope tokom maja i juna organizuju se Dani energije kao podsticaj za prelazak na čistu, sigurnu i efikasnu energiju.

Ovi događaji, koje organizuju građani i zainteresovane strane u Evropi, inspirišu potrošače, preduzeća, investitore i buduće lidere da štede energiju i promovišu energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Gotovo svaka aktivnost može biti Dan energije – ovogodišnji događaji kreću se u rasponu od informativnih sesija i konferencija do takmičenja, otvorenih dana i obilazaka – a očekuje se da doprinesu širenju podrške energetskoj tranziciji Evrope među hiljadama posetilaca.

Svi događaji se održavaju tokom maja i juna, a mnogi od njih se dešavaju u Briselu kao dopuna konferenciji o EUSEW politikama koja se održava od 20. do 22. juna.

Organizatori mogu da registruju svoj Dan energije na sajtu EUSEW i tako dobiju maksimalan publicitet. Neke aktivnosti su već registrovane onlajn poput obilaska Barselone hibridnim i električnim autobusima kako bi se podigla svest o lokalnim akcijama za čistiji vazduh.

Više informacija o događajima može se naći na Mapi dana energije EUSEW.

Zvanični sajt EUSEW obezbeđuje podršku svima koji žele da organizuju svoj Dan energije. Sajt pruža smernice i promotivni materijal koji će doprineti da Dan energije bude uspešan, kao i formular za registraciju koji lak za korišćenje.

Dani energije

Ove aktivnosti se održavaju širom Evrope tokom maja i juna 2017. godine kao dopuna Evropskoj nedelji održive energije, a organizuju ih građani, udruženja potrošača, državni organi, gradske mreže, agencije za energetiku, trgovinske i industrijske organizacije, preduzeća i nevladine organizacije u cilju promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One su usmerene na različitu publiku, od porodica koje su zainteresovane za uštedu energije do industrija koji žele da pređu na zelene tehnologije.

Bilo koja aktivnost može biti Dan energije, pod uslovom da okuplja grđane i energetske aktere na izgradnji Energetske unije. Događaji se mogu organizovati u bilo kom regionu EU ili zemlji koja učestvuju u programu Horizont 2020. Događaji mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko nedelja.

Čista energija za sve Evropljane

Tema ovogodišnjeg EUSEW 2017 je „Čista energija za sve Evropljane“, a inspirisana je paketom predloga Evropske komisije u kome su potrošači i rast u središtu održive energetske tranzicije.

Mere  iz tog paketa odnose se na energetska tržišta, eko-dizajn i energetsko označavanje, zgradarstvo, transport, inovacije i investicije, kako bi se sproveli ciljevi Energetske unije. Cilj je da energetska efikasnost bude na prvom mestu, da EU bude globalni lider u obnovljivim izvorima energije i da se obezbedi fer dogovor za potrošače, tako da mogu imati koristi od pouzdanog i pristupačnog snabdevanja čistom energijom.

Evropska nedelja održive energije

Dani energije su glavni deo Evropske nedelje održive energije, niza aktivnosti koje se odvijaju u periodu od mesec dana u cilju izgradnje sigurne energetske budućnosti Evrope. EUSEW, koja je pokrenuta 2006. godine, organizuje Izvršna agencije za mala i srednja preduzeća (EASME) u saradnji sa Generalnim direktoratom za energetiku. Okuplja javne institucije i vlasti, privatne kompanije, nevladine organizacije i potrošače u cilju promocije inicijative za uštedu energije i prelazak na obnovljive izvore energije.

Na ovogodišnjoj konferenciji o EUSEW politici koja će se održati u Briselu od 20. do 22. juna, raspravljaće se o razvoju politika, najboljim praksama, inicijativama i idejama u vezi sa održivom energijom, sa fokusom na potrošačima i građanima. Biće organizovano i Selo umrežavanja kao dopuna konferenciji o EUSEW politici, koje će pružiti priliku da se razmotre politike i projekti sa relevatnim akterima i predstavnicima institucija Evropske unije, a biće i prilika za susret istomišljenika koji bi mogli da ubuduće saradnju.

Prvog dana centralne konferencije biće dodeljene i EU nagrade za održivu energetiku. Tim nagradama se odaje prizanje za izuzetne inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorim. Pobednici će biti izabrani iz užeg izbora najuspešnijih projekata za čistu, sigurnu i efikasnu energije. Nagrade dodeljuje stručni žiri u četiri kategorije (biznis, javni sektor, potrošači i energetska ostrva). Nagrada će biti dodeljena i po izboru evropskih građana putem javnog glasanja.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu