OIE

Vinarija Plantaže počinje da koristi orezine vinove loze za proizvodnju energije

Slika: Plantaže AD

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GGE i crnogorska vinarija Plantaže AD pokrenuli su projekat koji za cilj ima da se jednoj od najvećih  vinarija na Balkanu smanje troškovi energije i poboljša uticaj na životnu sredinu.

Kompanija Plantaže AD potpisala je ugovor sa kompanijom GGE koji predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu, pri čemu će se koristiti orezine vinove loze, koja je lokalno dostupna i besplatna biomasa za Plantaže sa malim sadržajem vlage i visokom kalorijskom vrednošću.

GGE,  kompanija koja je za kratko vreme postala prepoznatljiva u čitavom regionu po svojim inovativnim energetskim rešenjima, predložila je klijentu da unapredi energetsku efikasnost  i unapredi ekološku komponentu u proizvodnom procesu tako što će ugraditi novi parni kotao na biomasu, kapaciteta 2MW, 3t/h, sa delimično novim parovodom i potpuno novim sistemom vraćanja kondenzata.

Investicija će omogućiti Plantažama da uštede 200.000 evra godišnje za vreme trajanja ugovora od pet godina, nakon čega će imati još veće uštede.

GGE je nedavno najavio da će uskoro početi da realizuje ovaj projekat, kao jedan od svojih ključnih projekata u Crnoj Gori.

“Implementacijom najnovijeg tehnološkog rešenja u primeni biomase kao izvora energije, zajedno ćemo postići velike uštede, smanjiti zavisnost kako samog preduzeća tako i države Crne Gore od skupih uvoznih energenata, smanjiti troškove proizvodnje finalnih proizvoda a svakako i uticati na poboljšanje životne sredine i celokupne ekološke slike Crne Gore“, rekao je izvršni direktor GGE Crna Gora Siniša Janjušević.

On je rekao da je tim inženjera kompanije GGE, predložio Plantažama da iskoriste značajan potencijal orezine, koja nastaje kao nus proizvod pri orezivanju vinograda i čijom primenom se mogu ostvariti značajne uštede.

Janjušević je istakao da su orezine vinove loze vrlo specifično gorivo i da se mogu efikasno koristiti samo nakon dobre pripreme. Zato su zaposleni u Plantažama kupili seckalicu, takozvani čoper, za pripremu orezina na dimenzije koje odgovaraju transportom sistemu kotlovskog postrojenja na biomasu.

Do sada, Plantaže su koristile stari parni kotao na mazut, dok su troškovi energije kompanije bili veoma visoki zbog visokog nivoa proizvodnje vina i drugih alkoholnih pića.

Pored uticaja na životnu sredinu, Plantaže su imale i značajne troškove prilikom upravljanja, održavanja i čišćenja kotla, kao i gubitke u parovodu. Sadašnji zastareli sistem takođe nema sistem vraćanja kondenzata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.