Životna sredina

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Foto: Marzena P. from Pixabay

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će od 1. jula zabraniti uvoz polovnih vozila sa standardom Euro 4, što znači da će biti dozvoljena samo nabavka vozila sa standardom motora Euro 5 i Euro 6.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva krajem marta će usvojiti izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište, kojim će se zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina, pišu Vijesti.

Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom, s obzirom da je za polovnjake Euro 3 zabranjen krajem 2018.

Crnogorska vlada želi da na ovaj način obnovi vozni park i smanji utzicaj za

Inače, Euro standardi se odnose na emisije vozila, a Evropska unija je počela da ih uvodi 1992. sa namerom da ih postepeno zaoštrava i tako smanji zagađenje vazduha. Poslednji standard – Euro 6 uveden je 2014.

Crnogorsko Ministarstvo na ovaj način, kako su objasnili u Ministarstvu, žele da obnove vozni park, s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost vozila oko 16 godina, i da na taj način smanje njihov negativan uticaj na bezbednost saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Srbija će davati subvencije za zamenu vozila sa standardima Euro 1, 2 i 3

Do 2020. oko 60 odsto uvoza predstavljala su vozila stara 12-15 godina, ali se taj procenat sada smanjio, pa onih sa Euro 4 standardom ima oko 35 odsto, dok je mnogo više vozila sa Euro 6 standardom.

Inače, većina zemalja u regionu Zapadnog Balkana ima dosta zastareo vozni park. Kako bi to promenila Srbija će uskoro započeti zamenu starih za novija, ekološki prihvatljivija vozila, uz subvencije od 2.100 do 2.900 evra.

Podsticaje države dobijaće građani koji predaju reciklažnom centru vozilo sa Euro 1, Evro 2 ili Evro 3 standardom motora, i starija vozila, uz obavezu da kupe novo ili polovno vozilo sa Euro 6 standardom.

U akciji zamene učestvuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

12. mart 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

12. mart 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

12. mart 2024. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

12. mart 2024. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu