OIE

Vinarija Plantaže počinje da koristi orezine vinove loze za proizvodnju energije

Slika: Plantaže AD

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GGE i crnogorska vinarija Plantaže AD pokrenuli su projekat koji za cilj ima da se jednoj od najvećih  vinarija na Balkanu smanje troškovi energije i poboljša uticaj na životnu sredinu.

Kompanija Plantaže AD potpisala je ugovor sa kompanijom GGE koji predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu, pri čemu će se koristiti orezine vinove loze, koja je lokalno dostupna i besplatna biomasa za Plantaže sa malim sadržajem vlage i visokom kalorijskom vrednošću.

GGE,  kompanija koja je za kratko vreme postala prepoznatljiva u čitavom regionu po svojim inovativnim energetskim rešenjima, predložila je klijentu da unapredi energetsku efikasnost  i unapredi ekološku komponentu u proizvodnom procesu tako što će ugraditi novi parni kotao na biomasu, kapaciteta 2MW, 3t/h, sa delimično novim parovodom i potpuno novim sistemom vraćanja kondenzata.

Investicija će omogućiti Plantažama da uštede 200.000 evra godišnje za vreme trajanja ugovora od pet godina, nakon čega će imati još veće uštede.

GGE je nedavno najavio da će uskoro početi da realizuje ovaj projekat, kao jedan od svojih ključnih projekata u Crnoj Gori.

“Implementacijom najnovijeg tehnološkog rešenja u primeni biomase kao izvora energije, zajedno ćemo postići velike uštede, smanjiti zavisnost kako samog preduzeća tako i države Crne Gore od skupih uvoznih energenata, smanjiti troškove proizvodnje finalnih proizvoda a svakako i uticati na poboljšanje životne sredine i celokupne ekološke slike Crne Gore“, rekao je izvršni direktor GGE Crna Gora Siniša Janjušević.

On je rekao da je tim inženjera kompanije GGE, predložio Plantažama da iskoriste značajan potencijal orezine, koja nastaje kao nus proizvod pri orezivanju vinograda i čijom primenom se mogu ostvariti značajne uštede.

Janjušević je istakao da su orezine vinove loze vrlo specifično gorivo i da se mogu efikasno koristiti samo nakon dobre pripreme. Zato su zaposleni u Plantažama kupili seckalicu, takozvani čoper, za pripremu orezina na dimenzije koje odgovaraju transportom sistemu kotlovskog postrojenja na biomasu.

Do sada, Plantaže su koristile stari parni kotao na mazut, dok su troškovi energije kompanije bili veoma visoki zbog visokog nivoa proizvodnje vina i drugih alkoholnih pića.

Pored uticaja na životnu sredinu, Plantaže su imale i značajne troškove prilikom upravljanja, održavanja i čišćenja kotla, kao i gubitke u parovodu. Sadašnji zastareli sistem takođe nema sistem vraćanja kondenzata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

6. jun 2017. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

6. jun 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

6. jun 2017. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

6. jun 2017. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja