OIE

Vinarija Plantaže počinje da koristi orezine vinove loze za proizvodnju energije

Slika: Plantaže AD

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GGE i crnogorska vinarija Plantaže AD pokrenuli su projekat koji za cilj ima da se jednoj od najvećih  vinarija na Balkanu smanje troškovi energije i poboljša uticaj na životnu sredinu.

Kompanija Plantaže AD potpisala je ugovor sa kompanijom GGE koji predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu, pri čemu će se koristiti orezine vinove loze, koja je lokalno dostupna i besplatna biomasa za Plantaže sa malim sadržajem vlage i visokom kalorijskom vrednošću.

GGE,  kompanija koja je za kratko vreme postala prepoznatljiva u čitavom regionu po svojim inovativnim energetskim rešenjima, predložila je klijentu da unapredi energetsku efikasnost  i unapredi ekološku komponentu u proizvodnom procesu tako što će ugraditi novi parni kotao na biomasu, kapaciteta 2MW, 3t/h, sa delimično novim parovodom i potpuno novim sistemom vraćanja kondenzata.

Investicija će omogućiti Plantažama da uštede 200.000 evra godišnje za vreme trajanja ugovora od pet godina, nakon čega će imati još veće uštede.

GGE je nedavno najavio da će uskoro početi da realizuje ovaj projekat, kao jedan od svojih ključnih projekata u Crnoj Gori.

“Implementacijom najnovijeg tehnološkog rešenja u primeni biomase kao izvora energije, zajedno ćemo postići velike uštede, smanjiti zavisnost kako samog preduzeća tako i države Crne Gore od skupih uvoznih energenata, smanjiti troškove proizvodnje finalnih proizvoda a svakako i uticati na poboljšanje životne sredine i celokupne ekološke slike Crne Gore“, rekao je izvršni direktor GGE Crna Gora Siniša Janjušević.

On je rekao da je tim inženjera kompanije GGE, predložio Plantažama da iskoriste značajan potencijal orezine, koja nastaje kao nus proizvod pri orezivanju vinograda i čijom primenom se mogu ostvariti značajne uštede.

Janjušević je istakao da su orezine vinove loze vrlo specifično gorivo i da se mogu efikasno koristiti samo nakon dobre pripreme. Zato su zaposleni u Plantažama kupili seckalicu, takozvani čoper, za pripremu orezina na dimenzije koje odgovaraju transportom sistemu kotlovskog postrojenja na biomasu.

Do sada, Plantaže su koristile stari parni kotao na mazut, dok su troškovi energije kompanije bili veoma visoki zbog visokog nivoa proizvodnje vina i drugih alkoholnih pića.

Pored uticaja na životnu sredinu, Plantaže su imale i značajne troškove prilikom upravljanja, održavanja i čišćenja kotla, kao i gubitke u parovodu. Sadašnji zastareli sistem takođe nema sistem vraćanja kondenzata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike