Životna sredina

U Srbiji uskoro počinje zamena starih vozila uz subvenciju države

subvencije zamena starih vozila srbija

Foto: by Nile from Pixabay

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Podeli

Projekat zamene starih za novija, ekološki prihvatljivija vozila, uz subvenciju države od 2.100 do 2.900 evra, konačno bi trebalo da počne. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se menjati samo dizel vozila sada je saopšteno da će biti obuhvaćena i vozila sa benzinskim motorima.

Jedan od važnijih projekata koji je najavila Vlada Srbije, usvajajući „Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030.“ Ministarstva životne sredine, još u decembru 2022. godine, zamena starih dizel vozila za ekološki prihvatljivija uz subvenciju države, kako tvrde nadležni u Agenciji za bezbednost saobraćaja Srbije, počeće veoma brzo da se sprovodi jer su izrađeni svi neophodni podzakonski akti.

Sredinom decembra prošle godine je objavljen i Javni poziv za reciklere, pravna lica koja će preuzimati za reciklažu stara vozila, tako da je sada sve spremno da projekat i zaživi.

Iako je prvobitno najavljivano da će se menjati samo stara dizel vozila za nabavku novijih polovnih, sada se zna da će se subvencije moći da koriste i za kupovinu novih vozila, a pored dizelaša građani će moći da u reciklažne centre predaju i svoja stara vozila sa benzinskim motoriima.

Subvencije od 2.100 do 2.900 evra

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Da bi ostvarili pravo na subvenciju građani moraju da ispune dva osnovna uslova. Prvi je da vozilo koje predaju reciklažnom centru bude sa Evro 1, Evro 2 ili Evro 3 standardom motora, kao i starija vozila. Drugi je kupovina novog ili polovnog vozila sa Evro 6 standardom motora.

Vozila sa Evro 1 standardom motora počela su da se proizvode 1992, sa Evro 2 1996, a sa Evro 3 motorima 2000. Proizvodnja vozila sa ekološkim standardom Evro 3 okončana je 2004. godine što znači da se vozila mlađa od ovog godišta neće primati na reciklažu u sklopu ovog projekta.

Vozila koja će moći da kupi vlasnik četvorotočkaša predatog za zamenu moraju da budu napravljena najranije 2014, kada je počela proizvodnja motora sa Evro 6 standardima.

Jednostavna procedura za predaju starog  i nabavku novog vozila

Kada je prvi put ova akcija najavljena saopšteno je da će država za subvencije izdvojiti ukupno 102 miliona evra, a planirano je da se zameni oko 144.000 starih vozila. U Srbiji ima oko 2,8 miliona automobila, čija je prosečna starost oko 18 godina, a onih koja ispunjavaju uslove za zamenu je oko 600.000, pa se očekuje da će ova akcija potrajati više godina i da će shodno tome rasti i sredstva za subvencije.

Tačna procedura, za koju nadležni tvrde da će biti veoma jednostavna, biće saopštena kada akcija započne. Zna se za sada da će vlasnik starog vozila, koji želi subvenciju za kupovinu novijeg ekološki prihvatljivijeg vozila, u reciklažnom centru dobijati potvrdu o predatom vozilu i neku vrstu vaučera sa kojim će moći da ostvari subvenciju kod prodavca, pravnog ili fizičkog lica.

Lice koje preda vozilo neće dobijati novac, već će sredstva biti uplaćivana direktno prodavcu od strane države. Podzakonskim aktima i strogo definisanom procedurom otkloniće se mogućnost zloupotrebe.

U ovom procesu učestvuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Komentara: (5)
Čitalac / 06.02.2024.

Poštovani, da li možete malo detaljnije da objasnite na osnovu čega je napisana vest kao i to ko od nadležnih vam je dao informacije?

Goran / 13.02.2024.

Dobro nema smisla da prepisuje vest mesecima unazad
Uskoro uskoro.

Aco / 09.03.2024.

Ludilo od države, subvencije daju za zamenu euro 3 vozila, a i dalje ih uvozimo, jedini u Evropi. Genijalno!

Dragana / 18.03.2024.

Kome se obracamo za to?Imali adresa ili broj tel? Hvala

Katapult / 23.03.2024.

Prvo je bilo do kraja prethodne godine, pa onda do sredine februara, a evo kraj ce marta i jos uvek nikakve informacije… Jel se to nesto namesta ili nisu sposobni da odrede da subvencije dobiju samo 3+ (ili 5+) godine vlasnici vozila?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

5. februar 2024. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

5. februar 2024. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

5. februar 2024. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju