Životna sredina

Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. s akcionim planom

Vlada Srbije Program zastite vazduha do 2030 s akcionim planom

Foto: iStock

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je na poslednjoj sednici usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Za primenu Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kojeg je vlada upravo usvojila s akcionim planom, biće potrebno 2,6 milijardi evra, stoji u objavi.

Cilj je da se emisije smanje u sektorima kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, i to uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana, ističu u ministarstvu.

Programom su definisane mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Postupak usvajanja programa se otegao, pa je 2022. godina, prva u njegovom obuhvatu, već skoro istekla

Predviđena je brža zamena starih uređaja za grejanje u domaćinstvima. Ministarstvo je u mere uvrstilo „obnovu voznog parka deregistracijom“ i obrazložilo da je reč o „otpremanju najstarijih“ euro 1, 2 i 3 dizel putničkih, lakih teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre.

U programu su zacrtane aktivnosti za edukaciju, usvajanje najbolje prakse i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika, da bi celo društvo tome doprinelo.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo da mu je unapređenje kvaliteta vazduha jedan od ključnih prioriteta.

Međutim, 2022. godina, obuhvaćena programom, već je pri kraju. Nacrt je pripremljen pre više od godinu dana. Vazduh u Srbiji je jedan od najzagađenijih u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. decembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

9. decembar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

9. decembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić