Životna sredina

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Foto: Marzena P. from Pixabay

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će od 1. jula zabraniti uvoz polovnih vozila sa standardom Euro 4, što znači da će biti dozvoljena samo nabavka vozila sa standardom motora Euro 5 i Euro 6.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva krajem marta će usvojiti izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište, kojim će se zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina, pišu Vijesti.

Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom, s obzirom da je za polovnjake Euro 3 zabranjen krajem 2018.

Crnogorska vlada želi da na ovaj način obnovi vozni park i smanji utzicaj za

Inače, Euro standardi se odnose na emisije vozila, a Evropska unija je počela da ih uvodi 1992. sa namerom da ih postepeno zaoštrava i tako smanji zagađenje vazduha. Poslednji standard – Euro 6 uveden je 2014.

Crnogorsko Ministarstvo na ovaj način, kako su objasnili u Ministarstvu, žele da obnove vozni park, s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost vozila oko 16 godina, i da na taj način smanje njihov negativan uticaj na bezbednost saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Srbija će davati subvencije za zamenu vozila sa standardima Euro 1, 2 i 3

Do 2020. oko 60 odsto uvoza predstavljala su vozila stara 12-15 godina, ali se taj procenat sada smanjio, pa onih sa Euro 4 standardom ima oko 35 odsto, dok je mnogo više vozila sa Euro 6 standardom.

Inače, većina zemalja u regionu Zapadnog Balkana ima dosta zastareo vozni park. Kako bi to promenila Srbija će uskoro započeti zamenu starih za novija, ekološki prihvatljivija vozila, uz subvencije od 2.100 do 2.900 evra.

Podsticaje države dobijaće građani koji predaju reciklažnom centru vozilo sa Euro 1, Evro 2 ili Evro 3 standardom motora, i starija vozila, uz obavezu da kupe novo ili polovno vozilo sa Euro 6 standardom.

U akciji zamene učestvuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

12. mart 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

12. mart 2024. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. mart 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu