Životna sredina

Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. s akcionim planom

Vlada Srbije Program zastite vazduha do 2030 s akcionim planom

Foto: iStock

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je na poslednjoj sednici usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Za primenu Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kojeg je vlada upravo usvojila s akcionim planom, biće potrebno 2,6 milijardi evra, stoji u objavi.

Cilj je da se emisije smanje u sektorima kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, i to uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana, ističu u ministarstvu.

Programom su definisane mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Postupak usvajanja programa se otegao, pa je 2022. godina, prva u njegovom obuhvatu, već skoro istekla

Predviđena je brža zamena starih uređaja za grejanje u domaćinstvima. Ministarstvo je u mere uvrstilo „obnovu voznog parka deregistracijom“ i obrazložilo da je reč o „otpremanju najstarijih“ euro 1, 2 i 3 dizel putničkih, lakih teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre.

U programu su zacrtane aktivnosti za edukaciju, usvajanje najbolje prakse i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika, da bi celo društvo tome doprinelo.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo da mu je unapređenje kvaliteta vazduha jedan od ključnih prioriteta.

Međutim, 2022. godina, obuhvaćena programom, već je pri kraju. Nacrt je pripremljen pre više od godinu dana. Vazduh u Srbiji je jedan od najzagađenijih u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

9. decembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

9. decembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

9. decembar 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

9. decembar 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto