Životna sredina

Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. s akcionim planom

Vlada Srbije Program zastite vazduha do 2030 s akcionim planom

Foto: iStock

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je na poslednjoj sednici usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Za primenu Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kojeg je vlada upravo usvojila s akcionim planom, biće potrebno 2,6 milijardi evra, stoji u objavi.

Cilj je da se emisije smanje u sektorima kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, i to uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana, ističu u ministarstvu.

Programom su definisane mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Postupak usvajanja programa se otegao, pa je 2022. godina, prva u njegovom obuhvatu, već skoro istekla

Predviđena je brža zamena starih uređaja za grejanje u domaćinstvima. Ministarstvo je u mere uvrstilo „obnovu voznog parka deregistracijom“ i obrazložilo da je reč o „otpremanju najstarijih“ euro 1, 2 i 3 dizel putničkih, lakih teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre.

U programu su zacrtane aktivnosti za edukaciju, usvajanje najbolje prakse i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika, da bi celo društvo tome doprinelo.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo da mu je unapređenje kvaliteta vazduha jedan od ključnih prioriteta.

Međutim, 2022. godina, obuhvaćena programom, već je pri kraju. Nacrt je pripremljen pre više od godinu dana. Vazduh u Srbiji je jedan od najzagađenijih u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

9. decembar 2022. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

9. decembar 2022. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

9. decembar 2022. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

9. decembar 2022. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...