Mobilnost

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Foto: Istock

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Vlada Srbije usvojila je sredinom decembra Program zaštite vazduha u Repubici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a među merama su se našle i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim. Za realizaciju planova iz ovog strateškog dokumenta najavljena su ulaganja od 2,6 milijardi evra, od kojih je 102 miliona evra namenjeno za obnovu voznog parka otpremanjem najstarijih putničkih vozila, lakih teretnih vozila, kao i autobusa, u centre za reciklažu.

Onaj ko se odluči da nabavi, novije, ekološki prihvatljivije vozilo (sa Euro 6 motorom, novo ili polovno)  dobiće podsticaj u iznosu od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Ova  mera uklanjanja najstarijih vozila iz drumskog saobraćaja ima za cilj smanjenje emisija, naročito PM čestica, koje spadaju u najveće zagađivače vazduha u Srbiji, koja obara neslavne rekorde kada je reč o zagađenju vazduha.

Uskoro Agencija za bezbednost saobraćaja izlazi sa više informacija

Kako će u praksi biti sprovedena ova akcija znaće se vrlo brzo. Naime, Agencija za bezbednost saobraćaja daće predlog mehanizama podrške iz javnih sredstava za otpremanje starih dizel putničkih automobila, teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre, dok su partneri u realizaciji Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu. Naime, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori važeća ekološka norma je Euro 5. Godišnje se u Srbiju uveze više od 120.000 polovnih automobila od kojih je ogromna većina sa dizel motorom koji su odavno proterani sa evropskih puteva. Ovaj podsticaj države za zamenu starih dizelaša je korak u dobrom pravcu, “smatra Dragan Škrnjić predsednik Eko kluba Srbija.

Cilj je da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto 122.300, a u 2026. godini još 17.900 vozila.

Iz budžeta će ove godine biti izdvojeno i 250 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila.

Komentara: (1)
Crni / 05.02.2023.

Sve ste gospodo vi to lepo smislili ali ste na jednu stvar zaboravili, ovo je Srbija, dosta ljudi ne radi i na znam iz kog džepa da izvade pare da kupe nov auto, moraćete za malo više da se otvorite od 2100€.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

30. januar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

30. januar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

30. januar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

30. januar 2023. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW